Tony Fernandes, de oprichter van het door deurwaarders en schuldeisers belegerde Caterham Formule 1 team, heeft de beschuldigende vinger uitgestoken naar de topteams van de sport en verklaarde tevens dat de ervaring heeft hem heeft afgeschrikt van de autosport.

Maar Fernandes huilt nu dikke krokodillentranen, want eerder had ik in een analyse achterhaald dat de schuld voor het falen toch vooral bij de Maleisiër moet worden gezocht.

Het was toch echt Fernandes die koos voor de zakelijke mogelijkheden met de sponsors van Markus Ericsson, terwijl hij in Robin Frijns een toptalent had die op een positieve wijze zou kunnen opvallen. En met Frijns ook Caterham. Maar Tony Fernandes toonde geen commitment en verkocht zijn renstal in juni, vlak voor de Grand Prix op Silverstone.

De gewezen eigenaar heeft wel een punt als hij stelt dat het team niet kon concurreren tegen de Red Bulls en Ferrari’s van deze wereld met hun grotere budgetten en hun grotere aandeel qua prijzengeld.

Dat laatste werd ook al betwist door Timo Glock.

Glock vond het maar raar dat juist de grote, succesvolle teams veel meer geld krijgen van de organisatie: Alleen het bedrag dat Bernie Ecclestone jaarlijks aan een willekeurig topteams geeft, is namelijk al genoeg om een team als Marussia één of twee jaar draaiende te houden., aldus de gewezen Marussia-coureur.

De Maleisische zakenman en tegenwoordig eigenaar van Queens Park Rangers eigenaar beweert dat het mogelijk was om een ​​respectabele kracht in het voetbal te worden. Fernandes overdrijft hier schromelijk, want men hoeft alleen maar naar de laatste vier van de Champions League in de afgelopen 5 jaar te kijken. Stuk voor stuk dezelfde kapitaalkrachtige teams…

Desondanks claimt Fernandes: Het gat is veel te groot geworden en het gaat ook nog om veel geld. En dus dacht ik: ‘Nou, ik kan niet concurreren [in de Formule 1, FR]‘. Maar ik kan concurreren in de voetbal met QPR, Ik kan concurreren mijn bedrijf Air Asia.

De saga rond Caterham en Marussia – die nu ook in handen zijn van een curator – heeft een uitgedund grid voor de Amerikaanse Grand Prix van dit weekend in Austin tot gevolg.

Hoewel het lijkt zeer onwaarschijnlijk lijkt dat Caterham zal terugkeren, is er iets meer hoop voor Marussia. Er zullen slechts negen teams op de grid staan sinds 2005 op het Circuit of the Americas, en er is een reële angst meer teams konden volgen.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!