Een ruime inkomhal, afgewerkt in strak, zakelijk wit. Welkom bij Toyota Motorsport. Daar in Keulen denkt men vooral in superlatieven.

Onder het rode zeil staat een gloednieuwe bolide: de TF104. Wordt het revolutie? Of evolutie? Het blijkt een evolutie van de TF103 van vorig seizoen te zijn, zo vertelt Gustav Brunner:

“We gebruikten dezelfde principes uit 2003 om deze wagen te bouwen. Opnieuw was evolutie het uitgangspunt, zeker geen revolutie. De TF103 en de TF104 mogen dan misschien wel goed op elkaar lijken, maar elk onderdeel van de wagen is bestudeerd, opnieuw ontworpen en verbeterd. Geen enkel deel van de wagen uit 2003 wordt integraal overgebracht.  “

Toyota besteedde de meeste aandacht aan de a�rodynamica, vooral dan aan de achterkant van de wagen. Nieuwe reglementen eisen immers een standaard achtervleugel en een verhoogde airbox.

Ook onder het chassis is alles uiteraard verder ge�volueerd. Mike Gascoyne, weggeplukt van Renault is nog maar 6 weken bij het Duits-Japanse team, maar heeft er een goed oog in:

 

“Het hele ontwerp van de TF104 zit snor. Er is heel goed werk geleverd. Op het eerste zicht ziet het er een stevige wagen uit, maar dat kunnen we pas zeker weten bij de eerste testen. 90 % van de factor succes moet je zoeken bij a�rodynamica. Vanzelfsprekend dat dat het hoofdthema was. We moeten nu zowel op de korte termijn als op de lange termijn kijken: Er een goed jaar van maken in 2004 en tegelijk proberen om Toyota verder op de grid te krijgen in de toekomst.  “

Ook de barge boards, die het team tot midden vorig seizoen had, zijn niet meer van de partij. In de plaats werd geopteerd voor relatief grote turning vanes. De sidepods werden op het eerste zicht een groot stuk ingekort, en draaien nu veel scherper naar binnen. Hierdoor zal er ook een langere maar smallere benzinetank getekend zijn.

Ook de ‘schoorstenen’ gingen grondige a�rodynamische wijzigingen. Ze draaien scherp naar binnen en staan een stuk verder naar achteren. Verder merkte Gustav Brunner tegen F1pits en enkele collega’s op dat de wagen zodanig ontworpen is dat alle luchtstromen nu leiden naar de achtervleugel. Vorig jaar ging een deel nog over de achterbanden heen.

Voor onze exclusieve foto’s kan je vanaf dinsdag op de site terecht.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter