Aankomend weekend staat de vierde ronde in het wereldkampioenschap Formule 1 op het programma. Het circus zal haar materialen opslaan in Shanghai voor de Chinese Grand Prix. Een evenaring van de kraker in Bahrein twee weken geleden zal lastig worden, maar het Shanghai International Circuit heeft in het verleden meerdere malen bewezen een prima Formule 1 baan te zijn!

Shanghai International Circuit
Het 5.4 kilometer lange Shanghai International Circuit is al vanaf 2004 gasheer van de Chinese Grand Prix. Rubens Barrichello (Ferrari) was dat jaar het sterkste op de gloednieuwe baan, hij finishte voor Jenson Button (BAR) en Kimi Raikkonen (McLaren).

De coureurs zullen over 56 ronden (305.066 kilometer) uitvechten wie de winnaar wordt. Het ronderecord op de omloop is gezet in 2004 en staat op naam van Michael Schumacher in 1:32.238. Het ronderecord is dus sinds de eerste race op het circuit nooit meer aangescherpt. Dankzij de nieuwe reglementen zal het ronderecord dit jaar vrijwel zeker niet gaan sneuvelen.

In 2012 wint Nico Rosberg zijn eerste Formule 1 Grand Prix op het Shanghai International Circuit. Een dag eerder trainde hij er al naar zijn eerste Formule 1 pole position. Hoe hij dát voor elkaar bokste legt hij uit in het onderstaande filmpje:

Pijlen gericht op het zilver
Dat het Mercedes team torenhoog favoriet is voor de zege in China mag geen nieuws zijn. Toen de beide zilverpijlen in Bahrein na de Safety Car situatie even moesten aanzetten om een gaatje te slaan waren ze maarliefst drie seconden per ronde sneller dan de rest van het veld. Dat voordeel is in twee weken, ondanks de test in Bahrein, echt niet verdwenen. Maar als de strijd om de zege in China net zo fel uitgevochten wordt als in Bahrein zal het de gemiddelde fan weinig deren dat de Mercedes wagens zoveel sneller zijn.

Dus is het voor ‘de rest’ vechten om het laatste podiumplekje. Force India en Williams (beide door Mercedes motoren aangedreven) waren in Bahrein sterk op pad. Perez pakte het podium voor Force India nadat hij een groot gedeelte van de race in de slag was met Hulkenberg, Massa en Bottas. Williams moest de strijd om het podium helaas na de Safety Car staken, waardoor we het ware potentieel van de wagen wellicht nog niet eens gezien hebben.

Ook de wagens van Red Bull zijn beter dan het puntentotaal doet vermoeden. De Renault motor mag dan wat vermogen en wellicht ook betrouwbaarheid te kort komen. Aerodynamisch gezien is de Red Bull écht één van de betere wagens op de grid. Dat zal wellicht in China niet genoeg zijn voor de strijd om de prijzen, maar vlak de heren uit Milton Keynes nooit uit. Getuige ook de sterke opmars van Daniel Ricciardo in Bahrein.

Ferrari zal in Shanghai niet hoeven te werken onder de druk van Luca di Montezemolo die zijn theatrale kunsten in de pitbox staat te vertonen. Prestatiedruk is er echter wel. Fernando Alonso en Kimi Raikkonen werden in Bahrein slechts negende en tiende en dat is Ferrari onwaardig. De slechte resultaten van Ferrari koste teambaas Stefano Domenicali eerder deze week al de kop. Het valt voor de Italianen te hopen dat ze het een en ander gevonden hebben tijdens de test in Bahrein. Anders wordt het doorbijten tot de eerste races in Europa, waar ongetwijfeld wat updates op de wagen zullen komen.

Vrijdag 18 April
04:00 – 05:30 Eerste vrije training
08:00 – 09:30 Tweede vrije training

Zaterdag 19 April
05:00 – 06:00 Derde vrije training
08:00 – 09:00 Kwalificatie

Zondag 20 April
09:00 Race