De luchtvaartmaatschappij Kingfisher Airlines van Force India – eigenaar Vijay Mallya lijkt op een faillisement af te stevenen. Kingfisher Airlines kan haar vloot niet meer in de lucht houden nu de Indiase overheid 40 bankrekeningen van de in zware financiële problemen verkerende luchtvaartmaatschappij Kingfisher Airlines heeft geblokkeerd. Kingfisher Airlines heeft een belastingschuld van bijna 7 miljoen Euro.

Naast de belastingschuld staat de luchtvaartmaatschappij voor miljoenen in het krijt bij andere partijen. Vijay Mallya heeft de afgelopen maanden hard gewerkt om een oplossing te vinden, maar dit is vooralsnog niet gelukt. Volgens schattingen van de overkoepelende organisatie Centre for Asia Pacific Aviation heeft Kingfisher een kapitaalinjectie van minimaal 400 miljoen dollar nodig om te kunnen blijven draaien.

Kingfisher is een van de belangrijkste sponsoren van Force India. Vijay Mallya heeft 42,50% van de aandelen van het team in handen, onlangs verkocht hij al een deel van zijn aandelenpakket aan de Indiaanse investeringsmaatschappij Sahara. Sahara heeft nu ook 42,50% van de aandelen in handen, de familie Mol heeft 15% in handen.

Mallya wilde eerder met behulp van Kingfisher Airlines van Force India een topteam maken, de partners van Kingfisher Airlines (zoals bijvoorbeeld Airbus) zouden daarbij moeten helpen. Het lijkt erop dat Mallya dit plan voorlopig in de ijskast moet zetten, mogelijk moet hij zelfs helemaal afscheid nemen van Force India. Sahara zou inmiddels interesse hebben getoond om het belang van Mallya over te nemen.

By peter