Grotere kaart weergeven

6 sep 2013
10:00-11:30: Eerste vrije training
14:00-15:30: Tweede vrije training

7 sep 2013
11:00-12:00: Derde vrije training
14:00-15:00: Kwalificatie

8 sep 2013
14:00 Race

De 12de race van het Formule 1 wereldkampioenschap staat voor de deur en dit zal de laatste race in Europa zijn, voordat de teams vertrekken naar andere overzeese verre oorden. Bijna traditioneel inmiddels, zal deze race gehouden worden op het Italiaanse circuit ‘Autodromo Nazionale Monza’ of ‘La Pista Magica’ zoals de Italianen het liefkozend noemen.

Voor de Italianen moet altijd alles helemaal ‘perfetto’ zijn. Overal worden de hoogste eisen aan gesteld in het streven naar een gepassioneerde vorm van absolute perfectie. De voorbeelden hiervoor zijn dan ook eenvoudig te noemen, denk aan de verfijning van een Italiaanse olijfolie en wijn, of aan hun liefde voor het koken en eerlijke verse producten. Denk aan Italiaanse kleding wat altijd als gegoten zit of de indrukwekkende afwerking van de gemiddelde Italiaanse schoen. Denk aan de auto’s van Alfa Romeo, Lamborghini, Maserati en Ferrari en denk daarbij aan het ongeëvenaarde detail waarmee deze auto’s zijn afgewerkt. Allemaal is het tot in de puntjes verzorgd, allemaal zijn ze ‘tutto perfetto’.

Met dezelfde benadering moet Alfredo Rosselli achter de tekentafel zijn gekropen, toen hij het ‘Autodromo Nazionale Monza’ het leven schonk. Hij tekende de Curva Grande, de Curva di Lesmo, de Variante Ascari en de Curva Parabolica. Daarna verbond hij deze bochten met lange rechte stukken en de inmiddels legendarische ‘Temple of speed ‘ is geboren. De ultieme hogesnelheidsbaan waar de mannen van de jongetjes worden gescheiden, het kaf van het koren, de helden van de verliezers.

Dit jaar staat de ongenaakbare Sebastiaan Vettel er beter voor dan ooit. Een prolongatie van zijn titel lijkt slechts een formaliteit, zeker na de uiterst comfortabel gewonnen race in België op Spa Francorchamps. Zijn voorsprong op de nummer twee in het kampioenschap Fernando Alonso is nu 46 punten, met Lewis Hamilton voor Mercedes daar weer 12 punten achter op de derde plek. De oppositie moet nu in Italië toeslaan om het kampioenschap weer nieuw leven in te blazen en ze zullen het gat naar Vettel met zijn Red Bull moeten proberen te dichten.

Ook dit weekend belooft weer een knaller te gaan worden. Met de adrenaline van Spa nog vers in het bloed mogen de coureurs zich gaan klaarmaken voor de snelste race van het seizoen. Het is weer tijd voor ‘skinny wings’ en ‘slipstreamen’, het is weer tijd voor onwaarschijnlijke inhaalacties en extreem hard verdedigen. Het is weer tijd voor de Grote Prijs van gepassioneerd Italië op het perfecte en magische Monza.

Op het forum van GPPits.net blijf je altijd op de hoogte!