Red Bull talent Richard Verschoor heeft zijn leidende positie in de Toyota Racing Series 2017 verstevigd. In Teretonga Park stond hij alle races op het podium, waarvan twee keer op de hoogste trede.


© toyota racing series

Ik ben hier niet voor het kampioenschap, ik ben hier om races te winnen verklaarde Verschoor voor het weekend begon nog. Met een 2e, 3e en 4e plaats in het eerste raceweekend in Christchurch was dat tot vandaag nog niet gelukt, maar door consistentie stond de jongeman uit Benschop wel bovenaan in de tussenstand. In de kwalificatie voor race 1 op Teretonga moest Verschoor slechts 4 honderdsten toegeven om Thomas Randle, die met 53.758 de snelste tijd zette. Brendon Leitch en Pedro Piquet vormden de tweede rij, Ferdinand Habsburg en Force India talent Jehan Daruvala de derde.

Verschoor had een goede start in race 1, maar Randle bleef hem net voor. Vijftien ronden lang reden Randle, Verschoor en Leitch bij elkaar in het kielzog, maar door de luchtwervelingen van elkaars auto bleek inhalen niet mogelijk. Randle was als eerste over de finish, maar de Groene Tafel deelde na de race een hoop tijdstraffen uit voor valse starts. Onder andere Randle en Daruvala werden daarom teruggezet naar de 7e en 9e plaats. Ik snap niet waar die penalty vandaan komt, Richard had een betere start dan ik mopperde de Australiër. Zo kreeg Verschoor dus zijn eerste overwinning in de TRS in handen, Leitch werd als tweede geklasseerd, Piquet als derde. Leitch gaf naderhand toe geluk te hebben gehad. De koppeling werd veel te warm en de auto kroop een beetje naar voren, maar ik stond nét stil toen de lichten uitgingen

Singing in the rain, crashing in the rain

In de TRS worden twee kwalificaties gereden, Q1 voor race 1 op zaterdag, Q2 voor race 3 op zondag. In Q2 zette Leitch op zijn thuisbaan in de stromende regen een poletijd van 53.304. De eerste 18 coureurs zaten binnen een halve seconde van elkaar. Randle pakte de 2e tijd, Daruvala en Habsburg stonden op rij 2, Verschoor kwalificeerde zich voor race 3 als vijfde.

Race 2 heeft echter een reverse grid principe, gebaseerd op een loting waarbij de winnaar van race 1 een bal met een nummer trekt dat bepaalt wie pole krijgt. Verschoor trok nummer 4, zodat Habsburg op pole stond met Piquet naast hem, Leitch en Verschoor vormden rij 2. Erg lang zou de Oostenrijker niet van de leiding genieten, want Piquet was er meteen voorbij en bij bocht raakte Habsburg in de clinch met Leitch en Enaam Ahmed, die iets te wild in kwamen en er alle drie afgingen. Red Flag!

Na opruim werkzaamheden startte het veld achter de safetycar opnieuw. Piquet behield de leiding voor Verschoor en reed langzaam weg omdat Randle achter Verschoor flink zat te pushen. Helaas werd na vijf ronden weer de rode vlagf gezwaaid toen Kory Enders van de baan vloog en over de kop ging. De baan begon daarna langzaam op te drogen en na de tweede herstart kwam Piquet steeds verder onder druk van Verschoor, terwijl Marcus Armstrong een beetje “hielp” door Randle binnen te hengelen. Tot inhaalpogingen kwam het echter niet meer, Piquet won zijn eerste race in 2017 voor Verschoor en Randle.

Singing in the rain, winning in the rain

Na de crash van Leitch in bocht 1 kregen de mechanics van Victory Motor Racing het héél lastig om zijn auto voor race 3 op pole position te krijgen. Dat lukte op het nippertje, maar helaas had de Kiwi weinig snelheid over, al binnen een paar bochten waren Randle, Verschoor en Daruvala hem gepasseerd. In de beginfase leek Randle er mee weg, maar hij spinde van de baan in de laatste bocht richting start-finish, waardoor Verschoor en Daruvala profiteerden. Ook Habsburg ging er vanaf, maar terwijl Randle verder kon als 3e moest de Oostenrijker achter aansluiten en kwam als 18e binnen. Leitch’ vrije val ging nog even door, de Kiwi zag ook Piquet, Armstrong en Kami Laliberté voorbij komen en werd als 7e afgevlagd.

Vooraan bouwde Verschoor een flinke voorsprong van 10 seconden op naar Daruvala en kon de race rustig uitrijden. Ik hou wel van de regen. Ik kon het tempo goed aan vandaag, maar ik heb nog het een en ander te leren. Vandaag ging het in ieder geval heel goed. Achter Verschoor werd Daruvala als 2e afgevlagd, Randle moest zich opnieuw tegen Armstrong verweren en pakte een derde plaats, het Ferrari-talent moest zich met plaats 4 tevreden stellen. Piquet kwam als vijfde binnen.

Stand TRS na twee raceweekends:
1 Richard Verschoor – 398
2 Thomas Randle – 340
3 Pedro Piquet – 307
4 Jehan Daruvala – 287
5 Marcus Armstrong – 273
6 Taylor Cockerton – 263
7 Brendon Leitch – 232
8 Kami Lalibert̩ Р223
9 Enaam Ahmed – 222
10 Ferdinand Habsburg – 206

Het volgende raceweekend is komend weekend in Hampton Downs Motorsport Park in Waikato. Voor iemand die alleen races wil winnen heeft Verschoor een mooie voorsprong van 58pt opgebouwd naar Randle, maar bedenk wel, één keer buiten de top10 eindigen en je bent zo weer 42 punten kwijt. Keep moving forward, you never know what’s catching you up. (Terry Pratchett)


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

Leave a Reply

Your email address will not be published.