Het is misschien wel dé Grand Prix waar Formule 1 fans het meest naar uitkijken. Vier maanden nadat het Formule 1 circus in een diepe winterslaap viel is het eindelijk zover. Het seizoen 2018 gaat beginnen. Kan Max Verstappen dit jaar meedoen om de grote knikkers? Is de overmacht van Mercedes verder afgenomen, of juist toegenomen in de winter? Gaat Sebastian Vettel Ferrari na tien jaar droogte eindelijk weer een wereldtitel brengen? Wij blikken samen met jou vooruit op wat nu al een legendarisch Formule 1 seizoen is!

Red Bull ruikt bloed
De wereldtitel, dat is het enige waar Max Verstappen en Red Bull dit jaar naar op zoek zijn. Na de vele technische problemen in 2017 sloot de Nederlander het seizoen meer dan prima af met twee overwinningen en een podiumplek in de laatste zes wedstrijden. De technische problemen moeten met de Red Bull RB14 tot het verleden behoren, en wanneer Verstappen de lijn van eind 2017 kan vasthouden dan is het zeker een factor om rekening mee te houden in de titelstrijd.

Daarin mag ook teamgenoot Daniel Ricciardo niet onderschat worden. Terwijl Verstappen in 2017 om de haverklap naast het circuit kwam te staan met defect materiaal, reeg Ricciardo de podiumplaatsen aaneen. De Australiër is ongelooflijk constant en slaat toe wanneer de concurrentie steken laat vallen.

Einde of verlenging van een tijdperk?
Hoewel Ferrari vorig jaar best een aardige poging deed om Mercedes van haar troon te stoten, konden de Italianen de Duitsers er niet van weerhouden om al voor het eind van het seizoen beide titels veilig te stellen. Toch was het voor de neutrale fan verfrissend om te zien dat Mercedes niet langer het speelveld voor zich alleen had.

Vanzelfsprekend is Mercedes uit op eerherstel en het team wil maar al te graag haar dominerende positie terug veroveren. Volgens het team vertoont de nieuwe Mercedes W09 minder ‘divagedrag’ dan haar voorganger en dat moet de dominantie jaren 2014, 2015 en 2016 weer doen herleven.

 

Team met een missie
Ferrari gaat het vierde jaar in met onbetwiste kopman Sebastian Vettel. De viervoudig wereldkampioen staat een zware taak te wachten, de wereldtitel terughalen naar Maranello. Dit jaar is het elf jaar geleden dat Ferrari voor het laatst een rijderstitel veroverde, en tien jaar geleden dat de constructeurstitel voor het laatst in de wacht werd gesleept.

Kimi Räikkönen mag voor het vijfde jaar op rij plaatsnemen in één van de bolides van Ferrari. De Fin won sinds zijn terugkeer bij de Scuderia in 2014 geen enkele race, maar bewees meerdere malen een prima tweede man te zijn voor Vettel. Precies wat het team van hem verwacht.

Team met een missie
Ferrari gaat het vierde jaar in met onbetwiste kopman Sebastian Vettel. De viervoudig wereldkampioen staat een zware taak te wachten, de wereldtitel terughalen naar Maranello. Dit jaar is het elf jaar geleden dat Ferrari voor het laatst een rijderstitel veroverde, en tien jaar geleden dat de constructeurstitel voor het laatst in de wacht werd gesleept.

Kimi Räikkönen mag voor het vijfde jaar op rij plaatsnemen in één van de bolides van Ferrari. De Fin won sinds zijn terugkeer bij de Scuderia in 2014 geen enkele race, maar bewees meerdere malen een prima tweede man te zijn voor Vettel. Precies wat het team van hem verwacht.

Machtsstrijd in het middenveld
Achter de kop van het veld belooft het ook een bloedstollend seizoen te worden. Kleine reuzendoder Force India bezet al twee seizoenen de vierde plek in het constructeurskampioenschap. In 2017 een prestatie op zich gezien het aantal keer dat Sergio Perez en Esteban Ocon elkaar in de haren vlogen. Het kwam beide heren zelfs op een onderling inhaalverbod te staan. Maar met het beperkte budget is het maar de vraag om het team haar vierde plek kan vasthouden.

De vierde plek is namelijk een plek dat ook felbegeerd wordt door Renault Sport en Williams. Renault komt met Nico Hülkenberg en Carlos Sainz Jr. met een behoorlijk solide rijdersduo dat met een goed pakket best leuke dingen kan gaan laten zien. Renault moet in het derde jaar als volwaardig fabrieksteam ook de weg naar boven zien te vinden.

Een solide rijdersduo is in elk geval niet iets waar Williams van beschuldigd kan worden. Lance Stroll mocht aanblijven na een debuutjaar met veel ups en downs. Toch scoorde de Canadees maar drie punten minder dan de zeer ervaren Felipe Massa. Naast Stroll komt de Rus Sergey Sirotkin. Sirotkin staat niet te boek als de beste uitvinding sinds het gesneden brood. Toch liet hij in de GP2 soms leuke dingen zien, waardoor Sirotkin zich zomaar kan ontpoppen tot een toevoeging van waarde.

Volgens insiders is ook Haas F1 een gevaarlijke underdog om hoge ogen te gooien dit seizoen, en men sluit zelfs een plek als ‘best of the rest team’ niet uit. Romain Grosjean en Kevin Magnussen vormen wederom het rijdersduo en hoewel het klinkt als een jong coureurspaar, nemen beide heren bij elkaar opgeteld toch negen jaar aan ervaring mee.

De achterhoede ontspringen
Toro Rosso komt dit jaar voor het eerst aan de start met Honda motoren, en deed het in de wintertests verrassend goed. Sterker nog, waar McLaren vorig jaar met Honda meer naast het circuit stond dan erop, wist Toro Rosso op een aantal testdagen zelfs de meeste rondes af te leggen met verrassend competitieve tijden.

McLaren heeft de overstap gemaakt naar Renault en wil daarmee definitief terugkeren naar het middenveld en wellicht zelfs de top. Maar de pechduivel is bij het Britse team nog steeds de deur niet uitgejaagd. Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne kenden tijdens de wintertests meer technische problemen dan hen lief was, en ook de snelheid leek nog niet helemaal gevonden bij het team.

Sauber krijgt in 2018 de (commerciële) steun van Alfa Romeo. Het team haalde eind 2017 de banden met partner Ferrari aan en dat was financieel gezien hard nodig. Mooie bijkomstigheid is dat het team gebruik mag maken van de diensten van supertalent Charles Leclerc. De regerend Formule 2 kampioen is wellicht één van de nachtmerries voor Marcus Ericsson, de Zweed (niet het meest scherpe stukje gereedschap uit de schuur) mag het nóg een jaar proberen bij de Zwitsers.

Traditioneel Albert Park
De eerste Grand Prix van het seizoen 2018 zal verreden worden op het Albert Park circuit in Melbourne. Het is de tweeëntwintigste keer dat Albert Park de Grand Prix van Australië huisvest, en alweer de twintigste keer dat het tevens de seizoensopener is. Daarmee mag de openingsrace in Australië gerust een traditie genoemd worden.

 

Formule 1 nieuwe stijl
Het is ook een jaar waarin een traditie doorbroken wordt. De Formule 1 is niet langer een volledige open cockpit klasse. De halo is het nieuwe hoofdbescherming systeem waarmee vanaf dit jaar gereden zal worden. Tot grote ergernis van veel fans, en dat valt dan ook op zo’n beetje elke social media pagina te lezen. De halo springt inderdaad nogal negatief in het oog. Het zal wél interessant worden hoeveel toegevoegde waarde het in de praktijk zal bieden, en of het systeem een lang leven is toebedeeld.

Ook op het commerciële vlak verandert er veel in de Formule 1. Liberty Media komt gedurende het seizoen met een online streamingdienst. In sommige regio’s zal de dienst volledige live registraties van de Formule 1 sessies streamen. Dit zijn vooral de landen waar de Formule 1 geen (noemenswaardige) banden heeft met televisiestations. In Nederland moeten we het vooralsnog doen met een uitgeklede versie van de dienst aangezien Ziggo Sport de exclusieve uitzendrechten van de sport in bezit heeft.

De manier hoe de Formule 1 online en op TV wordt uitgezonden zal ook veranderen. Deze week introduceerde Liberty Media al een Formule 1 soundtrack die tijdens de uitzendingen gebruikt zal worden. Daarnaast zal het graphics pakket tijdens de uitzendingen een grondige update krijgen. Libery Media beloofde deze winter al een hele nieuwe kijkervaring, dus gedurende het weekend zullen ongetwijfeld nog meerdere aanpassingen te spotten zijn.

Om af te sluiten zal de zondag er dit jaar iets anders uit gaan zien. Niet langer starten de Formule 1 races op het hele uur, maar tien minuten over het uur. Tijdens de Europese races zal dat veelal betekenen dat de start om tien over drie plaats zal vinden. Voor de grand prix van Australië moet je om tien over zeven in de ochtend voor de buis zitten om niets te missen van de actie.

Vrijdag 23 maart 2018
02:00 – 03:30 | Eerste vrije training
06:00 – 07:30 | Tweede vrije training

Zaterdag 24 maart 2018
04:00 – 05:00 | Derde vrije training
07:00 – 08:00 | Kwalificatie

Zondag 25 maart 2018
07:10 | Race (58 ronden)