Grote namen bestaan niet meer in de Formule 1. Dat bleek vandaag wel weer. Op een zeker moment in de wedstrijd vochten wereldkampioenen Fernando Alonso en Lewis Hamilton een verbeten strijd uit. Zoals weleer inderdaad. Alleen nu niet om de titel. Of om een mooie zege. Niet eens om een plekje in de punten. Nee, dit ging om P16. Terwijl er op dat moment nog maar 18 rijders in competitie waren. En helaas voor beiden, was de GP van Engeland geen incident.

Martin Brundle zei het precies goed tijdens zijn BBC-verslag: “Hamilton heeft net zoveel grip als vorig jaar op Silverstone. Alleen reed hij toen in de stromende regen”. Daarmee maakte Brundle een sterk punt. De McLaren is dramatisch dit jaar en als er geen gekke dingen gebeuren, en iedereen haalt de finish, dan is de regerend wereldkampioen kansloos voor punten. Net als zijn vroegere titel-rivaal Fernando Alonso. Times are changing.

Voor kampioen nummer 3, is het nog wel mogelijk om puntjes te sprokkelen. Een 8e plek was weggelegd voor Kimi Raikkonen. Een schamel puntje dus voor de kampioen van twee jaar terug. Ik denk niet dat hij tevreden zal zijn. Zeker niet omdat hij Timo Glock maar ternauwernood van het laatste puntje van de dag kon afhouden. Geen enkele kans op een beter resultaat. Al zal Raikkonen wellicht moed kunnen putten uit de 4e plek van collega Ferrari-rijder Felipe Massa. Met een slimme tactiek kwam de vice-kampioen uiteindelijk maar één plekje tekort voor het podium.

De kampioenen van recente jaren zijn momenteel de gevangenen van hun beperkte materiaal. Eén ding was vandaag wél zoals weleer: ze beheersten de TV-beelden die tot ons kwamen. Want de leukere momenten van de race waren de middenveld gevechten tussen Heidfeld en Alonso en, daar vlak achter, Kubica en Hamilton. De beide BMW’s konden echter relatief makkelijk hun uitdagers achter zich houden. Heidfeld kon slim zijn verdedigende lijnen rijden en voor de lichtere en snellere Spanjaard restte er niets anders dan de druk op te voeren. Het Kubica-Hamilton gevecht verliep eigenlijk hetzelfde. Het moet pijnlijk zijn voor de FIA om te constateren dat ondanks de vele regelwijzigingen inhalen nog even lastig is als altijd.

Maar inhalen of niet: in het achterveld werd de strijd geleverd vandaag. Door die grote namen dus. Anno 2009 zijn die namen gedegradeerd tot veldvulling. Want voorin, ver voor het strijdgewoel, reed Sebastien Vettel. Met grote passen verdween hij aan de horizon nadat de rode lichten gedoofd waren. De jonge Duitser, die de laatste races nog teveel fouten had gemaakt, reed een voortreffelijk weekend. De tweede plek van teamgenoot Webber bewees de dominantie van Red Bull op Silverstone. De Brawns waren vandaag kansloos voor de winst. Een welkome verandering.

Het is leuk om dit jaar eens andere namen aan het front van de Formule 1 te zien. Vettel rijdt nog niet zo lang rond op het hoogste nivo. Hij won vandaag pas zijn derde race uit zijn loopbaan. Klassementsleider Jenson Button won er tot dusver zeven. Geen grote namen dus inderdaad. Maar de strijd op de baan is er niet spannender door geworden. Slechts zelden komen de twee elkaar tegen op de baan. Gevechten om de leiding hebben we dit jaar dan ook nog niet echt gezien. Helaas.

Ondertussen dreigt er in dit woelige F1-jaar andermaal een illustere naam uit de geschiedenis te verdwijnen. Zoals het er nu voor staat gaat Sebastien Vettel de boeken in als de laatste winnaar op Silverstone. The Home of British Motorsport verdwijnt van de kalender. Donington Park zal de nieuwe gastheer worden van de Britse GP. En dat doet bij liefhebbers pijn. Zeker bij de fans, zoals ik, die houden van de enorme geschiedenis van de F1. Klassieke races en illustere winnaars heb ik er gezien. Silverstone is een geweldige baan, met prachtige snelle bochten met een heerlijk ritme erin. Racen op dat circuit moet een feest zijn.

Ik ken de exacte reden niet waarom Bernie Ecclestone Donington Park verkiest boven Silverstone. Maar de reden zal ongetwijfeld uit te drukken zijn in Britse ponden. De laatste paar dagen kwamen er een aantal berichtgevingen langs die impliceerden dat Silverstone misschien toch nog eventjes mag blijven. Ik hoop het van ganser harte. Al is het maar omdat de matige race van vandaag, het niet verdient om de geschiedenis in te gaan als de laatste race op zo’n fenomenale baan.

Napraten over de race op Silverstone? Dat kan hier op de pits!