Ergens in maart in het verre Bahrein pakte Sebastian Vettel de pole. In de nieuwe bolide die van de gouden tekentafel van Adrian Newey was afgerold reed hij een dag later met rasse schreden weg van de concurrenten. Christian Horner keek grinnikend toe vanaf de pitmuur en dacht misschien wel even terug aan een jaar eerder. Toen op die eerste dag van het seizoen Jenson Button in Australië in zijn Brawn GP de pole had gepakt en de race domineerde. Zo’n zelfde scenario zag Horner wel zitten voor zijn RedBull team.

Het pakte anders uit. De twijfel die er in de winter al was over de betrouwbaarheid van de razendsnelle RB6, bleek terecht. Vettel viel tot buiten het podium terug. Het bleek het begin van een moeizame periode. Natuurlijk won Vettel in Maleisië. En natuurlijk waren er al die poles. Maar het goede voorbeeld van Brawn kon niet worden geïmiteerd door RedBull. Want Brawn liep destijds aan de hand van Jenson Button in een enkele seizoenshelft met grote passen weg van de concurrentie. In die andere helft kwam, als zo vaak, het moment waarop de concurrenten wisten aan te haken en er zelfs langs gingen. Maar dat gebeurde alleen op de baan. Op de ranglijst kon het gat nooit meer worden gedicht. Brawn en Button hadden toen de BGP001 superieur was, de snelheid omgezet in keiharde punten.

En dat is nou net waarin RedBull heeft gefaald. De al genoemde betrouwbaarheid was een kostbaar probleem, maar niet het enige. Ook het weer speelde een rol. De punten die te halen waren in Australië en China spoelden door de regenbuien naar de concurrentie. En waar Brawn vorig jaar een prachtige rolverdeling had tussen Button en Barrichello, bleek dat bij RedBull niet zo te werken. Mark Webber nam geen genoegen met de Barrichello-rol, want hij zag zelf toch iets meer glorie in de Button-rol. De gefrustreerde Vettel ontnam zichzelf en zijn team nog veel meer punten door als een dwaas zijn teamgenoot van de baan te rossen in Turkije. En weer namen de concurrenten de punten gretig en dankbaar in ontvangst.

En vorige week, in Canada, bleek tot overmaat van ramp ineens dat de RB6 zijn voorsprong kwijt was. Er was geen pole meer. En al helemaal geen dominante voorsprong. McLaren was sneller. De Ferrari van Alonso kon moeiteloos bijblijven en dat terwijl de grote updates voor de Italianen pas in Valencia gaan komen. Een podium bleek zelfs onhaalbaar en op plekken vier en vijf kwamen de beide RedBull’s pas over de finish. Een veeg teken aan de wand. De dominante snelheid is halverwege het seizoen volledig weg. Net als Brawn GP vorig jaar overkwam. Maar de boys in de RedBull’s hebben geen dikke puntenvoorsprong opgebouwd. Integendeel zelfs, want Webber en Vettel staan slechts op drie en vijf in de WK-stand.

De achterstand is zeker nog wel overbrugbaar. En er is nog zat tijd voor RedBull om zich te herstellen. Dus misschien staat deze stukjesschrijver over een paar maanden wel goed voor lul. Dat kan niet uitgesloten worden, want ik zat er wel vaker naast. Maar ik ben ervan overtuigd dat Lewis Hamilton, Jenson Button of Fernando Alonso de titel gaat pakken. Want waar RedBull faalde om de punten te halen toen niemand ze kon bijhouden, moeten ze die broodnodige punten gaan pakken nu McLaren en Ferrari net zo snel zijn. Of misschien wel sneller.

RedBull heeft een aantal jaar geleden de aanval ingezet op de absolute top. Dat is wel zeker. Maar ze zijn er nog lang niet en dat is dit jaar gebleken. Die laatste ultieme stap, die wereldtitel, is ook dit jaar nog een brug te ver. Veel succes volgend jaar, boys!

Onzin? Kan RedBull nog wel degelijk de titel pakken? Discussieer mee op de Pits!