Na de startraces van het Europese seizoen in Spanje en Monaco ruilt de Formule 1 de pracht en praal van het prinsdom in voor een bezoekje over de grote plas aan onze Canadese vrienden. Centraal tijdens de vorige race was de vete tussen de vrienden en tevens teamgenoten Lewis Hamilton en Nico Rosberg, de lichaamstaal was meer dan duidelijk maar ondertussen maakte Hamilton bekend op Twitter dat het incident is uitgepraat tussen de twee. Het is maar de vraag hoe lang deze wapenstilstand van kracht blijft en of de twee heren zich werkelijk hebben verzoend. We leven echt in ‘interesting times’!

Circuit Gilles Villeneuve

Het circuit werd gebouwd op een kunstmatig eiland rondom de paviljoenen van de wereldtentoonstelling van 1967 en de roeibanen van de Olympische spelen van 1976. Initieel nog geopend als het circuit Ile de Notre Dame in 1978 werd de naam na de dood van Canadese F1 legende Gilles Villeneuve werd het circuit naar hem hernoemd.

Over de jaren heen ontwikkelde deze GP zich tot een van de betere evenementen op de kalender, veel mensen roemen de unieke sfeer op het circuit die zich doortrekt tot de stad Montreal, de Canadezen zijn net zo gek op Formule 1 als de Amerikanen op Indycar en dat voel je.

Doordat het circuit door het jaar dienst doet als openbare weg is het natuurlijk evident dat er weinig grip is op dit stratencircuit, dit is een feit waar de coureurs rekening mee moeten houden, de Wall of Champions staat klaar om hen op te vangen als ze het vergeten. Het circuit biedt mooie variaties met snelle bochten en rechte stukken wat zorgt voor een vloeiend en snel rondje.

Een rondje onboard Circuit Gilles Villeneuve met Vitantonio Liuzzi in 2010

Vrede of open oorlog?

Centraal in het verhaal zal opnieuw Mercedes staan, er bestaat weinig twijfel meer, dit team kan alle races winnen dit jaar als het meezit en ook opnieuw rijst er dit weekend de vraag: Nico of Lewis? Volgens Hamilton zijn de brokken gelijmd en zou de relatie tussen de twee terug in orde zijn. Toch kan uw berichtgever zich moeilijk inbeelden dat dit robbertje vechten geen sporen heeft achtergelaten. We zullen zien dit weekend of de vrede werkelijk is teruggekeerd in het Mercedes kamp.

Red Bull verwacht een moeilijk weekend, het team vermoedt dat de lay-out van het circuit een voordeel zal schenken aan teams met een Mercedes power unit. Toch is er nog een lichtpunt voor Red Bull dit weekend, Renault verwacht dit weekend eindelijk te beschikken over het volledige vermogen van hun power unit, wat zou moeten zorgen voor een serieuze boost in power.

Ferrari zit in hetzelfde schuitje, alhoewel het team tevreden is over de progressie van de updates kan het nog niet spreken over een verbeterde power unit. Technisch Directeur James Allison maakte na de Grand Prix van Monaco bekend dat het team voor Canada een serieuze update klaar heeft staan wat zou moeten resulteren in een verbeterde topsnelheid. Een cruciaal weekend dus voor het team als het nog wat wil maken van dit seizoen.

Force India is lekker bezig en staat vierde in het kampioenschap voor constructeurs, het verslaat hiermee grootmachten als Williams en McLaren. Het team houdt goed stand tegenover haar concurrenten en zal moeten blijven bewijzen dat ze meekunnen met de moordende ontwikkelingswedloop. Geen evidentie voor een team dat nog steeds de kleinste fabriek van de paddock heeft.

McLaren scoorde in Monaco eindelijk weer eens punten na enkele armzalige prestaties in Bahrein, China en Spanje. Het team hoopt die goede vorm vast te houden en zich verder te ontwikkelen, het team doet er voor zijn imago goed aan om zo snel mogelijk het gevecht aan te gaan met directe concurrent Force India.

Williams is aan een beter seizoen bezig maar je kan je toch afvragen of het potentieel van de wagen wel wordt gebruikt. Voor het seizoen begon werd Williams als tweede snelste team bestempeld maar ondertussen weten ze bij de formatie van Frank Williams dat het opnieuw gereduceerd is tot het middenveld, toch voelt het team zich beter want er worden veel punten gescoord in vergelijking met vorig jaar en occasioneel maken ze het de snellere wagens knap lastig. Voor dit weekend zou de Mercedes motor achterin de FW36 wel eens voor een mooi resultaat kunnen zorgen.

Lotus heeft na een erbarmelijke start van het seizoen eindelijk haar oriëntatie gevonden met de nieuwe techniek en scoorde punten in zowel Spanje en Monaco – beide keren door eerste coureur Romain Grosjean. Voor deze race verwacht team geen evenaring van deze prestaties, de Renault power unit zou volgens het team te zwak zijn om serieus competitief te zijn op dit circuit. Het team hoopt dat door het gebruik van de zachtste compounds van pirelli toch nog wat performance te vinden.

Toro Rosso kende na de Grand Prix van Monaco gemengde gevoelens, na de kwalificatie had het twee wagens in de top 10 maar na de race waren beide heren uitgevallen wagens technische problemen. De eerste keer sinds de Belgische Grand Prix van 2011 dat beide STR wagens moesten opgeven. Het team weet dat het een redelijk wagen heeft en hoopt in Canada opnieuw om beide wagens in de top 10 te krijgen en dit keer, daar ook te houden.

Marussia scoorde in Monaco haar eerste punten, het team weet dat dit herhalen moeilijk wordt maar blijft beweren dat ze dankzij updates van de power unit van Ferrari eindelijk de aansluiting heeft gevonden met de achterkant van het middenveld. Het team hoopt dit weekend met diezelfde achterkant in gevecht te treden en Caterham eindelijk voor dood en begraven achter te laten.

Caterham kent moeilijke dagen, geruchten over financiële problemen en een eigenaar die niet meer naar hen omkijkt, sterker zelfs, het team zou te koopt staan! Het is dus cruciaal voor Caterham om snel actie te ondernemen en de prestaties te verbeteren maar op welke manier ze dat gaan doen bij het geplaagde team is nog een groot vraagteken.

Sauber kende ook in Monaco een barslecht weekend dat zelfs vernederend voor hen eindigde. Eerste crashte Adrian Sutil uit de race en daarna gebeurde hetzelfde met Esteban Guttierez op het moment dat hij in de punten reed. Doordat Marussia punten scoorde en Ericsson voor Caterham een elfde plaats binnenrijfde zakte het team naar de laatste plaats in het constructeurskampioenschap. Het team is er op gebrand eindelijk dit seizoen eens punten te scoren en zich uit die vernederende situatie te sleuren maar hoe dit gaat lukken met een wagen die nog steeds te zwaar is en bijna niet reageert op updates is nog maar de vraag. De geruchten dat het team nog steeds veel financiële problemen heeft blijven aanhouden, hoe lang kan men dit bij de Zwitserse formatie nog volhouden?