Nelson Angelo Piquet, Nico Rosberg, Mathias Lauda, Thomas Scheckter, Greg Mansell. Sommigen klinken bekender dan de anderen. Maar ze hebben allemaal iets gemeen: ze zijn alle vijf �de zoon van��.

Greg Mansell, de zoon van de �volkskampioen� Nigel Ernest Mansell, rijdt de sterren van de hemel in het karting en zou een �natuurlijk talent� zijn. Mathias Lauda, zoon van �de Rat� Nicky Lauda, test voor het Draco Euro 3000-team op het Italiaanse circuit Vallelunga. Thomas Scheckter, zoon van Jody Scheckter, bereidt zich volop op het nieuwe IRL-seizoen voor in Homestead met zijn team Panthers.

De andere twee jonge wolven zitten inmiddels veel korter bij de Formule 1. Nico Rosberg testte vandaag een Williams, morgen is het de beurt aan Nelson Angelo Piquet.

Maar waarom blijkt nu in de autosport, meer dan in andere sporten, de zonen van welgekende coureurs, en meestal wereldkampioenen,  in hun vaders voetsporen te treden ? Jacques Villeneuve deed het, Michael Andretti, en in Amerika is er zelfs de gehele familie Unser aan het racen. De 55-jarige Finse wereldkampioen van 1982, Keijo Rosberg, vertelt het ons.

“Wel, ze groeien ermee op,” vertelde hij aan de Guardian“Voordat Nico was geboren, hadden we in Spanje een huis met in de tuin een kartcircuit. Daar kwamen bijna alle grote jongens het tegen elkaar opnemen, onder andere Thierry Boutsen, Gerhard Berger en ikzelf, natuurlijk, waren er. Toen de kleine (Nico) kwam, kreeg hij zijn eigen babykartje om mee te spelen. Vanaf zijn negende jaar begon hij zich serieus met racen bezig te houden.”

De rest is gekend.

“Wat je moet onthouden is dat deze jongens bijna vanzelfsprekend enorm veel ervaring hebben. Nico heeft zo ongeveer 450 races gestart, doorheen zijn kartperiode tot aan de Formula BMW-klasse. Hoewel hij nog maar amper 18 jaar oud is. En hij testte een Formule 3000-bolide met waarschijnlijk meer paardenkracht dan waarmee ik wereldkampioen werd. Maar uiteindelijk kwam de drang en de motivatie om te gaan racen van hen, niet van hun vader.”

Autosportveteraan Mario Andretti vatte het misschien nog het beste samen:

Motorracing is what we do. Racen is wat we doen, het zit in ons bloed.”

De Formule 1 gaat mooie tijden tegemoet, moesten ze er allemaal geraken. En met hetzelfde temperament van hun vader rondrijden.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter