Een zevenvoudig Formule 1-wereldkampioen verslaan doe je niet elke dag. En als het je dan toch lukt als je de kans krijgt sta je te springen van vreugde. Zo ondervond gisteren Heikki Kovalainen hoe dat voelde. In het Stade de France won de 23-jarige Fin al zijn races in de individuele duels. Een voor een vielen de grote namen onder de voet (of beter gezegd gaspedaal) van Kovalainen. In volgorde waren het Coulthard, Alesi, Micha�l Schumacher en tenslotte ook S�bastien Loeb die het onderspit moesten delven. Meteen werd de Nissan World Series-kampioen de jongste winnaar van de Race of Champions, sinds 1988 georganiseerd.

“Ik kan het gewoon niet geloven,” verteld Kovalainen. “Vooral het feit dat ik de wereldkampioen rally (S�bastien Loeb) verslagen heb in een WRC-wagen. Fantastisch! En je krijgt niet elke dag de kans om Micha�l Schumacher te verslaan. Dat was een groot moment, vind ik zelf. Ik probeerde gewoon wat aanvallender te rijden, wat later te remmen.”

Micha�l Schumacher neemt het niet al te ernstig, tenslotte was het voor een goed doel en won de Duitser later op de dag nog de World Champion�s Challenge van Loeb.

Zestigduizend mensen keken toe hoe eerst Kovalainen de individuele duels won, en later ook hun eigen Frankrijk met Alesi en Loeb de Nations Cup binnenhaalden, na het Finland van Kovalainen en Gr�nholm verslagen te hebben. In de finale van de Nations Cup waren er de volle vijf ronden nodig om de winnaar te bepalen. Alesi verloor de eerste ronde van Kovalainen, Gr�nholm verloor op zijn beurt van Loeb. De derde ronde werd opnieuw door Kovalainen gewonnen, de vierde opnieuw door Loeb. In de beslissende vijfde ronde sloeg het noodlot van het Finse team toe. Hun Ferrari Modena 360, bestuurd door Kovalainen, kreeg al na de eerste bocht problemen en de Fin moest het parcours in een slakkengangetje afwerken. Alesi had geen problemen en had de baan iets breder geweest was Kovalainen gedubbeld. Alesi stopte al in de laatste bocht, stapte uit en begon te juichen, wetende dat Kovalainen zou opgeven. Dat mocht niet van de raceleiding en dus moest de Fin zijn ronde nog afmaken. Alesi spurtte terug naar zijn wagen, stapte in een haast in en reed snel nog over de finishlijn.

Voor de ge�nteresseerden, vanmiddag om 15.00uur zend LaDeux een volledige herhaling uit van dit evenement.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!