Vorig jaar bracht de Formule 1 voor het eerst in bezoek aan Bakoe, toen heette het nog de Grand Prix van Europa, dit jaar heeft het dan echt Grand Prix van Azerbeidzjan. Azerbeidzjan is een rijk land met veel olie-inkomsten. Vooral dankzij deze inkomsten is Azerbeidzjan erin geslaagd om met Bernie Ecclestone een meerjarige deal met de Formule 1 te sluiten. Het 6 kilometer lange circuit ligt in de stad en kent een enorm lang recht stuk. Vorig jaar haalde Valterri Bottas hier in de Williams Mercedes met 378 kilometer per uur zelfs de hoogste topsnelheid van het jaar. Motorvermogen zal dus belangrijk zijn.

Circuitgegevens
Het circuit is 6 kilometer lang en is een stratencircuit in de hoofdstad van Azerbeidzjan, Bakoe. Het circuit is ontworpen door Herman Tilke en rijdt deels door de stad en deels over een zeer lange boulevard. Vooral dankzij dit lange rechte stuk is motorvermogen een must.
Het circuit kent 20 bochten waarvan enkele zeer krap zijn, de vangrails zijn nooit heel ver weg. Op sommige punten is het circuit maar 7,6 meter breed. Bakoe biedt dus een mix van een bochtig stratencircuit en een enorm lange recht stuk.

Hotlap

Wat gebeurde er vorig jaar?
De race vorig jaar was uiterst eentonig. Er gebeurde erg weinig in de race. Nico Rosberg won en leidde van start tot finish. Hamilton kende een moeizaam weekend, in de vrije trainingen was hij nog het snelst maar in de kwalificatie raakte hij de muur. Hij startte slechts als tiende maar meer dan een vijfde plaats in de race zat er niet in. Vettel eindigde als tweede en Sergio Perez verassend als derde. Eigenlijk kwam Raikkonen als derde aan de eindstreep maar hij kreeg nog een 5 seconde penalty wegens het overschrijden van de witte lijn bij de pitsstraat.

 

Red Bull kende problemen met de banden, deze kwam niet op temperatuur. Ricciardo reed nog een derde tijd in de kwalificatie maar eindigde slechts als zevende in de race. Red Bull kreeg haar banden niet op temperatuur en besloot om twee keer te stoppen, een stop extra dan de koplopers. Max Verstappen eindigde vlak achter Ricciardo als achtste. Verstappen kwalificeerde zich als negende nadat hij werd gehinderd door Valterri Bottas.

Wat te verwachten dit jaar?
De grote vraag is of Hamilton in Bakoe zijn achterstand op WK-leider Vettel verder kan verkleinen. Deze bedraagt nu nog 12 WK-punten. Voor Max Verstappen zal het waarschijnlijk een zware race worden, de Renault-motor van de Red Bull zal niet krachtig genoeg zijn. Een update zal er in Bakoe niet zijn, deze blijft vooralsnog uit. In Canada was dit ook zo, toen kwam Verstappen tot aan zijn uitvalt goed voor de dag.

De vraag blijft ook of we dit jaar een spannendere race kunnen verwachten.

Het belooft een warm weekend te worden met een temperatuur die rond de 30 graden ligt. Regen wordt niet verwacht.

Timing (Nederlandse en Belgische tijd)

Vrijdag 23 juni 2017

 

11:00 – 12:30 | Eerste vrije training
15:00 – 16:30 | Tweede vrije training

Zaterdag 24 juni 2017
12:00 – 13:00 | Derde vrije training
15:00 – 16:00 | Kwalificatie

Zondag 25 juni 2017
15:00 | Race

By peter

Leave a Reply

Your email address will not be published.