Na een korte pauze van twee weken is het aankomend weekend weer tijd voor de volgende Grand Prix op de Formule 1 kalender. Zoals elk jaar is de laatste wedstrijd voor de zomerstop de Grand Prix van Hongarije. Mercedes coureur Lewis Hamilton heeft een reputatie hoog te houden op het korte mickey-mouse baantje, van zijn acht deelnames op dit circuit won hij namelijk vier keer. Een vooruitblik op de Grand Prix van Hongarijë.

Hungaroring
De Grand Prix van Hongarije wordt verreden op de 4,3 kilometer lange Hungaroring. Dankzij de korte natuur van het circuit moeten de coureurs in totaal zeventig ronden afleggen. Het ronderecord is gezet in 2004 en is in handen van Michael Schumacher in 1:19.071.

Omdat de race altijd midden in de zomer verreden wordt staat het circuit er om bekend dat het vaak droog en stoffig is. Dit is één van de redenen waarom het circuit gedurende het raceweekend niet heel bijzonder veel sneller wordt.

In 1986 was de Grand Prix van Hongarije de eerste Formule 1 race achter het ijzeren gordijn. Nelson Piquet won de race in zijn Williams-Honda voor Ayrton Senna en Nigel Mansell. Huub Rothengatter ging dat jaar ging ook van start voor en Zakspeed team. Hij kwam echter niet verder dan twee ronden dankzij een radiatorprobleem.

Tot 2006 werd er nooit een Grand Prix onder natte omstandigheden verreden op de Hungaroring. Jenson Button wist toen zijn eerste wedstrijd te winnen. Na 2006 regende het nog twee keer weer tijdens een Formule 1 race. In 2011 was het wederom Jenson Button die won in de regen, en in 2014 was het Daniel Ricciardo die in een deels natte wedstrijd zegevierde.

Kijk mee met Fernando Alonso tijdens de start en de eerste ronde van de Grand Prix van Hongarije 2012.

Jules Bianchi
Het raceweekend in Hongarije zal ongetwijfeld overschaduwd worden door het overlijden van Jules Bianchi. Op het moment van schrijven van deze preview is nog niet bekend of het overlijden van de man die vorig jaar met Marussia Q2 haalde op de Hungaroring gevolgen heeft voor verloop van het weekend. Het valt echter te verwachten dat menig team er voor zal kiezen om de herinnering aan Jules op een of andere manier kenbaar te maken, en dat er een stiltemoment zal zijn voor aanvang van de wedstrijd.

Op de baan
Op de baan gaat het Formule 1 seizoen gewoon verder. Vorig jaar was de Hungaroring één van de drie circuits waarop Mercedes, al dan niet door eigen toedoen, niet compleet domineerde. Onder normale omstandigheden mogen we echter ook dit weekend ‘gewoon’ verwachten dat Hamilton en Rosberg de dienst uit gaan maken. Hoe hard de Formule 1 ook wel eens een andere winnaar kan gebruiken dan de Mercedes heren.

Als die Mercedes heren falen dan zijn de Ferrari en Williams couruers er als de kippen bij om de kruimels mee te pikken. Williams lijkt een grote inhaalslag gemaakt te hebben ten opzichte van de start van het seizoen met podiumplekken in Canada en Oostenrijk, en natuurlijk niet te vergeten het indrukwekkende tempo op met name het droge Silverstone. Meer dan eens zijn ze de luis in de pels van dat andere ‘best of the rest’ team, Ferrari. Bij Ferrari is het met name Kimi Raikkonen die toe is aan een dagsuccesje. Waar Sebastian Vettel begin dit seizoen de podiums nog aan elkaar reeg, stond Raikkonen slechts één maal op het podium, in Bahrein.

Familie traditie?
Max Verstappen scoorde dit jaar punten in Maleisië en in Oostenrijk. Twee keer op circuits waar vader Jos ook ooit fuore maakte. Dan is natuurlijk de Hungaroring de uitgelezen plek voor Max om hoge ogen te gooien, zijn vader stond hier immers in 1994 op het podium. Nu is het podium voor Max onder normale omstandigheden te hoog gegrepen. Maar de Toro Rosso coureur gaf zelf voorafgaand aan het raceweekend aan dat dit zomaar een van de beste races van het seizoen zou kunnen worden. Verstappen heeft ervaring op het circuit. Vorig jaar reed hij hier drie races in het Europese Formule 3 kampioenschap.

Vrijdag 24 juli 2015
10:00 – 11:30 Eerste vrije training
14:00 – 15:30 Tweede vrije training

Zaterdag 25 juli 2015
11:00 – 12:00 Derde vrije training
14:00 – 15:00 Kwalificatie

Zondag 26 juli 2015
14:00 Race