Na sigarettenpakjes moeten ook raceauto’s en zelfs pitspoezen met tabakssponsoring worden voorzien van een waarschuwingssticker. Dit heeft de Reclame Code Commissie bepaald.

Tabaksreclame is sinds begin dit jaar in ons land verboden. Alleen op de circuits van Assen en Zandvoort mag de tabaksindustrie nog tot 2006 zijn gang gaan. In het geval van Assen houdt dit in dat Gauloises de TT sponsort. Op Zandvoort organiseert Marlboro elk jaar de Masters of Formula Three.

Na klachten van anti roker Willem Kruithof oordeelde de Reclame Code Commissie dat alle reclame uitingen op de circuits moeten zijn voorzien van de bekende waarschuwingsleuzen. De commissie wijst erop dat het oordeel niet alleen geldt voor reclameborden, vlaggen en aanplakbiljetten, maar voor alle plekken waar het logo van de tabaksfabrikanten valt te zien.

Dit heeft tot gevolg dat ook de racewagens en motoren die aan de wedstrijden meedoen, zullen worden getooid met een slogan. Volgens de letter van de uitspraak moet ook de reclameparaplu die voor de start boven het hoofd van een coureur wordt gehouden zo’n waarschuwing hebben. In het meest extreme geval moet zelfs de pitspoes die dit doet een negatief rookadvies op haar gesponsorde kleren dragen.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter