Spionage. Bij het horen van dat woord moet ik denken aan de Koude Oorlog, toen er heel wat gespioneerd werd door zowel de Amerikanen als de Russen. Regelmatig werden er spionnen ontmaskerd aan beide zijden. Maar helaas is spionage na het vallen van het IJzeren Gordijn niet uit de wereld verdwenen. Integendeel, want nu lijkt er ook een spionage-zaak te spelen in het wereldje dat Formule 1 heet.

Bij de presentatie van de Toyota TF103 viel het al op dat de wagen wel verdacht veel leek op de zeer succesvolle Ferrari F2002. De TF103 kreeg al snel de bijnaam ‘Ferrari met een Toyota motor’. De grappenmakers van toen konden niet vermoeden hoe dicht ze bij de waarheid zaten.

De Gazetta dello Sport bevestigde namelijk dat de Duitse politie het huis van een Italiaanse ingenieur die nu werkt voor Toyota, maar minder dan twee jaar geleden ook voor Ferrari werkte. Vervolgens doorzocht de politie de aerodynamische afdeling van Toyota in Keulen. Enkele computers, cd’s, harde schijven en een aantal projecten werden in beslag genomen. Vooralsnog lijkt het onderzoek gericht tegen de betrokken ingenieur, niet tegen Toyota.

De zaak werd aan het rollen gebracht door een Italiaanse procureur in Modena, die een klacht indiende wegens industri�le spionage.

Voorlopig is het dus nog afwachten wat de gevolgen voor Toyota zullen zijn.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter