Giedo van der Garde verliet zondag met een voldaan gevoel het Circuit of the Americas in Austin, ondanks een lastige race. De Nederlandse coureur van het F1-team van Caterham werd als negentiende afgevlagd en bleef daarmee andermaal zijn Franse teamgenoot Charles Pic voor. Ook in de kwalificatiesessie op zaterdag was Van der Garde weer de beste van de twee. Van der Garde: Overall krijgt het weekend van mij een voldoende. Ik denk dat ik goed heb gepresteerd, zeker gezien de omstandigheden. Ik miste vrijdag de eerste vrije training op een voor mij nieuw circuit, dat verhoogde de moeilijkheidsgraad, maar uiteindelijk heb ik laten zien ook dan goed uit de verf te kunnen komen.

De ambitieuze coureur kende op het Amerikaanse asfalt een moeizame start vanaf P18. Hij kwam slecht weg door te weinig wheelspin en verloor daarmee meteen een plaats aan Marussia-coureur Jules Bianchi. Van der Garde: Dat was zonde. Achteraf kun je stellen dat de start mij een beetje de race heeft gekost. De Nederlander zat gedurende de hele race vlak achter Bianchi, maar slaagde er maar niet in om de Fransman in te halen.

Van der Garde: Ik was hem voortdurend aan het opjagen, maar ik kwam er niet voorbij. Wat dat betreft was het een beetje een frustrerende race. Ik had hem bij mijn pitstop, in lap 21, bijna te pakken, maar hij verdedigde zijn positie goed. Eigenlijk kon ik steeds naar hem toe rijden zonder er voorbij te komen. Ik had de snellere auto over een volle ronde, maar op de rechte stukken was hij gewoon sneller. Door het gevecht gingen mijn voorbanden er ook nog eens sneller aan. Maar dit soort dingen gebeurt soms. Er was niets aan te doen. Ik heb desondanks een goede race gereden en ik was opnieuw de snelste coureur van het team.

Van der Garde reist dinsdag af naar Sao Paulo, waar zondag de laatste Grand Prix van het seizoen wordt afgewerkt. De tiende plaats in het constructeurskampioenschap heeft hij nog altijd niet uit zijn hoofd gezet. Ik ben een type dat nooit opgeeft. En het kan nog altijd. Er is nog één race en dat betekent nog één kans. Vorig seizoen flikten we het ook in de laatste race, dus waarom zou het nou niet lukken? We hebben een beetje geluk nodig, maar ik vind dat we dat wel een keer verdiend hebben. Caterham verdient die tiende plek, absoluut. Ik zal er samen met het team alles aan doen om die plek alsnog uit het vuur te slepen.

By peter