Renault krijgt zoals verwacht de schuld van Crashgate over zich. Volgens de Wereld Motorsport Raad is er nog nooit een meer ernstige zaak voor hen verschenen. Renault heeft de veiligheid van publiek, deelnemers en officials in het gedrang gebracht en de reputatie van de motorsport beschadigd.

Renault ontdeed zich meteen van de rotte appels in het team en sloeg ook mea culpa. De WMR koos er daarom voor om de levenslange diskwalificatie om te zetten in een voorwaardelijke diskwalificatie tot het einde van het seizoen van 2011.

Renault stelde zelf voor om zich in te zetten voor de verkeersveiligheidscampagnes van de FIA en de kosten van het onderzoek op zich te nemen. De WMR ging hiermee akkoord.

Er is echter minder goed nieuws voor Flavio Briatore. Die wordt met onmiddellijke ingang levenslang uit de autosport verbannen. Dat is ook het geval voor iedereen die nog zaken doet met Briatore. Elke rijder die nog onder contract blijft bij de Italiaan zal geen superlicentie krijgen.

De WMR neemt het niet dat Briatore elke vorm van medeplichtigheid bleef ontkennen en sprak daarom zo’n strenge straf uit.

Pat Symonds mag vijf jaar lang niet in de autosport aan de slag. Elk team dat of organisatie die met Symonds samenwerken zullen geen licentie krijgen om aan een evenement deel te nemen.

Hij kreeg slechts vijf jaar omdat hij toegaf dat hij meewerkte aan de samenzwering en omdat hij zijn eeuwig durende spijt uitdrukte voor de WMR.

Nelsihno Piquet krijgt volledige immuniteit voor zijn aandeel in Crashgate. Fernando Alonso was op geen enkel moment op de hoogte van wat er zich afspeelde. Binnenkort publiceert de FIA de volledige beslissing.

By peter