Hij draagt oude horloges en versleten schoenen, en toch is Li Ka-shing de rijkste Chinees ter wereld. Dit weekend raakte bekend dat Li de Formule 1 wil kopen. Daar heeft hij wel die andere bejaarde miljardair voor nodig, Bernie Ecclestone.

De Formule 1 staat te koop. Tenminste, driekwart ervan. Driekwart van het Formule 1-circus is in handen van drie grote banken. Die zitten nu aan tafel met de mannetjes van Li Ka-shing, nummertje 19 in de top-20 van de rijkste mannen ter wereld. Ka-shing – zelfs zijn naam doet aan geld denken – vindt dat Azi� recht heeft op meer Formule 1. Het supersnelle circus is een geldmachine met peperdure uitzendrechten en sponsoringcontracten.

Meneer Li Ka-shing is een fenomeen. Hij verloor zijn vader aan tbc en moest op twaalf jaar van school om thuis te helpen. Op z’n zestiende ging hij in een fabriek werken, zestien uur per dag. Hij was amper 22 toen hij zijn eigen bedrijf uit de grond stampte. Vandaag is Li 77 jaar en 10,2 miljard euro rijk. Zijn geld zit in hotels, elektriciteit, mobiele telefoons, geneesmiddelen, internet en een paar wereldhavens. Maar een luxebeest is hij niet echt. Li geeft miljoenen weg aan liefdadigheid en verslijt zijn schoenen tot hij door zijn zolen de grond voelt.

Als Li Ka-shing dat wil, is driekwart van het Formule 1-circus van hem. Toch zal hij die 75 procent nooit kopen zonder toestemming van de man die de resterende 25 procent in handen heeft. Die man is Bernie Ecclestone.  Deze 75-jarige met het witte strooien dak is met zijn 2,5 miljard euro niet zo rijk als Li, maar van goudwaarde voor de Formule 1. Bernie is Brits, ex-racepiloot en de motor plus de olie die de Formule 1 doet lopen. Bernie zou het bod van Li Ka-shing ,,eens zorgvuldig bekijken”.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!