Gisteren hebben de tien teambazen zich unaniem achter de nieuwe kwalificatiemethode gezet. Allen ondertekenden ze het voorstel van de FIA om het al tijdens de Grand Prix van Engeland, die binnen 4 weken op 11 juli wordt verreden, te introduceren. Oorspronkelijk was het voorstel om het in Duitsland van start te laten gaan, maar is dus met twee weken vervroegd.

“De uiteindelijk definitieve versie van de kwalificatiemethode was vandaag goedgekeurd �n ondertekend door alle teambazen. Het zal van start gaan op Silverstone.”

vertelde McLarenbaas Ron Dennis.

Zoals al eerder vermeld worden er twee sessies op 1 uur gereden. De teams zijn er wel mee akkoord gegaan om de eerst gezegde 20 minuten te verlengen naar 25 minuten per sessie. Elke coureur moet binnen die 25 minuten zes ronden rijden om ervoor te zorgen dat er voor de toeschouwers en
televisiekijkers genoeg actie op de baan is. Hoewel ze alleen akkoord gingen wordt het nieuwe systeem echter niet door alle teambazen even vreugdevol verwelkomd.

Eddie Jordan zei over het voorstel:

“Televisiestations kunnen geen onderbreking van zo’n korte duur invoeren. Maar in tien minuten gaan ze iets rond Minardi en Jordan in beeld brengen, en ook voor de teams die niet veel in beeld zijn gekomen.
Ik snap niet waarom het veranderd moest worden. Het was toch spannend genoeg vandaag? Je wilt je afvragen of de coureur het al of niet kan doen in die ene ronde. Ik denk niet dat het een slecht systeem was.”

Het superlap-systeem werd aan het begin van vorig jaar ingevoerd om te voorkomen dat het seizoen even saai uitdraaide als in 2002. Het miste zijn effect niet, meer dan eens werden de traditionele gridposities door elkaar gegooid. Dit seizoen werden de kwalificatiesessies van vrijdag en zaterdag bij elkaar gezet, maar de eerste sessie werd niet meer uitgezonden door de televisiestations omdat het uiteindelijk simpelweg te lang duurde.

De veranderingen moeten wel nog ondertekend worden door de FIA World Motorsport Council op 30 juni, maar de kans dat zij het goedkeuren is erg groot.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter