Na een weekend in Japan dat in mineur eindigde door de horror crash van Jules Bianchi komt het F1 circus een week later opnieuw bijeen om ditmaal de allereerste GP van Rusland te verrijden. Gezien de moeilijke omstandigheden voor de F1 wereld zal dit hopelijk een sereen weekend worden waarbij onze gedachten niet ver verwijderd zullen zijn van Jules Bianchi. Toch gluurt controverse om de hoek: wegens de politieke crisis over Ukraine en de rol die Rusland daarin speelt zijn veel mensen van mening dat deze GP niet mag plaatsvinden maar zoals gewoonlijk wenst Bernie Ecclestone zonder pardon het contract na te komen.

Olympisch circuit

Het circuit is gebouwd op de terreinen van het Olympisch Park Sochi dat eerder dit jaar nog de Olympisch Winterspelen mocht ontvangen. Sindsdien is er non stop gewerkt om het circuit klaar te krijgen voor de GP en dat is ook gelukt ook, want in tegenstelling tot andere ‘nieuwe’ races van de afgelopen jaren is ook alles werkelijk klaar.

Vandaag werkten de teams en hun coureurs hun traditionele ‘track walk’ af, een waardevol gegeven bij een nieuwe baan en via Twitter lopen de eerste reacties binnen, onder andere van derde rijder bij Sauber, Giedo van der Garde

Het circuit wordt als vrij technisch omschreven en een uitdaging voor de coureurs, laten we in ieder geval de race afwachten om die claims te ondersteunen.

Alvast een digitaal voorproevertje van Sochi via de officiele F1 game van Codemasters

Tous avec Jules!

Dit weekend staat uiteraard in het teken van Jules Bianchi die nog steeds zwaar gewond in het ziekenhuis ligt. De hele paddock denkt aan Jules en een van zijn beste vrienden Jean-Eric Vergne van Toro Rosso heeft een stickeractie op poten gezet. Hij deelt aan alle coureurs, ook die van de GP2 en GP3 stickers uit om zo hun steun te betuigen aan Jules Bianchi, ongetwijfeld zullen alle teams ook met boodschappen voor de Fransman op hun wagen rijden.

Ook de redactie van Gppits.net blijft meeleven met de familie en vrienden van Jules Bianchi. #ForzaJules #KeepFightingJules

Daz vedania Rosberg?

Bij Mercedes zal er dit weekend opnieuw een strijd losbarsten, op Suzuka slaagde Hamilton er eindelijk in voor de eerste keer een inhaalbeweging op de baan te voltooien op zijn teamgenoot. Een uniek feitje want Rosberg kwam in Bahrein dicht in de buurt om met die eer te gaan lopen en we hebben tot Suzuka moeten wachten alvorens een van de twee er ook daadwerkelijk in slaagde. Ondertussen loopt Hamilton verder uit en zal Rosberg moeten reageren.

Red Bull vloog op Suzuka in de wisselende omstandigheden, we weten dat de RB10 goed gaat in regenweer maar met een regen set up waren de twee heren consistent de snelste van het veld. Alweer een pluim op de hoed van het team dat zeker lijkt voor de tweede plek in het WCC

Ferrari scoorde geen enkel punt in Japan en dat betekent het einde van een punten streak die begon tijdens de GP van Groot-Brittannië in 2010, 81 races lang finishte de Scuderia in de punten wat meteen het vorige record van McLaren (64 races) verbreekt. Helaas betekent het ook dat Williams, die wel in de punten eindigden een serieuze voorsprong nemen op het steigerende paard. Het team zal een tandje moeten bijsteken als het nog kans wil maken op de derde stek in het WCC.

De strijd tussen Force India en McLaren duurt voort, na een betere race op Suzuka voor McLaren is het verschil maar 1 punt en ligt de strijd weer helemaal open. Het kleine Force India blijft indruk maken.

Geen Max Verstappen in VT1 dit weekend bij Toro Ross, het Nederlands talent heeft verplichtingen in de F3 dit weekend waar hij nog steeds kans maakt op de titel. Voor vaste coureurs Daniil Kvayt en volgend jaar Red Bull coureur is dit een speciaal weekend aangezien het zijn thuisrace betreft.

Lotus vermoedt dat circuit de E22 wel ligt en hoopt op een puntje of twee, Pastor Maldonando scoorde dit seizoen nog geen punt en de Venezolaan zou daar wel eens verandering in willen brengen.

Kobayashi mag dit weekend weer ademhalen en in zijn Caterham CT05 stappen terwijl Roberto Merhi opnieuw de VT1 mag doen, wanneer de spanjaard eindelijk zijn debuut gaat mogen maken is nog niet duidelijk.

Marussia gaat een ontzettend gemengd weekend tegemoet aan de ene kant blijft de bezorgdheid groot over Jules Bianchi en aan de andere kant is dit toch wel de thuisrace van het de Russisch-Britse formatie. Hoe erg de situatie ook is maar het team moet verder en op moment van schrijven weten we dat Marussia een tweede chassis in gereedheid heeft gebracht en naar alle verwachting krijgt derde coureur Alexander Rossi nu zijn kans om te rijden, de Amerikaan ging normaal al in Spa zijn debuut maken maar Chilton stelde zijn zaakjes op orde en behield zijn zitje. Het zal in ieder geval een moeilijk weekend worden voor het team. Wanneer Marussia ons iets laat weten zullen ook wij het hier berichten.

vrijdag 10 oktober
VT1 08:00 – 09:30
VT2 12:00 – 13:30

zaterdag 11 oktober
VT3 10:00 – 11:00
Qua 13:00

zondag 12 oktober
Race 13:00