De afgelopen weken konden onze forumleden hun stem laten horen op ons forum, met hun hulp stelde we een tussentijds rapport op dat uniek is voor gppits. Men kon zowel punten geven als commentaar leveren op niet alleen de coureurs maar ook de teams. Dit rapport is wegens lengte opgedeeld in drie delen, vandaag behandelen we de grote finale van ons tussentijds rapport. Vanaf de top 10 worden er drie quotes per coureur gehanteerd net zoals de top 5 bij teams dat ook heeft.

-Coureurs-

7.Nico Hülkenberg (7th in WDC met 69 punten)

Degelijk als een Duitser. Zou te zwaar zijn voor de topteam, maar rijdt gewoon goed rond. Had in een Ferrari of Williams moeten zitten.
-Franky R.-

Nico rijdt een sterk seizoen maar kan niet boven zichzelf uitstijgen. Afgelopen seizoen had ik het idee dat hij in een topauto thuishoorde, dus Williams, McLaren, Ferrari, nu is dat gevoel ietwat aan het wegzakken. Hij is nog steeds goed maar ook hier mis ik wat sjwung. Ik wil meer zien om overtuigd te blijven. Al met al een ruim voldoende.
-Wings-

Rijdt weer net zo goed als altijd, deze jongen hoort gewoon een kans te krijgen bij een topteam. Ferrari waar wacht jullie nog op?
-Maikel0230-

6.Daniil Kvyat (15de in WDC met 6 punten)

Moet nog wat rijpen, maar de snelheid lijkt veelbelovend
-Enzo-

Aan de coureurs ligt het niet bij Toro Rosso. De Rus werd vooraf heel sceptisch bekeken. Waarom was er niet gekozen voor Da Costa of Sainz Jr.? Dit was vast om de Russische sponsormarkt aan te boren, werd er ook wel eens geroepen. Maar de jonge Rus weerde zich en rijdt uitstekend rond. Pakte af en toe zijn puntje mee, terwijl zijn wagen daar eigenlijk niet in staat moet toe zijn. Maakte af en toe ook rookie-fouten, maar dat kan het is ook nog steeds maar zijn debuutjaar.
-Pancake Shield-

Verrassende debutant, doet lekker mee en zal zeker aan paar jaar deelnemen aan het spelletje. De russen hebben voorlopig een deelnemer, dus heeft hij er voor gezorgd dat Sauber nu financiele problemen heeft. Want ja waarom zouden investeerders daar een ander jongetje in de auto zetten die niet kan rijden, terwij er bij de buren al een ander jochie al de nodig publiciteit brengt. Volg je wat ik bedoel? Hoe dan ook Daniil presteert dit jaar boven verwachting.
-Figge-

5.Lewis Hamilton (2de in WDC met 191 punten)

Doet bijna alles goed. Ik zeg bijna omdat hij z’n Q in Oostenrijk en Engeland toch echt zelf verprutste. Gelukkig zet hij die fouten in de race moeiteloos recht dankzij de dominantie van z’n auto. Dezelfde auto die hem anderzijds maar wat vaak in de steek laat.
-Kootje-

Hmm, als je zuiver het talent van Lewis en Nico tegenover elkaar zet, moet Lewis eigenlijk gehakt maken van Nico. Maar Lewis wordt sneller zenuwachtig, laat zich sneller opnaaien en hoewel hij meer rauwe snelheid heeft, moet ie mentaal nog een stap maken om Nico bij te benen. Hongarije begon al goed wat dat betreft.
-Sphinx-

Hamilton moet leren dat een kampioenschap niet binnen een race wordt gewonnen noch verloren. Als het tegenzit lukt het Hamilton zelden om in die situatie te maximaliseren waar Rosberg behouden rijdt .Vaak lijkt Lewis (te) gebrand op een dagsucces waar hij beter kan consolideren. Resultaat is dat technische problemen zich vaker bij de Brit aandringen dan bij zijn teamgenoot. Kampioen wordt je als de balans tussen alles goed is, niet door snel rijden alleen, en dat lijkt Hamilton zich minder goed te realiseren dan zijn teamgenoot. Voor mij als kijker prima hoor! Ik klaag verder ook niet en vind het véél boeiender om naar Hamilton te kijken dan naar Rosberg maar ik ben bang dat hij nog wel eens naast de titelpot kan piesen zo.
-Wings-

4.Valtteri Bottas (5de in WDC met 95 punten)

Niet foutloos, maar ontwikkelt zich wel. Wordt met elke race mentaal sterker.
-Franky R.-

Bottas is een beetje de Rosberg van Williams. Zonder al te gek te doen weet hij altijd het beste uit een situatie te halen. Geen rijder waarvan ik mijn vingers bij aflik maar wel goede balans tussen snel en slim. Dat maakt hem een competitief mannetje. Wel mis ik het spreekwoordelijk mes tussen de tanden dus ik betwijfel of hij doorgroeit naar de absolute top.
-Wings-

Absoluut na Ricciardo de tweede revelatie van het seizoen. Deze jongen staat een mooie carrière te wachten als hij zo blijft presteren. Jammer dat hij vorig jaar zo’n armzalige wagen onder zijn kont had anders had hij ongetwijfeld toen al zijn entree gemaakt. Vraag me toch wel af of Wiliams hem zal kunnen behouden.
-Maikel0230-

3.Fernando Alonso (4de in WDC met 115 punten)

Dat Ferrari nog voorin te vinden zijn de verdiensten van niemand minder dan Fernando Alonso. Kijk maar naar Kimi waar ze zouden hebben gestaan met andere doorsnee toprijders. Alonso rijdt vrijwel foutloos en weet telkens weer de wedstrijd naar zijn hand te zetten. Enige punt van kritiek is zijn keuze voor Ferrari. Daarin was Lewis wat slimmer en dus spekkoper.
-Wings-

Ferrari mag op zijn blote knieën bedanken dat ze Alonso nog hebben. Hij doet met de Ferrari dingen die eigenlijk niet kunnen. Er is een reden dat hij (ondanks dat hij alweer in 2006 zijn laatste wereldtitel haalde) al jaren als de beste coureur van het veld gezien wordt en dat bewijst hij nogmaals dit jaar. Het is te hopen dat de weg naar boven gevonden kan worden en er misschien nog een overwinning te halen valt voor de Spanjaard. En voor Ferrari, anders zou Alonso wel eens kunnen vertrekken.
-Pancake Shield-

Trapt die FIAT, pardon…F14T helemaal plat. Rijdt rond waar de auto niet eens hoort te staan. Top!
-Franky R.-

2.Nico Rosberg (1ste in WDC met 202 punten)

Heeft sinds Bahrein zijn ‘lieve imago’ van zich afgeschud. Is koel, blijft koel. Maar kan hij ook van P20 naar P3 rijden? Doe soms verongelijkt, maar blijkt zelf ook ongeoorloofd aan de knopjes te draaien om Lewis bij [of af] te houden.
-Franky R.-

Niet dat hij echt beter presteert dan Lewis, maar ik verwachtte minder van hem. Feitelijk niets op hem aan te merken.
-Jeroen-

Nico doet echt alles goed, komt alleen in de duels wat overtuiging tekort. Hoewel hij het geluk aan z’n zijde heeft in de meest betrouwbare Mercedes te rijden en daardoor het WK leid, is hij binnen het team de meest constante coureur.
-Kootje-

En jullie raden het al! Onze forrumleden verkozen Daniel Ricciardo van Red Bull Racing tot best coureur van het seizoen tot nu toe. Hij verslaat daarmee het Mercedes duo en kroont zichzelf tot de nieuwe wonderboy van de F1! Nu nog afwachten of hij deze vorm kan volhouden tot het einde van het seizoen maar het kan voor de lachende Australiër al niet meer stuk.

1.Daniel Ricciardo (1ste in WDC met 202 punten)

Onder revelatie staat zijn selfie. 
-Jeroen-

Ja, een 9. Ik vind ‘lachebekje’ Ricciardo dus beter dan de Merc-boys. Wie dat niet begrijpt, slaapt nog.
-Franky R.-

De kopman van de Suikerwater Grand Prix gaat geweldig, hulde!
-Jehoentelaar-

Voor mij de verassing dit WK. Ik had hem nivootje Webber ingeschat, maar die woorden duwt hij steevast m’n strot weer in. Rijd foutloos rond en is er steeds als de kippen bij om de kruimels van Mercedes op te rapen. Het is dankzij Daniël dat RBR überhaupt nog in het stuk voorkomt.
-Kootje-

Smile people smile, I am Dan the man. Wat een aanwinst voor de F1. Serieus, dit had werkelijk niemand verwacht. Nee ook Cristian Horner en Ricciardo zelf niet. Welke misstap heeft deze nieuwe held dit jaar gemaakt? Zijn jaar kan niet meer stuk. Zijn toekomst kan niet meer stuk. Voor mij is Ricciardo de beste man van het seizoen tot zover.
-Figge-

Wow, just wow. Ik ben spontaan fan van “The Grin” geworden na die podiumplek in Australië die hem helaas weer werd afgenomen. Daar waar Vettel een stap terug moet zetten doet Ricciardo, die nukkig weggedrag inmiddels wel gewoon is, een flinke stap vooruit. Ik had hem tot zondag op een 8.5 staan, maar die inhaalacties doen er ondanks versere banden een half puntje bovenop.
-Sphinx-

Nadat bleek dat de Red Bull niet betrouwbaar was in de wintertest werd verwacht dat Ricciardo wel eens een heel zwaar jaar zou hebben. Ondergesneeuwd worden door Vettel en een slechte auto? Niets is minder waar Ricciardo is op dit moment DE man van Red Bull. Met twee overwinningen op zak, begint de goedlachse Australiër aan de zomerstop. Is hij feilloos? Nee, dat zeker niet. Maar hij haalt er op dit moment wel al het maximale uit.
-Pancake Shield-

Wow!! Verder heb daaraan niets toe te voegen
-Maikel0230-

-Teams-

3.Infiniti Red Bull Racing (2de in WCC met 219 punten)

het aerodynamisch pakket schijnt goed te zijn dus is Renault hier de remmende factor. Daar hebben ze hun zaakjes simpelweg niet goed in orde. Voor Red Bull is het hopen dat ze de boel vlug weer op de rails krijgen en kunnen aanvallen. Ik acht ze daartoe wel instaat want qua structuur zit het daar wel snor. De keuze voor Ricciardo is er één uit een boekje…
-Sphinx-

Waarschijnlijk de best gebouwde auto van het veld, alleen een beetje jammer van de krachtbron
-Enzo-

Samen winnen, samen verliezen. Samen opkrabbelen, maar niet bij Red Bull Racing.
-Franky R.-

2.Williams Martini Racing (4de in WCC met 135 punten)

What a difference an engine makes! Van lage middenmoter promoveert Williams nu naar outsider. Een zekere Pastor Maldonado zal nog wel eens terugdenken aan zijn vertrek met slaande deuren.
-Pancake Shield-

Williams doet het boven verwachting goed. Zo goed dat met een beetje geluk dit jaar een race gewonnen zou kunnen worden. Na jaren van aanmodderen er reorganiseren hebben ze op het juiste moment een overstap naar Mercedes gemaakt. Hulde voor hun seizoen dit jaar, omdat ze ook tijdens het kampioenschap groeien en terugvallen. Nu nog een 2e rijder die iets extra’s gaat brengen. Oh en iets totaal niet objectiefs. Potverdorie, wat ziet de Williams in Martini livery er fantastisch uit dit jaar.
-Figge-

Wie had dat verwacht, Williams is weer terug aan de top. Dat dit lang geleden is, is duidelijk te merken aan de tactische beslissingen die er genomen worden. Meerdere keren werden er al onbegrijpelijke teamorders de deur uit gegooid, iets waar men onder Sir Frank eigenlijk nooit aan deed. Zouden ze tactisch wat sterker worden, dan is het ‘n kwestie van tijd voor hun eerste overwinning sinds jaren.
-Kootje-

Ook nu weer is het klare boter, Mercedes wordt door onze lezers uitgeroepen tot best team tot nu toe. Ze grepen hun kans met nieuwe regels en hun Turbo verhaal is een klinkend succes, toch lezen we bij onze forummers ook vaak een kritische noot, vooral over de betrouwbaarheid en of er nu wel of niet teamorders worden gehanteerd binnen het team. Het zal maar de vraag zijn of ze hun blitzkrieg kunnen verderzetten tot aan het einde van het seizoen. Toch lijkt het constructeurskampioenschap al binnen te zijn, een primeur voor de zilveren ster want in hun eerste F1 periode in de jaren vijftig bestond deze prijs nog niet. Alle focus kan dus gelegd worden bij de strijd tussen de twee kemphanen Lewis Hamilton en Nico Rosberg.

1.Mercedes AMG Petronas Formula One Team (4ste in WCC met 393 punten)

Net als toen dit team nog Brawn was, hebben ze geprofiteerd van een lange aanloop om een goed werkende auto af te leveren. Maar het gezeur over die teamorders komt een beetje hypocriet over. Eerst niet, dan wel, dan toch weer niet. Kleur bekennen is blijkbaar moeilijk.
-Pancake Shield-

Hoewel het team op hun sloffen beide WK’s binnen lijkt te hengelen en ze qua pure snelheid niet te kloppen zijn, beginnen ze toch wat steekjes te laten vallen. Op tactisch vlak (onnodige teamorders), maar vooral op technisch vlak (betrouwbaarheid) valt er nog wel het eea te verbeteren.
-Kootje-

Mercedes, tsja eigenlijk vind ik dat ze een 10 verdienen, maar dat is meer vanwege de cosmetische foutjes in de betrouwbaarheid waardoor de F1 een goedlachse nieuwe showman als winnaar heeft bij het team van RBR. Dan is the man, en die kan winnen omdat Mercedes deze kruimels laat liggen. Verder hebben de Duitsers een betere wagen op de startopstelling gezet dan de vrienden van de rode stieren de afgelopen edities in de 1e helft op de grid parkeerde. Alleen de betrouwbaarheid heeft al de nodige schoonheidsfouten gehad, waarbij het een geluk mag heten dat het ook op zaterdag plaatsvindt zodat de consequenties niet supergroot zijn.
-Figge-

Snel als Usain Bolt. Onbetrouwbaar als Vladimir Poetin
-Jeroen-

de dominantie kent inmiddels wat haarscheurtjes. Nadeel van twee rijders die strijden om het kampioenschap is dat continue het maximum gevraagd wordt van het materiaal. Mercedes kon dit kampioenschap op de sloffen binnenhalen als dit niet het geval was door 85% van hun kunnen aan te spreken en zo het materiaal te sparen. Dat is al jaren lang de truc van Ferrari en Red Bull. Verder heeft Mercedes zijn huiswerk prima gedaan en heeft de beste auto van het veld neergezet. Of het management er goed aan doet om twee kemphanen te contracteren waag ik te betwijfelen maar voor mij als kijker is het héél interessant en ik juich het toe.

-Wings-

Ze hebben verreweg de sterkste motor na de regelwijziging en Mercedes profiteert hier optimaal van als fabrieksteam. Desalniettemin een puike prestatie maar het kampioenschap is hiermee wel een stuk minder glansrijk geworden

-Enzo-

Loopt zeer lekker bij Mercedes, toch gaat het ding wat te vaak stuk. De W05 doet de term ‘Deutsche gründlichkeit’ geen eer. Toch mogen we ook niet vergeten wie dit team heeft opgezet: Ross Brawn. Lauda en Wolf gaan met de pluimen lopen maar ik herken een Brawn team als ik het zie…
-Maikel0230-

Het jaar begon goed, maar na Canada is men slordiger geworden. Gelukkig is het makkelijker om een snelle auto betrouwbaar te maken dan andersom.
-Franky R.-

Voilá, dat was het dan, het is voor mij een plezier geweest deze resultaten samen te brengen en ik wil bij deze nogmaals onze forumleden bedanken voor hun participatie.Discussieer ondertussen ook lekker mee op het leukste forum van de lage landen en wie weet geef ook jij aan het einde van het seizoen je mening weer over het seizoen 2014!

Als extraatje plaats ik hier een filmpje van youtuber Ayrton01CZ, dit kanaal maakt al enkele jaren highlights filmpjes van de F1 en ook hier wordt teruggeblikt op het mooie seizoen dat 2014 aan het worden is. Blijf ook dit weekend bij Gppits.net voor alle nieuwtjes omtrent de Grand Prix van België!