Ik zou bij deze graag mijn collega Jeroen Scholte willen citeren;

En zo is er helaas al weer een seizoen voorbij gevlogen en rest een lange, kille winter, zonder de geuren van olie of rubber. Zonder het gekrijs van de motoren of ophef rond een nieuw, controversieel duel tussen Massa en Hamilton.

En zo is het (helaas) maar net! Voor diegenen die geen MotorTV hebben (ondergetekende helaas niet) en hun afkickverschijnselen tot het minimum zouden willen beperken is er de computerspel F1 2011, indien in het bezit van een snelle PC, PS3 of een Xbox360.

F1 2011 is ontwikkeld door Codemasters [nader afgekort tot CM] en moet de Formule 1-liefhebber het gevoel geven, dat hij achter het stuur van een F1-auto kruipt en het snelle leven van een F1-coureur ondergaat. Al in de tijd van ‘Pole Position’ [1982] ben ik een liefhebber van racegames. En elk jaar werd het verbeterd qua graphics, besturing en realisme. Met als absolute top de GrandPrix-serie van Geoff Crammond. Ik zal alvast verklappen dat deze game dat niveau niet zal halen.

Algemene indruk

Het nieuwe F1-seizoen zat boordevol noviteiten, zoals de DRS [Drag Reduction System], de herintroduceerde KERS en de Pirelli’s. Daarnaast kwamen de Indiase Grand Prix, regelwijzigingen en vier nieuwe coureurs. Wie daar een game op wil baseren moet zorgen dat alles goed is uitgewerkt. Bij F1 2011 is dat helaas niet altijd het geval, terwijl ook haar voorganger [F12010] uitpuilde van de fouten en bugs. Net als F1 2010, waren de interviews een volstrekt onnodig toevoeging omdat er uiteindelijk helemaal niets mee wordt gedaan. Het was nog leuk geweest, als je een boze email kreeg van je teambaas omdat je je te negatief had uitgelaten. Maar nee…

De graphics, prachtig! Je kunt echt zien dat er veel werk van gemaakt is. Bewegende vingers [en benen, maar dat is niet bij elke auto goed te zien] van je coureur. Marschall die met gele of blauwe vlagen zwaaien. Het rijden in de regen, waarbij je nauwelijks iets ziet als je vlak achter een andere auto rijdt.

Weerspiegelingen van de omgeving op je auto. Een duidelijkere beeld van je omgeving wat goed helpt bij het bepalen van je rempunt. Dat laatste is zeer belangrijk, want had F1 2010 nog een goede ‘rempunt-indicator’, die van F1 2011 is zoveel slechter dat je het beter gewoon uitschakelt en zelf op zoek gaat naar je rempunten. Positief zijn ook de geluiden van de bolides zelf en de omgeving. Deze zijn geperfectioneerd en hebben zonder meer een sfeer-verhogende werking.

De belangrijkste verandering dit jaar is echter de toevoeging van de Safety Car. Al sinds Codemasters in 2009 aankondigde bezig te zijn met een F1 reeks werd hierom gevraagd. De Safety Car [SC] is niet meer weg te denken uit de hedendaagse Formule 1 en mocht daarom ook niet ontbreken. Zodra de SC de baan opkomt ben je beperkt in wat je kunt doen. Je kunt gewoon gas geven/remmen/sturen maar als je te snel of te langzaam gaat wordt dit automatisch gecorrigeerd.

Helaas lijkt de SC sterk te zijn beperkt, sinds de laatste update om bugs te verhelpen. Tijdens een test had ik opzettelijk een flinke crash veroorzaakt te Monaco, daar ik meende dat Monaco te smal was om een race gewoon door te laten gaan. Echter bleef de Mercedes SLS gewoon stokstijf op zijn plaats staan.

Dan vraag je je af wanneer dat ding echt in actie komt? Voor de update kreeg ik de zwarte vlag, wegens botsen op de SC terwijl ik er alleen maar dicht op zat. Nu hebben ze de SC alleen maar verder beperkt.

Het rijden

Je moet flink aan de slag achter het stuur. Dat klinkt misschien negatief, maar de game geeft daardoor aardig weer hoe druk de hedendaagse F1-coureur het heeft. De leercurve is steil, heel steil. Te steil voor iemand die niet thuis is in de F1 of dergelijke games. Want als je aan de career modus begint, mag je meteen aan de bak. Niets geen testsessies o.i.d.

Je kiest uit vijf teams (Williams, Force India, HRT, Virgin Racing en Lotus) waarna je linea recta naar Australië wordt gevlogen voor de eerste race. Gelukkig heeft CM de auto wat vergevingsgezinder gemaakt. De vering werkt nu natuurgetrouwer, waardoor je beter de kerbs kunt aanvallen [wat ik heel graag doe!!!] en tevens is het gedrag van de auto voorspelbaarder geworden. Dit keer voel je het wanneer de auto begint te glijden en heb je tijd om dit te corrigeren.

Doordat je nu echt je auto leert kennen weet je beter wat wel en niet kan, de baan leren kennen en je rondetijden verbeteren. Het helpt dat het verschil tussen de banden beter te voelen is. Je merkt echt dat de auto beter op de weg ligt met zachte band [option], dan met de harde band [prime].

En over die rondetijden gesproken. Het is nu veel completer, want F1 2010 toonde niet/nooit de tijden van de laatste sector. Ook leuk zijn de PB & SB, Personal Best en Session Best. Voorspellingen van de snelste rondetijd, op basis van alle sectoren bijelkaar. Geloof mij dat het veel voldoening schenkt, als je sneller blijkt dan de voorspelling van je ‘engineer’!

En toch zou die te steile leercurve de gemiddelde gamer afschrikken. Immers hadden de coureurs het nog nooit zo druk met de hoeveelheid knopjes op hun stuur en zelf merk je dit ook tijdens het spelen van F1 2011. Tijdens de oefen- en kwalificatiesessies mag je DRS ten alle tijden gebruiken en KERS is tijdens het hele raceweekend gelimiteerd tot ca. 7 seconden per rondje. Daarnaast kun je gedurende de race ook nog je benzine mix en bandenkeuze voor de volgende stop regelen via je controller.

En daar is flink wat concentratie bij nodig. Als je namelijk te vroeg op de DRS drukt, verlies je downforce en dus je auto. Dus heb je circuitkennis nodig, om te weten wanneer je van DRS gebruik kunt maken. Je weet dan waar je gaat remmen, om zo het DRS uit te schakelen.

De auto is wat kwetsbaarder geworden. Natuurlijk de voorvleugel. Vreemd genoeg is de achtervleugel vrijwel onverwoestbaar…Als je te ruw omspringt met je versnellingsbak kan deze het begeven, wat pas gebeurd als je ervoor kiest om zelf te schakelen. Verder gaan er mij te weinig zaken kapot. Zo heeft CM de onderkant van de auto niet meegeprogrammeerd. Daardoor kun je straffeloos je auto op de laagste stand zetten [meer downforce, dus meer grip] en toch nog over de kerbs rammen.

Maar het (schade)niveau van Geoff Crammonds ‘GrandPrix’ wordt hier niet gehaald.


DRS vs KERS [artificial intelligence]

Ik zou het kort samenvatten als; “KERS will save your ass, when DRS ain’t your friend!“.

En dat vond ik het leukste in het gehele game! Zo had ik op Monza, maar ook Turkije geweldige races waarbij ik de KERS kon gebruiken om de tegenstand achter mij te houden. De racewagens zijn op het veld niet altijd even intelligent, dus blokken is wel een mogelijkheid. Maar CM lijkt ook het willekeur van straffen te hebben overgenomen van de FIA.

Vaak werd ik van achteren aangereden, waarna IK de penalty kreeg! Of je rijdt de ene keer vol over een kerb, maar elders ga je met twee wielen erover en volgt er een strafmaatregel!!! Toch een onhebbelijkheid van deze game. Ook is de AI volkomen foutloos, wat niet strookt met de ellende bij de start. Dan zie je (in de herhaling) dat de onderdelen in het rond vliegen, maar geheel zonder consequentie’s voor de betrokkenen. Zeker, af en toe worden er brokken gemaakt door de AI, maar vaak is het uit zicht en nooit voor je neus.

Neemt niet weg dat je flink je best moet doen om een behoorlijke eindpositie in te nemen. Tegenstanders vallen aan, en als je ze afweert nemen ze even afstand om daarna weer vol aan te vallen. Het “Jarno Trulli gedrag” van F1 2010 is daarmee effectief weggepoetst. De makers hebben dat zeker goed voor elkaar. Wat ze niet goed voor elkaar hebben, is de startsnelheid van de auto’s.

Ooit een HRT van P16 naar P3 zien rijden? [Nee, Monza 2011 met Luizzi telt niet] Toch is dat mogelijk in F1 2011, waardoor de kwalificatie mnider belangrijk wordt. Gewoon kezen en zeer laat remmen. Rest je alleen maar nog blokken gedurende race, want de AI is natuurlijk nog altijd sneller dan je HRT.

Ondanks de moeilijkheid is het spel voor iedereen speelbaar. Dat komt met name door de hoeveelheid beschikbare rijassistenten. Ze nemen dan wel wat realisme weg, maar het rijden over de circuits wordt een stuk makkelijker. Wie alles uit heeft staan en F1 2011 met een stuurwiel speelt, kan wellicht uren speelplezier beleven. Ik kan u helaas niet vertellen hoe het werkt met een stuurtje, daar ik er geen heb voor de Xbox360. Om diezelfde reden heb ik ook geen races van 100%, dus realistische aantal rondes gereden. Met een controller houd je het minder goed vol om 70 rondes te rijden op Monza.

Ook omdat er nog steeds geen save-mode is, waarbij iemand een race kan saven om later verder te rijden.

Online

Laten we ook wat nieuwe toevoegingen noemen van de game. Codemasters heeft flink aandacht besteed aan de multiplayer. Hieronder vallen onder meer het Co-op-kampioenschap (je kunt samen met een andere gamer het seizoen afwerken) en de splitscreen-modus. Het is een heel ander modus, waarbij men zich kan ergeren of verbazen over het gebrek aan ‘game play‘.

Lieden die hun auto laten staan bij de start of Demolition gaan spelen. Gelukkig kun je ze ontwijken, door ze weg te ‘voten’. Ook is de besturing belangrijk gevoeliger, waardoor je in een totaal andere auto lijkt te rijden. Maar het went snel.

Online zijn de korte races van drie rondes het populairst. Helaas rijden de meesten met waanzinnige setups, die je even moet weten. Daardoor word je al snel op een forse achterstand gereden. Ook wordt er vele malen sneller gestraft en vaak niet al te rechtvaardig. Leuk voor een saaie zondagmiddag, maar wil je echt tegen normale tegenstanders rijden dan zou ik alleen vrienden uitnodigen. Dat komt het online modus ten goede!

Pro/Contra – Meningen

Wie dit leest zal merken dat F1 2011 na- en voordelen heeft. Toch moet gezegd worden dat de opzet van de game uitstekend is, omdat het zeer trouw blijft aan de sport. Daarmee maakt de game de belofte van ‘Be The Driver, Live the Life, Go Compete’ bijna helemaal waar. Maar het blijft wringen dat het veel beter had kunnen zijn. Het blijft wringen dat, GrandPrix, nota bene een game uit eind jaren negentig, begin 2000 nog steeds niet is te benaderen, ook al zijn de huidige computers veel krachtiger dan toen.

Pro:
-Trouw aan de sport
-Lekker vechten met de AI
-Sterk verbeterde weggedrag

Contra:
-Toch weer bugs
-Updates nodig gehad, om de de mini-freezes te verhelpen
-Schademodel had beter gekund. Het is geen GrandTourismo!

Enkele GPPits-collega’s over de game;

Edwin;
Leuke game voor de gemiddelde Formule 1 fan. De ‘die hard’ fans die een zo realistisch mogelijke simulatie willen spelen zullen tekort komen. Nog steeds is Grand Prix 4 niet overtroffen. De patch maakt wel wat goed maar niet genoeg om er echt een topgame van te maken.

Kootje;
Ben door die safety-car, pitsstop en penalty bugs eigenlijk al klaar met dat spel. DT’s [drive thru] terwijl ik juist degene ben die aangereden wordt.
Safetycar die niet de leider, maar mij opvangt, waardoor de leiders ‘n ronde weg kunnen lopen. Het vastgehouden worden in de pitsstraat, al is deze minder erg als bij F1 2010
[Niet zo snel opgeven, Kootje!]

Meningen van enkele forummers;

Sabai;

Heel jammer. Ik ben er helemaal klaar mee met de online modus alleen maar beukers en slechte verliezers. Ze hadden wat beter naar grand tourismo moeten kijken dat als iemand jou aanrijd hij dwars door je heen gaat en zelf met de problemen zit.

Matthijs;

Eerst wilde ik zelf alle afstellingen uitvogelen, maar ik blijk toch online af en toe flink om de oren gereden te worden. Een paar afstellingen gedownload van www.racedepartment.com en ik ben op sommige circuits nu 3 seconden sneller. Jammer dat de snelste afstellingen zo extreem en totaal niet realistisch zijn, zo kan het nooit zelf bedenken.

F1 2011 ( Getest:XBox360, met controller en alleen ABS ingeschakeld)
Bevat: Singleplayer, Multiplayer en Online
Ook voor: PC en PS3