Tiago Monteiro en Narain Karthikeyan, beide de vaste Jordan-coureursJordan Grand Prix heeft er een nieuwe vrijdagste testcoureur bij. De Japanner Sakon Yamamoto zal tijdens de Grand Prix van Japan (7 oktober – 9 oktober) dienst doen als test- en reservecoureur en krijgt daarmee als eerste Japanner sinds Takuma Sato een kansje om zich te laten tonen in de Formule 1. Volgende week brengt de 23-jarige Yamamoto een bezoekje aan de Jordan-fabriek in Engeland om een stoeltje te passen, ter voorbereiding van een eerste kennismaking met de wagen op Silverstone van 13 tot 15 september aanstaande.

Colin Kolles, teambaas van Jordan/Midland F1, ziet het alvast rooskleurig: “Sakon Yamamoto is momenteel ��n van de meest getalenteerde coureurs uit Japan voor het moment, en ik ben opgetogen dat wij hem zijn eerste Formule 1-test kunnen schenken en een rol als vrijdagste testcoureur tijdens zijn thuisrace. Hij is snel opgeklommen uit de lagere klassen en daarbij zette hij enkele goede resultaten neer, daarom aanschouw ik hem als de toekomstig Japanse topcoureur. Ik ben er zeker van dat hij een goede indruk zal achterlaten en het team helpen zoveel mogelijk data te laten verzamelen om ons voor te bereiden op de Grand Prix van Japan.”

En wat denkt Yamamoto er zelf van? “Het is een enorm plezier dat ik de kans krijg om een Jordan Formule 1-wagen mag besturen als derde coureur op Suzuka. Ik startte mijn carri�re om in de Formule 1 te geraken en ik bedankt Jordan Grand Prix hartelijk, samen met de mensen die mij ondersteunden om dit te bereiken. Ik zal hard mijn best doen om een vast zitje te kunnen bemachtigen in de Formule 1 dankzij deze mogelijkheid.”

Wie is Yamamoto?

Geboren:  9 juli 1982 in Aichi
Grootte:  1.72 meter
Gewicht:  63 kilogram
Offici�le website (opgelet! Enkel in het Japans te bekijken)

1994  Suzuka Circuit Racing School, karting
1995  Suzuka Circuit Kartkampioenschap, RSO Klasse
1996  Suzuka Circuit Kartkampioenschap, FR Klasse
1997  Regionaal Kartkampioenschap in Chubu en Tokai
    FA-2-Klasse Kartkampioen
1998  Japans Kartkampioenschap, FA-Klasse
1999  Japans Kartkampioen, FA-Klasse
2000  Suzuka Circuit Racing School, racing
    Derde Japans Kartkampioenschap, FSA-klasse
    Europees kartkampioenschap in Belgi� en Frankrijk
2001  Vierde Japans Formule 3-kampioenschap
    Twee races Engels Formule 3-kampioenschap
    Deelname aan de Marlboro Masters of Formula 3 en Macau Grand Prix of Formula 3
2002  Duits Formule 3-kampioenschap
2003  Formula 3 Euro Series
2004  Japans Formule 3-kampioenschap

Op dit moment staat Sakon Yamamoto twaalfde in het Japans Formule 3000-kampioenschap (beter bekend als het Formule Nippon-kampioenschap) met een vierde plaats als beste resultaat na zeven races.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter