16 maart 2012
02:30-04:00 Eerste vrije training
06:30-08:00 Tweede vrije training
17 maart 2012
04:00-05:00 Derde vrije training
07:00-08:00 Kwalificatie
18 maart 2012
07:00 Race
Het lange wachten is bijna voorbij, volgende week begint het 2012 FIA Formula One World Championship, we trappen af in Melbourne op het circuit Albert Park in Australië. Dit 5.303 km lange stratencircuit is gelegen ten zuiden van Melbourne City Centre, de baan is opgebouwd uit openbare wegen die om Albert Park Lake heen liggen.
Vorig jaar was het Sebastian Vettel die de overwinning pakte, de Duitser domineerde de Australische Grand Prix en won zo de eerste race van 2011. Lewis Hamilton werd, ondanks een loszittende vloer, tweede en Vitaly Petrov behaalde een zeer fraaie derde plaats. Naar alle verwachting zal ook dit jaar Red Bull de te kloppen auto hebben, maar de achtervolgers lijken er veel dichter op te zitten. McLaren, Mercedes, Lotus en Ferrari(?) hebben veelbelovende tijden weten te noteren tijdens de wintertesten, ze zijn klaar om de frisdrankfabrikant het vuur aan de schenen te leggen.
Hoe zit het met de ontwerpen, zijn er nog innovatieve nieuwtjes op de auto’s te vinden? Vorig jaar gingen de constructeurs aan de wandel met Newey’s creatie de Engine Blown Diffuser (EBD). De teams gebruikten de uitlaatgassen om meer downforce te creëren aan de achterkant van de auto. Als reactie heeft de FIA de regels voor 2012 aangescherpt wat EBD onmogelijk zou moeten maken.
Toch is het sommige teams gelukt, door middel van zogenoemde ‘loop holes’, een afgezwakte variant (25%) van EBD te ontwerpen. Ze opereren hiermee op het randje van het reglement en komen met de meest futuristische ontwerpen op de proppen, een nieuwe wapenwedloop lijkt hiermee geboren.
De huidige reglementen dwingen de ontwerpers om snelheid te gaan zoeken in de aerodynamica. Er zijn verschillende geruchten dat sommige teams met passieve F-ducts aan de gang zijn gegaan. De pionier hierin is Mercedes AMG Petronas, dit team begon vorig jaar met het testen van een passieve F-duct constructie in de neus en voorvleugel. Volgens de laatste berichten heeft hetzelfde team ook een passieve F-duct aan de achterkant van de auto weten te ontwerpen, welke geactiveerd wordt ten tijden van het inschakelen van DRS. De ‘geleerden’ schatten een extra winst in topsnelheid van ongeveer 18 kmph op het rechte stuk. Mocht dit in de race ook echt zo blijken te zijn, dan kunnen we verwachten dat de andere teams snel zullen volgen met het introduceren van passieve F-ducts.
Maar zelfs als we alle F-ducts, snel slijtende Pirelli’s, DRS, KERS en EBD’s buiten beschouwing laten, dan nog hebben we een fantastisch seizoen in het vooruitzicht. We hebben namelijk zes hongerige kampioenen verdeeld over de vijf topteams, in auto’s die qua snelheid niet veel voor elkaar onder doen. Het kan bijna niet mooier, dit moet een gigantisch spektakel gaan worden, veel plezier met de Grote Prijs van Australië!