Nu alle teams zich hebben gepresenteerd zetten we de eerste indrukken even op een rij en zoomen we goed in op de RB15, de auto van Max Verstappen;

Mercedes (W10EQ) heeft een fantastische package met Hamilton, hun auto en motor. Giorgio Piola, de technisch analist van Autosport Magazine zei over de Mercedes van het komend jaar dat de voorkant van de Mercedes eigenlijk niet veel afwijkt van die van vorig jaar. De neus is wat strakker en smaller en de wielophanging zit wel iets hoger, maar dat lijkt niet voldoende om de luchtstroom vanaf de voorvleugel ongemoeid te laten door de stuur- en ophangstangen.

Ferrari (SF90) vaart een eigen koers met een uit de kluiten gewassen neus, een voorvleugel die hoog opgebouwd is en een zwart geaccentueerde matrode livery. Ferrari wil duidelijk laten zien dat het ze menens is en dat ze er dit jaar vol voor gaan. De auto heeft een krachtige uitstraling. Hoe de verhoudingen liggen weten we pas als we een paar maanden verder zijn natuurlijk, maar Lewis Hamilton zal zich nog niet zeker voelen van het kampioenschap.

Over Red Bull Racing (RB15) moeten we nog een en ander leren, hoe houdt die motor van Honda zich op raceafstanden en hoeveel vermogen heeft die nou echt. De auto lijkt echter verdraaid goed in elkaar te steken en met Max Verstappen hebben ze een rijder in de categorie van Hamilton. De auto staat hoog op de achterwielen (rake) en dat moet zorgen voor versnelling van de lucht onder de auto waardoor de diffuser veel efficiënter gebruikt kan worden, waardoor de auto hogere bochtsnelheden aan kan.

Ook aan de voorkant is de ruimte die Red Bull onder de bezielende leiding van Adrian Newey creëerde extreem groot. De wielophanging zit hoog, waardoor luchtstroom vanaf de voorvleugel veel beter gestuurd kan worden dan vorig jaar. Dat is nodig omdat de regels van 2019 veel minder mogelijkheid laten om de voorvleugel aan te passen.

Freelance analist en oud-formule 1 technicus (McLaren) Marc Priestley heeft de Red Bull voorlopig benoemd tot winnaar in de innovatierace van dit jaar. De auto heeft een extreem slanke taille, staat hoog op de achterwielen en heeft een bijzondere voorwielophanging, zo signaleert hij.
Doordat Honda vanaf het begin (2015) er naar streefde hun Formule 1 motor zo klein mogelijk te bouwen hebben de Oostenrijkers aerodynamisch voordeel. Honda’s vorige partner McLaren, eiste van Honda een motor die paste in hun krappe chassis. Dat werkte toen niet, maar het zette Honda wel op het spoor van zo compact mogelijk bouwen.

Omdat de carrosserie van de Red Bull nu zoveel ruimte laat voor de achterwielophanging en de luchtstroom naar de achtervleugel en de diffuser is er meer ruimte voor een uitgelezen techniek die tot nu toe gecompromitteerd werd door motor, versnellingsbak en plaatwerk. De ophanging achter ziet er dan ook heel anders uit dan vorig jaar, met een veel langere pull-rod die helemaal tot vooraan de versnellingsbak loopt en zo meer stabiliteit biedt.

Craig Scarborough noemde de RB15 een sterk vernieuwde auto. Over de samenwerking met Honda zei hij: ”Er is geen reden om aan te nemen dat Honda met een slechte motor komt, maar we moeten ook niet verwachten dat Honda even sterk zal zijn als Mercedes en Ferrari. Red Bull heeft de afgelopen jaren veel voordeel gehaald uit het vermogenstekort van de motoren door hard te werken aan de kwaliteit van de auto. Daaruit is de hoge “rake” (de hoek van de vloer van de auto t.o.v. het rijoppervlak, red.) gekomen als oplossing en ook de stijfheid en de sterkte van de wielophanging die hoge bochtsnelheden toestaan”.

Als de Hondamotor betrouwbaar is en minstens evenveel paardenkrachten afgeeft aan de krukas als de Renaultmotor vorig jaar deed in de Red Bull (en dat lijkt het geval te zijn volgens bronnen uit het Red Bull-Honda team) mogen we ervan uitgaan dat Red Bull Racing met hun ace driver Max Verstappen de Mercedessen en Ferrari’s gaat uitdagen voor de winst van iedere race in 2019.

 

Renault (RS19) heeft opnieuw een blokkendoos neergezet. Een plompe auto in een weliswaar prachtige zwart-gele livery, kleuren maken de man, maar zo’n auto moet wel een beetje aerodynamisch zijn. De voorvleugel van de Renault is al stevig onderwerp van gesprek geweest, we vatten het even voor u samen. De bolle vorm tegen de wing-end plate moet zorgen dat de luchtstroom aan beide zijden van de auto stroomt en weggeleid wordt van de neus om teveel werveling te voorkomen.
Het punt is dat dat alleen werkt op hoge snelheid als de wing-end plates naar buiten komen als de vleugel onder druk staat en vlakker wordt, aan de uiteinden naar beneden wordt gedrukt. Op lage snelheid zal deze vleugel vooral de banden koelen, precies waar je dat niet wilt, op de langzame, bochtige delen van een baan, als je een warme, plakkerige band wilt.
Er komen veel mooie woorden uit de monden van de managers en rijders van Renault. Maar of ze deel kunnen nemen aan de eerste testweek in Barcelona is nog maar zeer de vraag; het is weer chaos in de Franse werkplaatsen, de boel is nog niet klaar.

 

Ook Racing Point(RP19), McLaren (MCL34) Scudería Toro Rosso (STR14), Williams (FW42) , HAAS (VF19) en Alfa Romeo (C38) presenteerden in de voorbije dagen van deze week hun auto’s.

Racing Point presenteerde de auto in een theater in Toronto, Canada. De auto blijft roze, de motor blijft van Mercedes betrokken worden en de rijders zijn ook bekend: Perez en Stroll.

McLaren rijdt met een Renaultmotor, net als vorig jaar en heeft een nieuwe titelsponsor, Petrobras. Hoofdkleur van de auto is net als vorig jaar oranje, met een blauwe vlek op de staart voor Petrobras. De auto is radicaal anders dan vorig jaar en ziet er veel beter uit, zowel esthetisch als technisch. Voor het team uit Woking zal er nog heel wat moeten gebeuren voor ze de priemende blik van Ron Dennis niet meer in hun nek voelen branden.

Toro Rosso kreeg zichtbaar hulp uit de voorraadrekken van grote broer Red Bull, de STR14 lijkt een beetje op de RB14. Nu Toro Rosso ontslagen is van de testfunctie die het het gehele vorig seizoen vervulde, zullen de resultaten zeker beter worden dan ze in 2018 waren.

Over Williams, dat kwakkelt sinds Claire het overnam van Sir Frank valt het volgende te zeggen: men heeft de nieuwe kleuren gepresenteerd op een auto van vorig jaar. De nieuwe was -en is- nog niet klaar. Het is zeer de vraag of Williams deel kan nemen aan de eerste test in Barcelona aanstaande maandag. Williams, het ooit zo geduchte, roemruchte Williams heeft het niet voor elkaar, krijgt het niet voor elkaar en wordt zeer waarschijnlijk weer laatste in het constructeurskampioenschap van dit jaar.  Het is eigenlijk te triest voor woorden.

HAAS nam Rich Energy mee naar de presentatie. De auto is zwart en de opdruk is goud en wit. Leuk hoor, die nostalgie naar Lotus. De monocoque komt van Dalara, de motor, de versnellingsbak, de achterwielophanging, de remmerij en de elektronica van Ferrari. Niet serieus te nemen? Zeker wel, als Grosjean z’n stuur een keer rechthoudt en die pitsmonteur rechtsachter de goeie sleutel meeneemt naar Melbourne wordt Haas gewoon best of the rest, met een goede kans op podium. En van daar af gaat het dan langzaam bergafwaarts, zoals ieder jaar.

Alfa Romeo deed een shake-down op Valentijnsdag, de 14de februari in een paarse livery die uit allemaal hartjes bestond. Een leuke wrap, maar we kunnen van de Alfa Romeo nu nog weinig zeggen; de voorvleugel was niet serieus te nemen, een schaalmodel dat ergens achter in de fabriek zal hebben gelegen en Kimi Räikkonen reed zo zijn rondjes maar het was meer voor de bühne dan een serieuze test.

Vanaf maandag testen de teams hun auto uitgebreid op Circuito de Cataluña, Barcelona. GPPITS gaat voor u de tests in Barcelona goed in de gaten houden!

 
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!