Takuma Sato heeft nog zes races om zich te bewijzen. B.A.R.-teambaas Nick Fry verkiest de opstelling Barrichello-Button voor volgend seizoen, maar als Williams de rechtzaak om Jenson Button wint komt er een zitje vrij bij het team. En dan zal de strijd gaan tussen onder andere Takuma Sato en B.A.R.-testcoureur Anthony Davidson. De 28-jarige Japanner heeft drie weken geleden in Hongarije zijn eerste puntje van het seizoen kunnen behalen.

Takuma SatoTeambaas Nick Fry: “Takuma heeft vanaf nu tot het einde van het seizoen de tijd om te bewijzen dat hij sterke prestatie�s kan neerzetten. Ik hoop dat het hem lukt want hij is een uitstekende teamspeler en als persoon hebben we hem graag. Maar dit is een topsport en als hij dat niet kan laten zien dan moeten we op zoek naar alternatieve keuze�s.

De situatie is in veel opzichten vrij simpel,” gaat Fry verder. “Als Jenson blijft dan zal Sato uit de boot vallen, je moet geen wiskundig genie zijn om dat te weten. We hebben twee racestoeltjes en twee fantastische coureurs. Of Takuma bij het team blijft is zowel onze keuze als de zijne, we kunnen nog altijd naar de mogelijkheid gaan dat hij blijft als derde coureur.

Als Jenson vertrekt is er echter geen garantie voor Takuma dat hij vaste coureur blijft. We hebben al met meer coureurs gesproken dan ik kan herinneren, om eerlijk te zijn, en we hebben keuze genoeg.”

Iedereen kent het debacle tussen Button, B.A.R.-Honda en Williams intussen al wel, maar als de 25-jarige Brit zich uit zijn contract met Williams kan wringen rijdt hij volgend seizoen zeker bij BAR. Lukt hem dat niet en hij moet naar Williams verhuizen, is er zoals Nick Fry reeds zei keuze genoeg. Een van de mogelijkheden is Anthony Davidson, de test- en reservecoureur van het team. Davidson verving Sato eerder dit seizoen al tijdens de Grand Prix van Maleisi�, en vorig seizoen reed hij als vrijdagse testcoureur voor het team. Maar ook Davidson zit niet stil en is al volop in gesprek met teams als BMW en Jordan, zin contract bij B.A.R.-Honda loopt na China ten einde.

Fry vertelde dat Davidson een van zijn favoriete keuze�s was, maar ook Nick Heidfeld is een kandidaat. “Op dit ogenblik concentreren we ons nog volop op Jenson en helpen we hem zo goed als mogelijk is. De alternatieve keuzes komen later pas aan bod, want wij willen Jenson en pas als we hem verliezen kijken we naar andere coureurs..”

Of Sato moet morgen een ijzersterke race rijden, want de kans is groot dat hij bestraft wordt en achteraan de grid moet starten, maar dit moet hij dan de komende vijf races volhouden. Sinds 2003 rijdt hij bij het team dankzij de steun van Honda, maar als de resultaten uitblijven verdwijnt de voorkeur als sneeuw voor de zon.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter