Pirelli was gevraagd om dit seizoen voor meer spektakel te zorgen en ontwikkelde met die gedachte hun banden. Dat Pirelli daarin uitstekend werk verrichtte mag duidelijk zijn, maar toch kan het altijd beter. Zowel op het prestatievlak als dat van het ecologisch en economisch aspect. Op dit moment moet Pirelli na elke race de banden afvoeren naar Didcot waar ze vernietigd worden. Het spijtige daaraan is dat dit zowel met de gebruikte als ongebruikte banden moet gebeuren. Dat staat haaks op het ecologisch aspect dat Pirelli probeert na te streven. Bovendien zorgt het ook voor extra kosten, zowel voor Pirelli als voor de teams, die uiteraard voor de banden betalen. Daarom wil Pirelli een aanpassing van het reglement voor het seizoen 2012.

Nu is het zo dat iedere coureur over 5 sets van de zachte compound (option) beschikt en 6 sets van de harde (prime). Welke van de 4 verschillende slicks dit exact is verschilt per race, aangezien Pirelli op basis van het circuit de compounds bepaald. (super soft, soft, medium en hard) Dat zou Pirelli graag veranderd hebben, want men heeft gemerkt dat het laatste setje banden van de hardste compound zo goed als niet gebruikt wordt. Daarop probeerde Pirelli in ‘n voorstel aan de teams dit om te draaien naar 6 sets option, 5 sets prime. Maar daarover was geen eensgezindheid bij de teams. Daarom probeert de Italiaanse bandenleverancier het voorstel er nu door te krijgen via de FIA.

Wanneer de teams beslissen dat ze volgend jaar hetzelfde reglement willen, dan zullen we naar de FIA stappen en voorstellen om 5 sets van iedere compound te gebruiken, aldus Paul Hembery, motorsportdirecteur bij Pirelli. We moeten die overtollige harde bandensets meebrengen naar ieder raceweekend. Indien ze het reglement niet aan willen passen dan kunnen we hen met statistieken aantonen dat ze met 100% zekerheid dat extra setje banden niet nodig zullen hebben. Daarom willen we het reglement aanpassen en zo kosten besparen.

Verder hebben de Formule-1 teams van Pirelli een lagere limiet voor het camber op de voorwielen gekregen om problemen als in België te voorkomen. Door de verregende voorbereiding hadden verschillende teams teveel camber op de voorwielen staan waardoor de zachte band al snel begon te blaren als gevolg van te hoge temperaturen. Dit weekend wordt de GP van Italië verreden op het circuit van Monza, en net als op Spa zullen de snelheden op dit circuit hoog oplopen. Om te voorkomen dat ook hier de banden al snel gaan blaren, heeft Pirelli nu aan de teams een limiet van 3,75 graden meegegeven voor het camber op de voorwielen. Op Spa was dat nog 4 graden, maar ging Red Bull zelfs met een camber van 4,3 graden de baan op. Volgens Paul Hembery is er door de teams en Pirelli ‘n les geleerd uit de omstandigheden, en daardoor gaat men voor Monza toch wat voorzichtiger te werk. En juist omdat het circuit van Monza in het verleden ook veel problemen met blaren gekend heeft, heeft men nu bij Pirelli ervoor gekozen om de limiet naar beneden bij te stellen. We hebben alle teams gevraagd om onze limiet aan te houden. Mocht het advies niet opgevolgd worden en wij voorzien toch problemen, dan zullen wij de FIA vragen om onze opgave niet meer als advies te zien, maar als regel in te voeren. Nu is het nog niet nodig, maar we zullen het zeker in overweging nemen mocht het toch nodig zijn.