Na drie weken Formule 1 ‘droogte’ staat dit weekend de Grand Prix van Spanje op de kalender. Nadat de eerste vier races overzees werden verreden, is het eindelijk weer tijd voor een ouderwets Europees circuit. Een vooruitblik op de Grand Prix van Spanje op het Circuit de Barcelona-Catalunya..

Circuit de Barcelona-Catalunya
Op het grondgebied van het dorpje Montmeló ligt het 4,6 kilometer lange Circuit de Barcelona-Catalunya. De Grand Prix van Spanje wordt sinds 1991 verreden op deze omloop. Nigel Mansell zegevierde hier tijdens de eerste twee edities in de Williams Renault. Met zes overwinningen is Michael Schumacher ook hier recordhouder in zeges.

De afgelopen acht jaar won er telkens een andere coureur in Montmeló. De meest bijzondere zege werd in 2012 geboekt door Pastor Maldonado. Net als Nigel Mansell won hij de Grand Prix in een Williams Renault. Geheel tegen alle verwachtingen in verslaat Maldonado de Ferrari van Fernando Alonso in een rechtstreeks duel en wordt daarmee de eerste Grand Prix winnaar uit Venezuela.

Maldonado erfde de pole position van Lewis Hamilton. De toenmalig McLaren coureur werd gediskwalificeerd na de kwalificatie. Daarom werd de ronde waarmee Maldonado een toch al knappe tweede tijd klokte, zomaar ineens een ronde die goed genoeg was voor pole position!

Ferrari op oorlogspad
De leidende positie van Mercedes in het kampioenschap is niet de dominantie positie die het team voor het seizoen toegedicht kreeg. Ferrari zit dichterbij dan Mercedes lief is en incidenteel kunnen ze zelfs aanvallen. Zo was Sebastian Vettel in Maleisië beide Mercedes coureur te snel af, en zat Kimi Raikkonen in Bahrein zo dusdanig op het vinkentouw dat hij Rosberg bij de eerste fout direct voorbij kon. Ook dit weekend zijn de posities op het podium dus nog lang niet verdeeld!

Geduld voor Max Verstappen
Het begin van het seizoen vergt het uiterste van het geduld van Jos en Max Verstappen. Renault presteert ver onder de maat en de motoren leverancier heeft al aangegeven dat er geen hoop is op beterschap vóór de Grand Prix van Monaco. Na drie keer technische pech in de eerste vier races voor Verstappen zal het dus ook in de vijfde race van 2015 vooral spannend worden of Max aan het volledige vermogen van zijn power-unit mag benutten, en of hij aan de finish zal komen.

Williams op jacht naar eerste podium
Valtteri Bottas scoorde in Bahrein met een vierde plaats het beste resultaat van het seizoen voor Williams. De Fin versloeg Sebastian Vettel in een rechtstreeks duel nadat de Ferrari coureur een nieuwe voorvleugel moest halen. Williams kwam er in de eerste drie wedstrijden van het seizoen niet aan te pas, een teleurstelling na het uitstekende seizoen 2014. In Barcelona zal het team er uiteraard weer alles aan doen om op het podium terecht te komen, maar of de aansluiting met Ferrari er daadwerkelijk is zal nog even een verrassing blijven.

Vrijdag 8 Mei 2015
10:00 – 11:30 Eerste Vrije Training
14:00 – 15:30 Tweede Vrije Training

Zaterdag 9 Mei 2015
11:00 – 12:00 Derde Vrije Training
14:00 – 15:00 Kwalificatie

Zondag 10 Mei 2015
14:00 Race