“This means war!” kopte het laatste nummer van Autosport ludiek na de clash tussen Brit Lewis Hamilton en Duitser Nico Rosberg op Spa-Franchorchamps. Ik moest meteen terugdenken aan de woorden van Jeremey Clarkson die ooit stelde dat de Britten en Duitsers maar op een plaats hun geschillen kunnen uitvechten, namelijk Italië

De Mercedes PR-machine draait nu op volle toeren: alles is uitgepraat, Lewis neemt geen wraak, Nico verontschuldigt zich en ontvangt een interne sanctie, etc..

De fans houden hun adem echter hun adem: Hoe zal Lewis reageren? Hoe zal de samenwerking zijn? Wordt er nog data gedeeld? Gaan ze het duel weer aan op de baan?

Ondertussen nadert Daniel ‘lachbek’ Ricciardo langzaam maar zeker tot de twee Mercedes coureurs in de puntentelling, zoals we dit seizoen gezien hebben is de Australiër meedogenloos, als hem een kans wordt gepresenteerd dan zal hij hem grijpen ook.

‘Temple of Speed’

De “Autodromo Nazionale Monza” bestaat al sinds 1922 en is sindsdien een van de meest legendarische circuits ter wereld. Zonder moeite mag je dit circuit in een adem noemen met parels als Spa, Monaco en Suzuka.

Het circuit is lang een van de gevaarlijkste geweest en is daarom ook al vele malen aangepast, uniek is dat het desondanks nog steeds ruwweg dezelfde vorm heeft als in 1922. Buiten het verlies van de ovaal aan de binnenkant en een chicane hier en daar behoudt Monza haar uniek karakter, dat is ook niet moeilijk aangezien Monza alleen maar draait om de lange rechte stukken. Coureurs in de jaren 50, 60 en 70 zeiden vaker: “Rechte stukken zijn saai….behalve op Monza, daar wil je alleen maar blijven gaan”.

Toch kent Monza ook een donkere kant, vanaf 1922 tot nu zijn er 88 doden gevallen op dit circuit, dan tellen we zowel coureurs, publiek en marshals. Gelukkig is er door de veiligheidsdrift van de F1 een nieuwe standaard gekomen waardoor dit een ding van het verleden is. Toch moeten we even blijven stilstaan bij degenen die we zijn verloren.

Het zal zoals gewoonlijk weer zaak zijn voor de teams dit weekend om hun downforce niveaus zo laag mogelijk te houden want weinig downforce levert hoge topsnelheden op en die bepalen voor een groot deel de rondetijd die je rijdt. Monza is zo uniek dat de teams speciale voor en achtervleugels ontwikkelen enkele en alleen voor deze race.

Dan is er nog de sfeer langs de baan, Monza betekent maar één ding: De Tifosi komen weer thuis! Deze gigantische meute komt maar voor één ding, een overwinning van de bolides van Ferrari. Dat zou voor 2014 een wonder zijn, Ferrari heeft noch de snelste wagen, noch de beste Power Unit maar dat belet de Tifosi niet om er op te hopen en er zijn al gekkere dingen gebeurd dit jaar.

Het zou tevens de eerste zege van het seizoen zijn voor de Scuderia.

Mercedes, Mercedes en nog eens Mercedes

Dat is althans wat er verwacht wordt dit weekend, volgens sommigen zullen de Mercedes teams hier alleenheerser zijn met de Zilveren Ster zelf op kop. Doch moet de race nog gereden worden uiteraard.

Mercedes kan maar op een ding hopen, een rustige race met beide coureurs op P1 en P2. Het team kan niet nog meer intriges en drama gebruiken, Ricciardo ligt op de loer en die moet gecounterd worden.

Red Bull vermoedt dat het hier moeilijk zal gaan door de achterstand van Renault maar dat dachten ze ook op Spa en daar konden ze toch redelijk meedoen, door de strijd binnen Mercedes wandelden ze zelfs weg met de zege.

Ferrari mag een kaars gaan branden want als ze zo langzaam zijn op de rechte stukken als in Spa dan ziet het er niet goed uit. Monza draait om topsnelheid en die hebben ze niet ondanks fikse vooruitgang met de Power Unit. Toch is er hoop, in spa werd voor de kwalificatie beslist om de low downforce afstelling van de wagen af te halen om zo de kwalificatie voorrang te geven, tot dan reed Ferrari goed mee in de vrije trainingen, er zij dus wel kansen maar ze zijn gering.

Williams stelde na de zomerstop dat Spa en Monza hun beste kans was op een overwinning maar na de teleurstelling op Spa zijn die verwachtingen misschien wat ingetoomd behalve voor Bottas die de podia binnen rijft met redelijk gemak, de jonge snaak wil nu wel eens winnen en op Monza wil hij die kans grijpen.

McLaren maakte wat vooruitgang met hun wagen en dat laat zich meteen merken, in spa gingen ze eindelijk voorbij aan Force India dat nu als laagste Mercedes team geplaatst staat maar uiteraard is dat niet het gevecht dat het team wil aangaan, McLaren wil winnen maar daar moet al een gekke regenrace voor plaatsvinden.

Force India zal dus beter moeten gaan doen als ze die vijfde plaats willen terugwinnen op Spa ging de VJM07 vrij snel op de rechte stukken dus dat belooft veel goed voor het team dit weekend.

Toro Rosso ging net zoals zusterteam Red Bull vrij goed op Spa en pakte het laatste punt mee naar huis maar voor Monza zal het toch hard werken worden voor de coureurs als ze opnieuw die lage punten willen pakken.

Lotus kent een barslecht seizoen en zonder topsnelheid ziet het er naar uit dat ze als lammetjes naar de slachtbank worden geleid in Italië. Tenzij Pastor Maldonando zijn wagen alweer vroeg gaat afschrijven.

Marussia blijft in hetzelfde schuitje zitten, ze zijn sneller dan Caterham en kunnen Sauber net niet verslaan. Er valt dus weinig anders te doen dan wachten op hopen op een kans zoals in Monaco.

Sauber maakt kleine stappen maar punten scoren blijft uit. Sutil en Guttierez doen hun best maar het ziet er naar uit dat het seizoen van Sauber op een sisser zal uitlopen.

Bij Caterham duurt de stoelendans voort, de hoogste bieder Mehri mag niet starten van de FIA omdat hij niet in aanmerking komt voor een superlicentie dus zal het bij een VT blijven voor de spanjaard. Moeidig weigert Lotterer het zitje omdat hij als ‘rookie’ het ganse weekend wil rijden, blijft dus over Kamui Kobayashi die blij is dat hij weer mag rijden.

Voor meer over Monza lees ook deze special van redactielid Edwin Scholten

Bron plaatje Nico en Lewis: 3.bp.blogspot