Om te voorkomen dat er zoals in [i]de goeie oude tijd[/i] een aantal zogenaamde pay-and-drive coureurs meerijden heeft de FIA sinds dit seizoen de prijs van de superlicentie drastisch verhoogd. Tot en met vorig jaar was de kostprijs van de superlicentie nog €1725 plus €456 per punt dat de coureur won. Dit jaar bedraagt de prijs €10000 plus €2000 extra per punt. Dat is véél te veel, vind de GPDA (Grand Prix Driver’s Association). Het gaat niet enkel op de gigantische prijsverhoging. Het verschil dat de meeste coureurs is nu enorm veel geworden. De coureurs aan kop van het klassement betalen nu bijna het dubbele van de coureurs achteraan de startgrid.

Robert Kubica, momenteel leider in de tussenstand, vertelde gisteren: Tegenover vorig jaar is het zowat achtmaal duurder geworden. Dat is een enorm hoog budget, zeker als je net als Lewis (Hamilton) vorig jaar veel punten scoorde en je nog maar in je eerste jaar Formule 1 zit. Een tweede punt zijn de ervaren coureurs die al langer in de Formule 1 rijden, die nu achteraan meerijden en geen of weinig punten scoren (Fisichella, Coulthard, enz.). Hen kan het niets schelen want zij moeten niet betalen. Daarom wordt het moeilijk om een compromis te krijgen tussen alle coureurs, maar we gaan alleszinds de FIA ervan proberen te overtuigen om de kosten wat naar beneden te halen.

Ook in het Ferrari-kamp is men het er over eens dat die kosten veel te veel zijn voor wat het is. Ik zie geen enkele reden waarom coureurs in de topteams veel meer zouden moeten betalen dan de coureurs in de kleinere teams. De superlicentie moet hetzelfde zijn voor iedereen, vertelde Massa. Ook wereldkampioen Kimi Räikkönen denkt er hetzelfde over. Natuurlijk is het beter als het niet te duur is voor iedereen, maar we zullen er zeker niet voor gaan staken. Dat zou niet de juiste manier zijn, maar het zou leuk zijn moest de FIA de prijs terug verminderen.