Waar de Formule 1 liefhebber twee weken geleden nog getrakteerd werd op een leuke en enerverende race in het zonnige Valencia, moesten de fans ditmaal genoegen nemen met een minder leuke race in een grijs en grauw Engeland. Mark Webber zal het allemaal een Australische worst wezen, want de coureur van Red Bull boekte zijn tweede overwinning van het seizoen.

Webber sloeg pas in de eindfase van de race toe. In zijn bestickerde Red Bull reed de Aussie lange tijd op de tweede plaats achter Fernando Alonso in de Ferrari, maar in de 48e raceronde profiteerde Webber van zijn bandenvoordeel. Alonso die ervoor koos om zijn laatste stint op de zachte band te rijden had een voorsprong van vijf seconden opgebouwd, waarmee hij de laatste vijftien ronden inging.

Deze voorsprong bleek echter niet groot genoeg en Webber liep in op de rode Ferrari van Alonso. In de 48e ronde passeerde Webber de rode Ferrari van Alonso langs de buitenkant, maar Alonso gaf zich niet zomaar gewonnen. De Spanjaard keek nog even of hij Webber terug kon pakken, maar uiteindelijk moest Alonso zijn meerdere erkennen in de uitstekend rijdende Webber. Webber reed vervolgens weg bij Alonso en was zeker van zijn tweede overwinning in het seizoen 2012.

Voor de Alonso fans was het nog even billen knijpen toen ook Vettel veel tijd goed maakte op Alonso. Maar de Duitser kon niet dicht genoeg bij Alonso komen om een aanval te plaatsen. Op het podium na afloop stonden dan ook alleen maar tevreden coureurs. Webber was vanzelfsprekend erg blij met zijn overwinning en Vettel was blij dat hij na zijn uitvalbeurt in Valencia weer naar het podium mocht. En ook Alonso was tevreden. Hij verloor dan wel zeven punten op Webber, maar pakte ook belangrijke punten in de strijd om de wereldtitel.

Bij het team van het steigerende paard zal men tevreden terugkijken op het raceweekend in Engeland, want ook Felipe Massa reed een puike race. De Braziliaan, die alom bekritiseerd wordt wegens tegenvallende resultaten, reed vandaag een onzichtbare maar goede race en eindigde op de vierde plaats. Het leek er zelfs even op dat Felipe het podium ging halen, maar Vettel was nog iets te snel voor de Braziliaan die nu echt moet laten zien wat hij waard is. En zoals gezegd, vandaag reed Massa een goede race en dat zal de Ferrari mannen tevreden stellen. Massa wist beide Lotus rijders achter zich te houden, want Raikkonen finishte op de vijfde plek. De Fin had op meer gehoopt en wacht nog steeds op zijn eerste overwinning sinds zijn terugkeer.

Achter Raikkonen was het zijn teamgenoot Grosjean die als zesde over de eindstreep kwam. Grosjean was vandaag een van de smaakmakers met mooie inhaalacties op Rosberg en Button bij het induiken van Maggotts. Met deze acties liet Grosjean zien dat hij uit het juiste racehout is gesneden en vocht zich knap terug naar een plek in de punten nadat hij al vroeg in de race een pitstop moest maken.

Want eerlijk is eerlijk; even leek het erop dat ook het Engelse raceweekend voor Romain een teleurstelling zou worden. De rookie van Lotus moest al na drie ronden stoppen bij zijn pitcrew om een nieuwe neus te halen en viel ver terug. Grosjean reed een ijzersterke inhaalrace en pakte daarmee meer dan verdiend een zesde plek en liet nogmaals zien dat Lotus twee erg goede coureurs in huis heeft. De vraag is nu wanneer een van de Lotus rijders het hoogste treetje op het podium mag beklimmen.

Michael Schumacher had ongetwijfeld op meer gehoopt in Engeland. De ervaren Duitser startte vanaf de derde plek, maar kon het tempo van de mannen voor hem niet volgen. De hoop van Schumacher op regen werd door de regengoden genegeerd en Schumacher ploeterde met zijn Mercedes over het circuit en zo ook zijn teamgenoot Nico Rosberg. Schumacher wist met zijn Mercedes nog wel punten te pakken door als zevende te eindigen, maar voor Rosberg was het een weekend om snel te vergeten.

De jonge Duitser had op zaterdag tijdens de kwalificatie al de grootst mogelijke moeite om de snelheid te vinden in zijn ‘Silberpfeil‘ en in de race ging het niet veel beter. Nico Rosberg eindigde de race op een teleurstellende vijftiende plaats en zal zich graag revancheren in zijn thuiswedstrijd op Hockenheim over twee weken.

Ook de Britse fans hadden vandaag op meer gehoopt. Waar voor Paul di Resta de race al vroeg ten einde kwam, presteerde McLaren coureurs Jenson Button en Lewis Hamilton ondermaats. Zowel de coureurs Hamilton en Button als McLaren had gehoopt op een podiumplek om de fans een feestje te geven tijdens hun thuiswedstrijd.

Voor Button leek die kans zaterdag al verkeken toen de Brit genoegen moest nemen met een zestiende startplek. Deze zestiende plek werd hem in de schoot geworpen doordat er voor hem coureurs stonden die nog een gridpenalty kregen. Button, die de laatste tijd niet lekker in zijn racevel zit, reed ook op de zondag een kleurloze race.

Doordat de mannen die voor Button reden naar binnen doken reed de Brit een tijdje in de punten, maar Jenson moest die punten weer afstaan omdat hij zelf ook moest stoppen bij zijn crew. Maar waar het Button de laatste tijd veel tegen zat, zat het hem vandaag een keertje mee. Button was de lachende derde toen Bruno Senna en Nico Hülkenberg vlak voor het einde van de race met elkaar het gevecht aangingen.

Senna had P10 in handen en zat op de staart van Hülkenberg. De Williams coureur zag een gaatje en prikte zijn blauwwit gekleurde Williams voorbij de auto van ‘The Hulk‘. Hülkenberg nam geen genoegen met één punt en wilde Senna terugpakken door binnendoor te steken bij Copse. Daar slaagde de Duitser niet in en zijn Force India ging wijd waarvan Button dankbaar profiteerde. Button eindigde op P10 achter Bruno Senna, die voor Williams toch nog twee punten pakte.

Dan is er nog Lewis Hamilton. Ditmaal had hij geen problemen met de pitstop, maar vandaag kon hij simpelweg geen vuist maken. De Brit was niet tevreden met de racepace van zijn McLaren en kon de fans geen podium schenken. Hamilton eindigde als achtste maar liet de Engelse toch even juichen. De race was afgelopen en Hamilton besloot de regels van de FIA te breken door een paar donuts te maken voor de tribune zoals ook Jean Alesi dat weleens deed.

Het was dan ook het minste wat Hamilton kon doen om de fans een feestje te geven. Even had Hamilton de leiding in zijn thuisrace in handen, maar Alonso was op nieuwere banden niet tegen te houden voor Hamilton, hoewel Hamilton wel degelijk probeerde Alonso van de leiding te houden. Het probleem met de stops mag dan wel verholpen zijn bij McLaren, maar het is niet te hopen dat het team uit Woking er een nieuw probleem bij krijgt.

Voor de race in Duitsland staat een grote update klaar voor Jenson Button en Lewis Hamilton en het is voor McLaren te hopen dat die update beide mannen weer vooraan het veld weet te brengen.

Als je nu het idee krijgt dat er niks gebeurde in de race dan heb je het mis. Er gebeurde wel degelijk wat. Zo deed Pastor Maldonado wat hij het liefst doet. Botsen. Ditmaal was Sergio Perez de klos toen hij probeerde Pastor een plaatsje afhandig te maken.

Zo was duidelijk te zien dat Perez de buitenkant koos en voorbij leek te gaan aan Pastor. Pastor kreeg toen een waas voor zijn ogen en gaf zich niet zomaar gewonnen. De Venezolaan remde laat, maar verloor de controle over zijn Williams waardoor hij naar buiten gleed en Perez van de baan tikte. Voor de Mexicaan van Sauber betekende het einde wedstrijd. Perez was woedend over de actie van Maldonado en stak zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken.

En dan was er nog Kamui Kobayashi. De teamgenoot van Sergio Perez had ook niet zo’n lekkere dag. Toen de Japanner wilde stoppen bij zijn team blokkeerde hij zijn voorwiel en als een bowlingbal kegelde hij enkele monteurs van zijn team ondersteboven. Een niet al te prettig moment voor Kobayashi, maar ook zeker niet voor zijn monteurs. Een van de ongelukkige monteurs kreeg direct medische hulp, maar volgens Sauber lijkt het allemaal mee te vallen.

Kobayashi verloor met zijn bowlingbal actie kostbare tijd wat hem waarschijnlijk ook punten kostte. De Japanner eindigde als elfde en zal spoedig wat punten moeten pakken, want Kobayashi is niet zeker van zijn stoeltje bij Sauber.

Mogelijke vervanger van Kobayashi bij Sauber is Heikki Kovalainen van Caterham. Bij Caterham hadden ze meer gehoopt van het raceweekend op Silverstone. Het team had een grote update geïnstalleerd op de CT01, maar veel lijkt het de mannen van Caterham niet te hebben gebracht. Voor Vitaly Petrov was het een zeer teleurstellende zondag. De Rus viel uit nog voordat hij de grid had bereikt.

Over twee weken is de volgende race van het Formule 1 seizoen 2012. Fernando Alonso heeft de leiding in handen, maar wordt op de voet gevolgd door Mark Webber. Wil je nog napraten over de race op Silverstone dan kun je dat natuurlijk doen op het GPPits forum!