Een rode vlagsituatie in de slotfase van de kwalificatiesessie heeft Giedo van der Garde in Singapore een goede uitgangsklassering gekost voor de hoofdrace in de GP2-klasse, die zaterdag wordt verreden. De McGregor-coureur was vrijdagavond (lokale tijd) bezig aan zijn snelste ronde op het uitdagende stratencircuit toen de sessie werd gestaakt na een harde crash van Nigel Melker.

Daardoor begint Van der Garde zaterdag teleurstellend vanaf de veertiende stek aan de voorlaatste race van het huidige GP2-seizoen. De pole position werd opgeëist door de Italiaan Luca Filippi.

Dit is ontzettend balen. Ik had geen auto om naar pole te rijden, zo eerlijk moet ik zijn, maar een tijd bij de top-zes behoorde absoluut tot de mogelijkheden, verwoordde Van der Garde zijn teleurstelling. Hij noemde de tegenslag symptomatisch voor de laatste weken, waarin hij werd achtervolgd door pure pech. Het lijkt wel of er een duiveltje op mijn schouder meerijdt.

Op het stratencircuit van Singapore is inhalen doorgaans uiterst lastig, beseft Van der Garde. Ik denk dat ik me zaterdag in eerste instantie maar moet richten op plaats acht, waardoor ik zondag in de sprintrace vanwege het principe van omgekeerde startvolgorde vooraan zou mogen starten. Dat zal moeilijk genoeg worden.

Van der Garde, dit seizoen tevens testcoureur bij het F1-team van Caterham, bezet na 22 van de 24 races de zesde plaats in het klassement met 141 punten. De Italiaan Davide Valsecchi leidt met 229 punten.