Na het wat kalme raceweekend in Oostenrijk keert het Formule 1 circus aankomend weekend terug op de bakermat van de autosport. Het Silverstone circuit is geroemd, niet alleen door haar historie, maar ook door haar lay-out. Een vooruitblik op de Britse Grand Prix

Het legendarische Silverstone circuit
Silverstone is al sinds jaar en dag het thuis van de Britse Grand Prix. Het circuit staat met name bekend om haar snelle technische bochten. Namen als Copse, Maggots, Becketts, Chapel en Abbey doen het hart van menig coureur sneller laten kloppen.

Het Silverstone circuit is aangelegd op een voormalig vliegveld uit de tweede wereldoorlog. Het circuit werd na de oorlog, in 1947, voor het eerst gebruikt voor autosport doeleinden. De omloop werd uitgezet over de start- en landingsbanen zoals deze er nu eenmaal lagen. Later werd het circuit zoals we het grotendeels vandaag nog kennen aangelegd. In 1950 was Silverstone tevens gastheer van de allereerste Formule 1 Grand Prix.

Sinds 2011 rijdt de Formule 1 op de huidige lay-out van het circuit, waarbij start/finish is verplaatst naar het rechte stuk tussen de Club en Abbey bochten. Het circuit is 5,8 kilometer lang en telt achttien bochten. Het ronderecord is in handen van Mark Webber, hij deed er in 2013 slechts 1:33.401 om het circuit rond te gaan.

Dinsdag kwam het bericht naar buiten dat de toekomst van de Britse Grand Prix op Silverstone in het ongewisse is. De British Racing Drivers Club (BRDC) heeft besloten om een clausule in het contract te lichten, waarbij de overeenkomst voor het organiseren van de Grand Prix na 2019 ontbonden kan worden. De BRDC wil echter wel kijken of er onderhandeld kan worden over een nieuw (goedkoper) contract.

Lewis Hamilton oppermachtig in 2016
De Britse Grand Prix in 2016 werd uitgesteld vanwege een behoorlijke regenbui die minuten voor het doven van de lichten losbarstte. De race ging van start achter de Safety Car en na vijf rondes werd het veld vrijgegeven, waarna het al vrij snel opdroogde en de coureurs konden wisselen naar slicks.

De 2016 editie zal in het geheugen van de Nederlandse fans vooral bekend zijn door de prima tweede plek die Max Verstappen veilig wist te stellen. De Nederlander wist in de wisselende omstandigheden indruk te maken met een bizarre inhaalactie op Nico Rosberg in het Maggots, Becketts en Chapel deel van het circuit.

Aan de kop van het veld was het Lewis Hamilton die vrijwel onbedreigd zijn derde thuisoverwinning op rij veilig wist te stellen. Nico Rosberg werd met problemen aan zijn versnellingsbak derde.

 

Ferrari en Red Bull aan zet
Tijdens de Britse Grand Prix zijn het vooral Red Bull en Ferrari die moeten laten zien dat Mercedes niet opnieuw dominerende vormen aan kan nemen. Met name Ferrari lijkt pijn te hebben van het verbod op olieverbranding. Sebastian Vettel scoorde in Azerbeidzjan en Oostenrijk weliswaar meer punten dan Lewis Hamilton, maar dat had de Duitser vooral te danken aan problemen bij Hamilton en Mercedes. Op pure snelheid lijkt het erop dat Mercedes toch wel de overhand begint te krijgen.

Bij Red Bull is men druk in de weer om de betrouwbaarheid bij Max Verstappen op orde te krijgen. In Oostenrijk had de Nederlander te maken met een (fatale) kapotte koppeling, maar nog voordat de koppeling de geest kon geven was Verstappen al geëlimineerd bij de start. Waar Verstappen tegenslag op tegenslag krijgt te verwerken, moest teamgenoot Daniel Ricciardo vijf maal achter elkaar champagne uit zijn schoen drinken op het podium.

 

2017 Formula 1 Rolex British Grand Prix
Het raceweekend in Groot Brittannië is dit jaar een heel uitgebreid weekend. Het spektakel begint al op woensdagmiddag en avond in de straten van Londen, waar ‘F1 Live London’ plaatsvindt. Alle teams zullen hierbij een demo verzorgen voor de fans met zowel klassieke als moderne Formule 1 wagens. Het evenement is live te volgen via de officiële Formule 1 website, of het Youtube kanaal van de sport.

Woensdag 12 juli 2017
18:30 – 21:00 | F1 Live London

Vervolgens is er op donderdag al actie op Silverstone. Voor het eerst telt het raceweekend namelijk vier dagen. De Formule 2 en GP3 zullen namelijk die dag al de eerste trainingen afwerken. De Formule 1 houdt haar normale schema aan en dat ziet er als volgt uit:

Vrijdag 14 juli 2017
10:00 – 11:30 | Eerste vrije training
14:00 – 15:30 | Tweede vrije training

Zaterdag 15 juli 2017
11:00 – 12:00 | Derde vrije training
14:00 – 15:00 | Kwalificatie

Zondag 16 juli 2017
14:00 | Race