Precies één week na de knotsgekke race in Duitsland staat het Formule 1 circus alweer klaar voor de volgende uitdaging. De Grand Prix van Hongarije. Het ´Mickey Mouse´ circuit nabij Boedapest heeft in het verleden vergelijkbaar spannende races opgeleverd, maar ook dodelijk saaie optochten. Kan de Formule 1 haar vierde spektakelstuk op rij produceren op de Hungaroring?

De Hungaroring hoeft niet saai te zijn
De voorgaande wedstrijden in Oostenrijk, Groot Brittannië en Duitsland waren stuk voor stuk pareltjes van races. Spanning, gevechten, tactiek en onvoorspelbaar weer, alles hebben we voorbij zien komen. De fans van de sport werden wekenlang getrakteerd op het mooiste dat de Formule 1 te bieden heeft. Ooit komt daar een eind aan, en Hongarije is precies een baan die een optocht kan veroorzaken. Of toch niet?

We nemen jullie even mee terug naar 2006. Jenson Button wint een knotsgekke wedstrijd vergelijkbaar aan die van vorig weekend in Hockenheim. Favorieten als Fernando Alonso en Michael Schumacher verslikken zich beiden in de verraderlijke omstandigheden. Ook de editie van 2011 was een spektakelstuk met wisselende omstandigheden. Wederom met Jenson Button aan het winnende eind.

Ook in 2014 is de Grand Prix van Hongarije een bijzondere. Daniel Ricciardo zegeviert voor de tweede keer in zijn carrière wanneer Mercedes zich verslikt in (daar is hij weer) de omstandigheden. Zijn bijnaam ´The Honey Badger´ krijgt tijdens deze race gestalte wanneer hij meerdere malen van onmogelijk ver zijn concurrenten uitremt.

Het hoeft echter niet te regenen op de Hungaroring om een mooie race te genereren. De race in 2015 wordt bijzonder als Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen vanaf de derde en vierde positie bij de start al naar de leiding katapulteren. Iets dat in de hoogtijdagen van de Mercedes dominatie vrijwel onmogelijk leek. In de openingsronde weten beide verbouwereerde Mercedes coureurs elkaar in de wielen te rijden.

In de slotfase ontstaat bloedstollend gevecht tussen Daniel Ricciardo, Daniil Kvyat en Nico Rosberg waarbij de penalty´s, lekke banden en voorvleugeldelen de coureurs om de oren vliegen. Kvyat en Ricciardo scoren echter wel het eerste podium van het seizoen voor Red Bull, in een wagen die daar eigenlijk niet goed genoeg voor is. Sebastian Vettel wint de (voor dat tijdperk) bizarre race. Een memorabele vierde plek is er dat jaar eveneens voor Max Verstappen, die vierde wordt in de Toro Rosso.

Maar meermaals stond de Hungaroring ook garant voor een oersaaie optocht. De laatste drie edities zijn daar bijvoorbeeld een best goed voorbeeld van.

 

Wat wordt het in 2019?
Vier waanzinnige races op rij lijkt haast te mooi om waar te zijn. Toch laat het seizoen 2019 zien dat de mooiste races verreden worden op de old-school circuits. De Hungaroring mag zeker in de rijtje geschaard worden, ondanks dat het (met uitzondering van de eerste en tweede bocht) geen grote verzameling van inhaalpunten is.

Bij Mercedes laat men dit weekend de randzaken als fifties kleding en aangepaste livery´s achterwege. Het team kende een rampenrace in Duitsland en teambaas Toto Wolff gaf de festiviteiten rondom de race min of meer de schuld. Terecht of niet. Toch hoeven de mannen uit het Britse Brackley zich niet echt zorgen te maken. De leiding in beide kampioenschappen is nog steeds comfortabel te noemen, al heeft Max Verstappen de tweede plek van Valtteri Bottas toch aardig in het vizier.

Diezelfde Max Verstappen is bezig aan een leuke reeks. Hij won twee van de laatste drie wedstrijden en dat leverde hem een solide derde plek in de WK stand op. Los van de vierde plek in een Toro Rosso in 2015 is de Hungaroring niet echt happy hunting ground voor Verstappen. Die vierde plek evenaarde hij namelijk nog een keer in 2017. Maar hoger eindigde hij er nooit. Dat terwijl de Hungaroring een circuit is dat traditioneel gezien wel bij de Red Bull auto past.

Een ander team dat we in de gaten moeten houden is McLaren. Carlos Sainz en Lando Norris zijn vooralsnog goed voor de titel ´best of the rest´. Hierbij is het vooral Sainz die op minder dan tien punten achterstand staat van Pierre Gasly in de race winnende Red Bull. Dat is een prima verdienste van Sainz, maar ook grotendeels te danken aan het gebrek aan vertrouwen bij Gasly. Lando Norris is (als zijn wagen hem niet in de steek laat) een opvallende verschijning in de kwalificaties, en juist dat is erg belangrijk op de Hungaroring.

vrijdag 2 augustus
11:00 – 12:30 | Eerste vrije training
15:00 – 16:30 | Tweede vrije training

zaterdag 3 augustus
12:00 – 13:00 | Derde vrije training
15:00 – 16:00 | Kwalificatie

zondag 4 augustus

15:10 | Race (70 ronden)