Race- en filmlegende Paul Newman is niet meer. De Amerikaan overleed verleden nacht om 83-jarige leeftijd na een lang gevecht met kanker. Hij werd bijgestaan door zijn vrouw Joanne en zijn vijf dochters.

Newman was op het witte doek te bekijken van halverwege de jaren ’50 tot halverwege jaren ’00. Zijn passie voor het racen ontwikkelde zich toen hij opnames draaide voor de film Winning in 1969. Het racevirus sloeg over en hij begon zelf aan een professionele racecarrière. Éénmaal stond de de 24uur van LeMans op zijn erelijst; in 1979 werd hij tweede in een Porsche 935. In 1995 werd hij op 70-jarige leeftijd de oudste winnaar van één van de klassen in de 24uur van Daytona. Sinds 1983 is hij samen met Carl Haas de eigenaar van Newman-Haas Racing, wat later veranderde in Newman-Haas-Lanigan Racing. Met het team behaalde hij in totaal acht titels in het Champ Car-kampioenschap, vier daarvan waren van Sébastien Bourdais. Ook Nigel Mansell en Mario Andretti reden ooit voor hem. Paul Newman was tevens de stem van Doc Hudson in de Disneyfilm Cars (2006).

Ook in de Formule 1 is zijn overlijden snel bekend gemaakt. McLaren-teambaas Ron Dennis vertelde: “Paul Newman was één van de weinige mensen die het woord ‘megaster’ niet kende, ondanks zijn successen. In Hollywood stond hij bekend om het feit dat hij zijn stuntrijden zelf deed. Op het circuit was hij echter geen stuntman maar een bekwaam coureur. Ik heb hem enkele malen ontmoet en ik had hem graag. Ik regelde voor hem zelfs een geheime test in een Procar vele jaren geleden, iets wat hij uitstekend deed. Samen met al mijn collega’s bij McLaren-Mercedes wil ik mijn medeleven uitbrengen aan de familie en vrienden van hem.”

Ook Sébastien Bourdais rouwt om het verlies van zijn voormalige teambaas. “Hij was een geweldige mens. Paul ontdekte het racen pas op zijn 45e en hij ontdekte meteen dat hij er erg goed in was. Hij kreeg veel mogelijkheden om in knappe wagens te rijden en hij won zijn klasse in de 24uur van Daytona toen hij 70 jaar was. Zo was Paul. Een geweldige kerel die een leuke tijd wou hebben in het racen en tegelijk alles zou doen om kinderen en iedereen rondom hem te helpen. We hebben ook veel succes gekend, dat is ook wat ik mij zal blijven herinneren. We wisten al lang dat er geen weg meer terug was en dat hij de kanker niet zou overleven. Hij had veel pijn, maar nu is hij in op betere plaats.” De Fransman reed van 2003 tot vorig jaar bij het team, won vier titels, 31 zeges en 27 polepositie’s.

By peter