Nog één nachtje slapen en dan barst het geweld weer los. Na 4 lange, Formule 1-loze weken, staat eindelijk onze favoriete Grand Prix voor de deur. Uiteraard bedoelen ik daar die van België mee. Het ruim 7 kilometer lange, in de Ardennen gelegen, circuit der circuits zal ook dit jaar weet de host zijn van de enige race op de kalender waar echt iedereen naar uitkijkt. Niet alleen wij Nederlanders en Belgen, nee …. echt iedereen is het erover eens dat Spa-Francorchamps “the place to be” is. Maar wat maakt Spa-Francorchamps, behalve dat het zo lekker in de buurt ligt, nu eigenlijk zo speciaal?

Start straight & La Source

Ik hoor u denken: wat is er zo speciaal aan de start? Op zich niet veel, maar in België is alles anders, zoals forumlid NielsD in zijn gastcolumn omschreef. De “bottleneck” die La Source heet heeft al zoveel ellende over de startgrid uitgestort, (Of storten de renners zichzelf hierin? Hmmm … dat laat ik aan u) dat menig raceuitslag hier al deels bepaalt werd. Neem vorig jaar nog, waar Romain Grosjean Lewis Hamilton over het hoofd zag en zo zichzelf, Hamilton, Perez en Alonso elimineerde. En wat dacht je van de startcrash in 2008 waar NielsD ook al aan refereerde. Man … wat ‘n chaos. David Coulthard die de macht over het stuur van z’n McLaren verliest, de muur ramt, en zo door het comnplete startveld stuitert. Maar liefst 12 coureurs waren hierbij betrokken, gelukkig voor het gros kon men in die tijd voor de herstart nog gebruik maken van ‘n reservewagen. Helaas voor Panis, Salo en Rosset hadden de teams maar één reservewagen, en die ging naar hun teamgenoot.

Eau Rouge & Raidillon

De naar het rode water van het nabijgelegen riviertje vernoemde bocht der bochten is legendarisch in Formule 1 kringen. Ooit begonnen als snelle linkerbocht is er sinds de verkorting en aanpassing van het circuit in de jaren ’70 niets meer over dan ‘n lullig knikje. Maar dan wel ‘n lullig knikje waar de mannen zich nog van de jochies kunnen onderscheiden, getuige de heldhaftige manouvres van Mark Webber en Kimi Räikkönen in de laatste 2 edities. Man …. wat ging ik uit m’n dak! Toch is het juist de combinatie Eau Rouge/Raidillon waar wij als F1 fans doorgaans kippenvel van krijgen. Het heeft zelfs wat Shakespeariaans: “Full throttle or not full throttle? That is the question.” Echt niet altijd even makkelijk, geloof me. Jaques Villeneuve kan ons daar alles over vertellen. Zijn horrorcrashes in ’98 en ’99 staan nog steeds op vele netvliezen gebrand, net als die van teamgenoot Zonta die dacht: “Wat jij kan, kan ik beter!” Ja …. Eau Rouge/Raidillon heeft z’n plaats in de F1 geschiedenis ruimschoots verdiend.

Kemmel Straight & Les Combs

Na Eau Rouge/Raidillon volgt Kemmel straight, één van de langste rechte stukken van de F1 kalender. Op zich niets bijzonders, zij het niet dat dit de ideale gelegenheid bied voor spetterende actie in de daaropvolgende Les Combs combi. Nog zo’n punt waar altijd spektakel plaatsvindt. Denk bijvoorbeeld aan het rondenlange regengevecht tussen Damon Hill (WIlliams) en Michael Schumacher (Benetton). Dáár heeft in mijn optiek Schumi de eretitel “Regenmeister” verdiend. In de stromende regen besloot hij op slicks te gaan, terwijl Hill op regenbanden reed. Toch wist Hill de Duitser niet achter hem te houden, al ging daar ‘n heroisch gevecht aan vooraf. Dat het niet altijd goedgaat zagen we in de openingsronde van 2009 toen Button, Grosjean, Hamilton en Alguersuari na ‘n handjevol rondes al hun Waterloo vonden., Of denk aan de misser van Hamilton die zichzelf elimineert door te vroeg naar z’n racelijn terug te keren. Ja … ook in bochten 5, 6 en 7 gebeurt altijd wat.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Eigenlijk is elke bocht speciaal op dit unieke circuit, dit schitterende lint van asfalt dat zich o zo mooi door het al evenzo prachtige landschap dirigeert. Pouhon, Blanchimont, Stavelot, allen legendarische bochten met al evenzo legendarische gevechten, inhaalmanouvres, en crashes die onlosmakelijk met hen verbonden zijn. Spa-Francorchamps ademt Formule 1, nee ….. IS Formule 1. Nog één nachtje ….. ik kan alvast niet wachten.