Mario Theissen, BMW Motorsport directeur, heeft bekend gemaakt dat de nieuwe BMW P84-motor, zo goed als zeker geen 19200 toeren per minuut zal halen, zoals zijn voorganger piekte tijdens de GP van Japan. De reden voor deze terugval in toerental – en dus ook vermogen – moet gezocht worden bij de nieuwe FIA-regel, die stelt dat er slechts ��n motor per weekend mag gebruikt worden.

De teams kunnen nu geen motoren meer veranderen gedurende een weekend. De motoren moeten nu zo ontworpen zijn dat ze 3 dagen mee kunnen gaan. Vroeger ging een F1 V10 een race en nog wat testwerk mee (zo�n 400km) voor hij een revisie moest ondergaan. Nu worden er dus extra eisen aan de betrouwbaarheid gesteld en de motor zal naar schatting zo�n 800km moeten meegaan zonder enige krimp te geven. Indien een motor in de loop van het weekend het toch zou begeven, wordt het team gestraft.

“De doelstelling om maar een motor het hele Grand Prix weekend te gebruiken is voor ons een grote technologische uitdaging. Het verdubbelt de werkingstijd van een motor tot ongeveer 800 kilometer en vereist dat elke component robuuster ontworpen moet worden,” vertelde hij op de BMW Motorsport website. “Dit kan nieuwe conceptuele oplossingen vereisen of er voor zorgen dat we de dimensies van bestaande componenten moeten aanpassen. Een algemene trend zal zijn dat alle componenten groter of zwaarder zullen worden.”

 

“Als de bewegende delen groter en zwaarder worden, zakt het motortoerental en daarmee het vermogen. Onze doelstelling is om deze effecten tot een minimum te beperken, maar ik verwacht toch een lichte reductie in toerental.”

Op de vraag of deze nieuwe motorregel de kosten zou drukken, antwoordde hij het volgende:

“Het is een juiste stap in deze richting, hoewel dit niet het geval is voor de ontwikkelingskosten en de productiekosten van de motor. Maar als we het totaalresultaat bekijken, zullen het lager aantal motoren voor een raceweekend en de testsessies de kosten wel drukken.”

Ondanks de doelstellingen van de teams, zullen we in het begin van het seizoen waarschijnlijk meer uitvallen door motorproblemen zien. Want het is voor de teams nu veel moeilijker om de levensduur van een motor exact in te schatten, aangezien men nu minder gegevens heeft over de exacte omstandigheden waaraan de motoren worden onderworpen.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter