Het was vandaag D-Day in de F1.De zeven Michelin teams werden van vijf dingen verdacht door de FIA, de Wereld Motorsport Raad acht hen slechts aan twee daarvan schuldig. Dat is het nieuws dat omstreeks 15 uur vandaag naar buiten kwam. Over de strafmaat wil de Raad eerst nog nadenken, alles zal daar afhangen van wat de teams en Michelin doen om de schade die ze de sport en de fans toebrachten te herstellen.

De Raad vond dat de FIA voldoende had aangetoond dat de teams geen geschikte reserveband bij hadden, ondanks dat er van hen verwacht wordt op z’n minst ��n soort band bij te hebben die zeker zal werken. De teams hadden ook geen enkele reden om niet te starten omdat ze perfect door de pitlane konden rijden om zo de beruchte bocht 13 te vermijden.

Maar de andere drie beschuldigingen kon de FIA niet hardmaken. De organisatie had namelijk voorgesteld om met een snelheidsbeperking te racen in die bocht, maar had daar nog geen concrete plannen voor op het tijdstip van de race waardoor de teams daar niet naar konden luisteren.

En omdat de teams tot op de laatste seconde hebben geprobeerd om toch nog te racen hebben ze volgens de Raad geen protest gevoerd tegen de FIA door de pits binnen te rijden. Om diezelfde reden konden ze ook de stewards niet op tijd verwittigen dat ze niet zouden racen.

Al bij al een vrij evenwichtige uitspraak dus van de Wereld Motorsport Raad, die tijdens een speciale bijeenkomst op 14 september van dit jaar zal beslissen of en welke straffen er zullen volgen. Er wordt aangenomen dat de geste die Michelin vandaag maakte door de tickets van de aanwezig toeschouwers terug te betalen de Raad gunstig gezind heeft gestemd.

Toch was er vandaag nog een klein incident met politiek activist en Minardi teambaas Paul Stoddart. Hij wou namelijk de zitting bijwonen maar werd niet toegelaten.

Na de zitting wou geen enkele teambaas commentaar kwijt, ze kwamen om 17 uur samen in hotel in Parijs om hun reactie te bespreken. Het is ook nog afwachten of de directie van de Indianapolis Motor Speedway genoegen neemt met deze uitspraak en de geste van Michelin.

Van zodra er meer nieuws is kan je het hier op F1pits.net vinden.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter