De FIA maakte gisteren het definitieve sportreglement voor komend seizoen bekend. Daarin staat ônder meer te lezen dat de internationale automobielflderatie de startgewichten van de auto’s niet meer zal publiceren.

Vorig seizoen maakte de FIA de startgewichten voorafgaand aan de race wel bekend, inclusief de hoeveelheid brandstof en de te verwachten eerste pitstop. Hierdoor was het als fan mogelijk om de verschillende strategiën van de teams te kunnen zien.

Dit jaar is het verboden om bij te tanken. Gegevens over de gewichten van de auto’s zouden dus duidelijk kunnen maken welke teams het meest efficiënt met hun brandstof omgaan. Hierdoor zouden andere teams met minder brandstof gaan rijden dan de concurrentie. Om dit te voorkomen heeft de FIA besloten de lijst niet meer te publiceren.

De FIA bevestigde ook het al eerder overeengekomen nieuwe puntensysteem, waarbij de eerste tien coureurs punten krijgen, en volgend systeem wordt toegepast (25 – 18 – 15 – 12 – 10 – 8 – 6 – 4 – 2 – 1)

Verder moeten coureurs die het tot Q3 schoppen op dezelfde banden de race beginnen en mogen teams het testverbod overtreden als ze een coureur willen laten invallen die de afgelopen twee jaar niet in de Formule 1 heeft gereden.

Eerder was al besloten dat de teams komend jaar minder setjes droogweerbanden per weekend mogen gebruiken dan voorheen. Vroeger kreeg een team veertien setjes voor een Grand Prix-weekend, nu zullen dat er elf zijn. Drie daarvan moeten ze al na de oefensessies op vrijdag inleveren: één na de eerste oefensessie en twee na de tweede oefensessie.

Ook heeft de FIA ook besloten dat er tien plaatsen straf komen voor de coureur die na zijn acht motoren een negende en een tiende moet gebruiken in één weekend. Die straf zal uitgevoerd worden in de race na het desbetreffende weekend.

Coureurs die achterop raken tijdens de opwarmronde en hun achterstand niet meer inhalen, moeten vanuit de pit starten.

Verder heeft de FIA de eletronische ‘jacks’ waarmee de voorkant van de auto’s opgetild worden, bij de pitstops, verboden. De teams zijn nu verplicht om de auto’s op de ouderwetse manier te liften.