Het F1-circus is weer helemaal op gang gekomen dit jaar en voor de eerste keer dit seizoen hebben we twee weken op rij een Grand Prix. Na China verkassen de teams richting Midden-Oosten, naar Sakhir, Bahrein, voor de derde race van het seizoen. De Grand Prix heeft opnieuw van plek geruild met China, zodat Bahrein weer de derde race van het seizoen is, zoals voorheen.

Voor het vierde jaar zal deze Grand Prix onder kunstlicht verreden worden, wat het de piloten ook een stuk eenvoudiger maakt om te rijden in plaats van tijdens de typische woestijnhitte overdag. De Grand Prix van Bahrein staat sinds 2004 op de kalender, met de eerste editie die gewonnen werd door Michael Schumacher in zijn meest dominante jaar. De zevenvoudig wereldkampioen is ook houder van het ronderecord dat hij hetzelfde jaar reed. De lay-out van het circuit is sinds de eerste editie eenmaal veranderd in 2010, waarbij de eerste sector drastisch werd verlengd en technischer werd. Aangezien deze wijziging de race saaier maakte werd ze voor 2012 meteen weer afgevoerd, nadat er in 2011 geen Grand Prix plaatsvond in Bahrein vanwege politieke onrust.

Het circuit


Baan: Bahrain International Circuit
Locatie: Sakhir, Bahrain
Baanlengte: 5,412 km
Raceafstand: 57 ronden – 308,238km
Ronderecord: 1:30.252, Micheal Schumacher (2004, Scuderia Ferrari)

De meningen over het circuit van Sakhir zijn verdeeld. De ene piloot vindt het een fantastische en veelzijdige baan waarop je vol de limitien kunt aftasten terwijl anderen het een van de saaiste banen op de kalender vinden. We hebben zelden echt spannende races gezien in Sakhir al waren de jaren 2006, 2012 en 2016 wel te smaken wat betreft aantal inhaalacties. Het grootste probleem met Sakhir is de sfeer langs de baan. Nog nooit hebben de organisatoren hun tribunes vol weten te krijgen en meestal blijven de tribunes zelfs grotendeels leef, wat de atmosfeer niet ten goede komt. Sakhir is een baan met vele rechte stukken en stevige remzones waardoor de afstelling van de wagen vooral gericht zal zijn op tractie en topsnelheid, waardoor de teams wat aerodynamische grip zullen moeten inboeten voor de enkele vloeiende bochten die het circuit bezit.

Van de piloten die nu nog rijden heeft Fernando Alonso de meeste overwinningen in Sakhir met drie stuks, gevolgd door Lewis Hamilton, Felipe Massa en Sebastian Vettel met elk twee overwinningen. Vorig jaar won Nico Rosberg er voor de eerste keer.

Wat gebeurde er vorig jaar?

Voor de zege mocht het dan geen nagelbijter geworden zijn, over het algemeen was de Grand Prix van 2016 één van de besten die we in Bahrein gezien hebben. Nog voor de start was er al drama voor Sebastian Vettel en Jolyon Palmer. Vettel moest de strijd staken na een ongeziene situatie waarbij de motor al rook spuwde in de opwarmronde. Jolyon Palmer moest op het einde van zijn opwarmronde dan weer de pits binnen met een hydraulisch defect in zijn Renault.

De race was eigenlijk al over na bocht 1. Hamilton kende een slechte start en Valtteri Bottas zag zijn kans schoon in de eerste bocht, maar schoot net iets te verder door waarbij de Fin de Brit rondtikte. Hamilton werkte zich uiteindelijk nog mooi op naar de derde plaats terwijl Bottas slechts negende werd. Rosberg reed onbedreigd naar de zege, maar de man die in de buurt kon blijven was verrassend genoeg Kimi Raikkonen. Met een vintage performance liet de Fin zien dat hij het nog steeds in zich heeft en Raikkonen kende zijn beste race in jaren en werd tweede. Romain Gorsjean en Haas konden dan weer een feestje bouwen met een zeer knappe vijfde plaats, wat na de zesde plek in Australië de droomstart van Haas binnen de F1 alleen maar beter maakte. Max Verstappen maximaliseerde het potentieel van zijn Toro Rosso met een knappe zesde plaats. Het was ook een speciaal weekend voor Stoffel Vandoorne, die inviel voor de geblesseerde Fernando Alonso en heel knap het eerste punt voor McLaren pakte in 2016, nadat hij tijdens de kwalificaties ook al teamgenoot Jenson Button te snel af was.

 

Wat te verwachten dit jaar?

De machtsverhoudingen zijn niet enorm gewijzigd ten opzichte van vorig jaar, maar het is duidelijk dat Ferrari het in zich heeft om het Mercedes moeilijk te maken. Sakhir heeft de Ferrari bolide altijd gunstig gelegen en er is geen reden waarom dat nu weer niet hoeft te zijn. Raikkonen presteert hier over het algemeen sterk, dus het wordt uitkijken of de Fin dit jaar opnieuw een sterke Grand Prix kan rijden na een matige start in 2017. Favorieten blijven Hamilton en Mercedes, maar Sebastian Vettel zal net als de voorgande twee Grand Prix op de loer liggen om de zege weg te pakken voor de Brit zijn neus.

Gezien de goede tractie die de Red Bull bolide bezit verwachten we ook dat Ricciardo en Verstappen competitiever zullen zijn dan de voorgaande twee Grand Prix. Waar Red Bull geholpen werd door de wisselende weersomstandigheden in China zal het Oostenrijke team niet op hetzelfde moeten rekenen in Bahrein, waar het zelden regent. Of kan Williams verrassen in de woestijn? Vast staat dat de wagen sneller is dan zijn voorganger, maar vooralsnog blijven de resultaten achterwege.

Onboard lap

Geniet even mee van een rondje Bahrein met pole sitter van 2016 Lewis Hamilton:

Lewis Hamilton Q3 Pole Position Lap Bahrain GP… von LewisHamiltonP1

Het weer

Het weer is zoals je kan verwachten in de woestijn. Net als andere jaren krijgen we zonnenschijn met maximumtemperaturen rond de 38 graden gedurende het weekend. Zondag wordt echter minder warm en zal de hemel zelfs toe trekken in Bahrein. Regen zullen we niet zien, maar door de afwezigheid van zon zal de temperatuur tijdens de race niet hoger liggen dan 26 graden. Er staat zondag ook een stevige wind vanuit het noorden, wat mogelijks kleine zandstormen zal veroorzaken langs het circuit.

Tijdsschema Grand Prix

De indeling van het weekend ziet er als volgt uit (Nederlandse/Belgische tijd) :

Vrijdag 14 april 2017
13:00 – 14:30 | Eerste vrije training
17:00 – 18:30 | Tweede vrije training

Zaterdag 15 april 2017
14:00 – 15:00 | Derde vrije training
17:00 – 18:00 | Kwalificatie

Zondag 16 april 2017
17:00 | Race