De meeste fans weten wie Charlie Whiting is. De man is niet alleen verantwoordelijk voor de veiligheid van, op, in en rondom de circuits, maar ook voor de veiligheid van de coureurs.

Whiting moet behalve de veiligheid van de coureurs ook hun ‘rijgedrag‘ in de gaten te houden, zodat hij allerlei soorten incidenten, botsingen en crashes moet beoordelen, maar ook moet onderzoeken of coureurs elkaar bijvoorbeeld onnodig hinderen of blokkeren in de kwalificatie en dat soort zaken.

De Stewards of the Meeting, die als scheidsrechters fungeren, en Whiting delen voor dat soort overtredingen gridstraffen, ‘drive-thru’-straffen, stop and go penaltie’s of andere reprimandes uit. Naarmate een coureur gedurende een seizoen meer van dit soort straffen aan zijn broek krijgt, wordt er doorgaans wel strenger gestraft, maar volgens Whiting en de FIA moet er een duidelijk systeem komen om dit bij te houden en automatisch te straffen bij een bepaald aantal vergrijpen.

Daartoe is men bezig met een soort puntenrijbewijs voor Formule 1-coureurs. Dat plan is niet nieuw.

Vorig jaar augustus werd er voor het eerst over gesproken, maar sindsdien werd er weinig meer van vernomen.Het plan is zeker niet in de ijkast gezet, zegt Whiting nu tegenover Motorsport-Total over het puntenrijbewijs.

Het plan geniet veel steun van de teams. Er is draagvlak voor, maar we hebben er nog geen overeenstemming over bereikt. Wat het namelijk lastig maakt, is het vinden van een goede balans voor de strafmaat. Moet je iemand die drie keer een botsing veroorzaakt bijvoorbeeld altijd schorsen? Dat is typisch iets waar we nog niet uit zijn.

Het schorsen van een coureur is namelijk een serieuze zaak, en we willen uiteraard niemand onterecht bestraffen en aan de kant houden. We willen er achter de schermen een tijdje mee proefdraaien. Daarna komt er een evaluatie., zo informeerde Charlie Whiting.

Leave a Reply

Your email address will not be published.