De F1 komt weer samen om de tweede Grand Prix van Rusland af te werken. Ook dit jaar wordt er verwacht de deze race politiek moeilijk ligt gezien de situatie in Oekraine en Syrië. Vorig jaar waren er al negatieve reacties op de grote putin-show. Hopelijk kunnen we dit jaar politiek en de racerij netjes gescheiden houden.

Déjà vu?

[b]Officiele naam GP:[/b] 2015 Formula 1 Russian Grand Prix
[b]Baan:[/b] Sochi International Street Circuit
[b]locatie:[/b] Sochi, Kraj Krasnodar, Rusland (RUS [img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/f/f3/Flag_of_Russia.svg/23px-Flag_of_Russia.svg.png[/img])
[b]Baanlengte:[/b] 5.853 km
[b]Raceafstand:[/b] 53 laps, 310.219 km
[b]Ronderecord:[/b] 1:40.896 [img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bc/Flag_of_Finland.svg/23px-Flag_of_Finland.svg.png[/img] Valtteri Bottas (2014, [img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/a/ae/Flag_of_the_United_Kingdom.svg/23px-Flag_of_the_United_Kingdom.svg.png[/img] Williams Martini Racing)

Het circuit van Sochi is gebouwd op de terreinen van de Olympische winterspelen van het jaar 2014. Vanwege dit feit staat de baan gecategoriseerd als stratencircuit a la Valencia. Hiermee wordt dan ook meteen een heikel punt van de baan de baan blootgelegd. Ze zou te fel lijken op het circuit van Valencia, wat buiten de race van 2012, nooit veel lof ontving. Velen vinden de baan inspiratieloos met veel te veel 90° bochten die de ‘swung’ er helemaal uithalen.

Toch is het nog steeds te vroeg om een fatsoenlijk waardeoordeel te velen over de Autodrom Sochi. Na een race kun je immers moeilijk een circuit afschrijven of loven.

Om de spanning wat omhoog te drijven brengt Pirelli dit jaar een agressieve bandenkeuze mee: namelijk supersport en soft in plaats van soft en medium. Veel coureurs vonden vorig jaar dat de harde banden van Pirelli op het nieuwe wegdek nauwelijks grip hadden. Hopelijk lost deze aanpassing de hoge verwachtingen in.

Ga mee met de recordehouder voor een rondje rond Sochi. Verwacht dat door het zachte leer van dit jaar zijn record sneuvelt.

Mercedes AMG Petronas F1 Team

Mercedes stormde op Suzuk terug naar haar vertrouwde stek in het pak, namelijk de voorste rij. Dit weekend zal het team nog steeds op haar hoede zijn voor een terugval a la Singapore. Pirelli brengt immers dezelfde banden mee als toen, waarvan het team vermoedt dat ze de reden waren voor de terugval.

Het team heeft immers een groot doel voor ogen dit weekend; namelijk het veiligstellen van de constructeurtitel. Eens die binnen is zal het team immers recht hebben op de befaamde historische bonus van Bernie.

Scuderia Ferrari

Ferrari weet dat Mercedes bang heeft voor een herhaling van Singapore en zal er alles aan doen om opnieuw zo’n resultaat binnen te halen. Echter zal men er rekening mee moeten houden dat Mercedes opnieuw gewoon sterk zal presteren. Qua temperatuur verschilt Sochi immers gigantisch met Singapore voor deze tijd van het jaar.

Williams Martini Racing

De lange rechte stukken van Sochi en de snelle bocht 4 zouden in theorie de sterktes van de FW37 opnieuw moeten doen bovenkomen. De laatste races hebben niet echt gebracht wat Williams ervan gehoopt had.

Niets moet en alles mag, dat is zo’n beetje de sfeer binnen het team. Het zit op een eiland, ver achter Ferrari, en ver voor Red Bull.

Infiniti Red Bull Racing

Dit was vorig jaar een moeilijke race voor Red Bull en dat zal dit jaar niet anders zijn door het verschil in motorkracht. Het team blijft in het oog van de storm staan nu dat haar eigenaar, Dietrich Mateschitz een deadline heeft gesteld voor het overeenkomen van een motordeal met een constructeur. Verwacht dus dat het team opnieuw veel vragen zal moeten beantwoorden over het uitblijven van een overeenkomst.

Daniil Kvyat zal extra gebrand zijn om hier goed te presteren. De jonge Rus rijdt op eigen bodem en heeft wat goed te maken. Vorig jaar kwalificeerde hij zich briljant op P5 met zijn Toro Rosso, maar zakte door een gebrek aan motorkracht snel terug in de race.

Sahara Force India F1 Team

Force India weet dat het met haar gereviseerde VJM08 een goede wagen in handen heeft. Toch wil het team meer uit het ontwerp halen door eens twee wagens in de punten te zien finishen. In Singapore crashte Hulkenberg en Peréz werd op Suzuka in de eerste bocht getikt door Sainz.

Lotus F1 Team

Voor Lotus is het nu gewoon een zaak van wachten en hopen dat de intenties van Renault tot een effectieve overname leiden. Nu dat kompan Grosjean al een voet uit de deur heeft dankzij zijn overstap naar Haas begint de moeilijke zoektocht naar een vervanger.

De snelle natuur van de Sochi Autodrom zou de E23 moeten passen. Toch is al eerder dit seizoen gebleken dat dit feitje niet altijd tot resultaat leidt bij Lotus.

Scuderia Toro Rosso

Ook Toro Rosso verwacht een moeilijk weekend, maar zoals gezien in Suzuka moet dat geen reden zijn om geen goed resultaat te verwachten. Het is alleen te hopen dat de situatie van vorig jaar zich niet herhaald, waarbij een goede prestatie in de kwalificaties in rook opging door zwak brandstofverbruik.

Sauber F1 Team

Door het ontbreken van een simulator lijkt het erop dat het niet zo evident is voor Sauber om haar Singapore update te doen werken zoals ze dat gehoopt hadden. Op zijn minst hebben beide coureurs ervaring met het sochi circuit.

McLaren Honda

Alonso waagt zich aan een penalty om een verbeterde motor te krijgen van Honda, dat haar laatste tokens heeft ingezet voor dit seizoen. Echter moeten fans van het team op hun hoede blijven. De honda Power Unite staat erom bekend ook nog eens dorstig te zijn, zoals we dat in Canada zagen. De natuur van het sochi circuit zorgt voor hoog brandstof verbruik. Dus verwacht dat de McLarens een beetje met de rem op rijden.

Manor F1 Team

Met een Mercedes/Williams deal voor 2016 ziet het er rooskleurig uit voor de rode lantaarn van de F1. Tot die tijd blijft het opgezadeld met het ondertussen oeroude chassis en zwakkere Ferrari motor van vorig jaar. Dit weekend rijdt Alexander Rossi in de GP2, waar hij nog steeds jacht maakt op Stoffel Vandoorne, Manor veteraan Merhi zit daarom voor dit weekend wederom in de auto die hij heeft moeten afstaan.