Volgens Jean Todt van Ferrari had Ayrton Senna (da Silva) best wel willen tekenen bij Ferrari in de daaropvolgende jaren, als hij niet helaas tragischerwijze was overleden tijdens de GP van San Marino in 1994.

Senna kwam te overlijden tijdens die race, hij reed toen bij Williams. Dit jaar schrijven we dus reeds tien jaar na dato. In dit verband zal er in Brazilie dit jaar veel aandacht worden besteed aan Ayrton Senna. Zoveel aandacht dat men recent ook Todt nog eens aansprak over Senna.

“Die eerste Mei op Imola was een trieste dag…er ging een groot coureur van ons heen. Ik kende hem een beetje; we zagen elkaar bij de GP van Monza in 1993. Ik was toen zelf maar een paar maanden actief in de F1.

Ik sprak met hem over een eventuele toekomst bij Ferrari in 1995 en tot mijn verbazing gaf een zo’n uitstekend coureur me te kennen dat hij geinteresseerd was om voor ons te racen, in een tijd dat Ferrari echt niet zo goed ging. Je moet wel begrijpen dat Ferrari een ongeveer mythologische status heeft en dat verklaart waarom hij ervan droomde om voor ons te racen: om deel te worden van die mythe.”

Ik herinner me zelf dat de zuster van Ayrton Senna, na zijn overlijden, onthulde dat veel van zijn wensen in vervulling waren gegaan. Verder, had hij haar wel eens toevertrouwd, had hij nog op zijn lijstje staan: een zoon krijgen en voor Ferrari rijden. Hij verwachtte en hoopte te sterven in een racewagen, terwijl hij aan de leiding van de race lag. En zo ging dat…oftewel: amen.

Ik moet ergens nog de tekst hebben van een Italiaanse zanger die jaren geleden nog een geweldig mooie tekst zong over het overlijden van Senna. Het kwam erop neer dat Senna zich wel eens afvroeg waarom het eigenlijk altijd moest. God zou hem gezegd hebben: “Laat het allemaal maar gaan, sluit je ogen en rust”… Ik zal kijken of ik de tekst nog kan vinden.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter