Räikkönen was een succesvol karter voordat hij op 20-jarige leeftijd voor Renault ging racen. Hij won dat jaar 13 van de 17 races waarin hij reed. Hij heeft ook nog korte tijd in de Formule Renault 2.0 gereden

Peter Sauber scheen zo onder de indruk van de jonge Fin te zijn, dat hij Räikkönen na een testsessie een contract gaf voor het Sauber team voor het seizoen van 2001. Omdat hij geen ervaring had in de Formule 3 of Formule 3000, normaal gesproken de series waaruit de coureurs naar Formule 1 overstappen, kreeg hij niet onmiddellijk de licentie die vereist is om in de Formule 1 te rijden. Maar door genoeg steun werd toch toegestaan dat hij dat jaar voor Sauber kon rijden.

2001
In zijn eerste race werd hij goed zevende, maar later zesde omdat Olivier Panis straftijd kreeg. In zijn eerste jaar scoorde hij vier keer punten en eindigde hij acht keer in de top acht.

2002
Eind 2001 kondigde landgenoot Mika Häkkinen zijn pensioen aan. Zijn vervanger bij het West Mclaren Mercedes team van Ron Dennis: Kimi Räikkönen.

De McLaren van dat seizoen had vaak last van technische problemen. Vooral de motor en de versnellingsbak waren vaak de redenen dat Räikkönen uitviel. Maar toch wist Räikkönen regelmatig op het podium te komen. Hij bleek een goede opvolger van Häkkinen. In zijn eerste jaar voor Mclaren Mercedes wist hij in het coureurs kampioenschap te eindigen als zesde met drie derde plaatsen en één tweede plaats op Magny Cours in Frankrijk, de race die hij op een haar na wist te winnen. Vier ronden voor het einde verremde Räikkönen zich over de olie van de auto van Allan Mcnish, Schumacher wist hierdoor de leiding over te nemen en hierdoor de race te winnen.

2003
Het seizoen van 2003 begon goed voor Räikkönen. Een derde plaats in Australië, zijn eerste winst in Maleisië, bijna winst in Brazilië en een tweede plaats in San Marino. Dit bevestigde dat Räikkönen uit het goede race-hout gesneden was.

Helaas maakte Räikkönen dit seizoen te veel “schoonheidsfoutjes” die hem aan het eind van het seizoen duur kwamen te staan. Een verpeste kwalificatie in Spanje en Canada zorgde er voor dat hij weinig kans maakte op een goed resultaat in deze races.

In Spanje crashte hij bij de start op de Jaguar van Antonio Pizzonia en in Canada kwam hij niet verder dan een zwaar bevochten zesde plaats. Toch kon hij tot de laatste race mee strijden voor de titel en daarmee de jongste formule-1 wereldkampioen ooit worden ondanks het feit dat hij nog steeds met de 2002 Mp4-17D reed.

Dit omdat de “nieuwe” Mp4-18 niet door de crashtest van de FIA kwam. Helaas kwam hij aan het einde 2 punten te kort op Schumacher die de titel mee naar huis nam. Kimi moest zich tevreden stellen met het vice-wereldkampioenschap.

2004
Het formule-1 seizoen van 2004 was een rampjaar voor Mclaren Mercedes. De wagen had een té zwakke motor en versnellingsbak en deze lieten Räikkönen veelvuldig in de steek. Veel uitvalbeurten van zowel Räikkönen als zijn toenmalige teamgenoot David Coulthard waren het sombere resultaat.

Pech bleef hem maar achtervolgen, elk race-weekend kampte hij wel met problemen. Räikkönen wist in de eerste 3 races niet één keer de finish te halen, door motorische problemen. De teleurstelling was goed zichtbaar, zowel bij Räikkönen als bij het team.

Mclaren zou later dit seizoen de Mp4-19B laten debuteren. Deze auto moest successen behalen. De nieuwe Mclaren MP4-19B bezorgde Räikkönen meteen de pole position in de Grand Prix van Groot-Brittannië. Kimi wist in deze race voor het eerst dit seizoen het podium te halen. Een grote opluchting voor het team en Kimi zelf.

Hij was echter nog niet van alle pech verlost, in Hockenheim in Duitsland sloeg de pechduivel weer toe. Räikkönen was zeer snel dit weekend en vocht samen met Michael Schumacher om de overwinning, de wagen was snel en hij liep in op Schumacher totdat hij aan het eind van het rechte stuk hard crashte doordat op het aanrempunt zijn achtervleugel afbrak.

De race daarna was dan eindelijk succesvol. De Grand Prix van België werd zijn tweede overwinning uit zijn carrière. Net voor Michael Schumacher, die het absolute record van 7 WK-titels behaalde.

2005
In 2005 verging het McLaren beter. De MP4-20 behoorde tot de top van het veld, naast de Renault R25, en was veruit de snelste, maar een reeks motorproblemen in vrije trainingen en races nekten Kimi en McLaren uiteindelijk.

Hij werd dat jaar 4 keer 10 plaatsen achteruit gesteld op de starting grid vanwege een motorwissel en viel 3 keer uit (San Marino, Nürburgring en Hockenheim). Räikkönen en Johnnie Walker McLaren Mercedes eindigden tweede in de respectievelijke klassementen.

Dat jaar had Räikkönen zeven zeges toegevoegd aan zijn palmares: Spanje, Monaco, Canada, Hongarije, Turkije, België en Japan. De laatste zege in 2005 op Suzuka, was trouwens één van Räikkönens beste races ooit.

Wegens motorproblemen en harde regenval in de kwalificatie moest hij bijna achteraan het veld starten. Maar Kimi slaagde erin om naar voor te schuiven en kon zo in de laatste ronde Fisichella voorbij steken. Wereldkampioen dat jaar was de Spanjaard Fernando Alonso met Renault.

2006
2006 moest voor Kimi Räikkönen eindelijk het jaar worden waarin hij wereldkampioen werd. De voortekenen tijdens de wintersessies blijken niet al te gunstig door een gebrek aan snelheid én betrouwbaarheid. Hij start 2006 waarmee hij in 2005 heel het jaar gekampt heeft, namelijk pech.

Na een rechterachterophangingbreuk in de kwalificatie moet hij achteraan starten. Hij rijdt echter een indrukwekkende inhaalrace van 22 naar 3. Ook de tweede race in Maleisië was niet goed, na een redelijke kwalificatie (zesde plaats), werd hij van de baan gereden door Christian Klien in de eerste ronde van de race. De rest van het seizoen bleef pech hem achtervolgen.

De auto was betrouwbaar, maar kwam veel snelheid te kort waardoor hij geen bedreiging kon vormen voor Fernando Alonso en Michael Schumacher. Het was een erg teleurstellend seizoen, zowel voor McLaren-Mercedes als voor Kimi Räikkönen. Räikkönen had zijn goede momenten in het 2006-seizoen, hierbij kun je denken aan Monaco.

Hier was de Mclaren één van de snelste wagens en hij vormde een serieuze bedreiging voor Fernando Alonso die deze race won. Een technisch probleem zorgde ervoor dat er kortsluiting ontstond waardoor zijn auto vlam vatten.

Pech bleef hem achtervolgen, aan al zijn uitvalbeurten kon hij zelf niets aan doen. Het was of de auto die hem in de steek liet of hij was slachtoffer van een startcrash, dit was het geval in Indianapolis en Turkije.

Räikkönen sluit het 2006 seizoen af met gemengde gevoelens. In al die jaren Mclaren heeft hij het niet waar kunnen maken, nu zoekt hij zijn geluk bij Ferrari. Hier hoopt hij wel de gewenste successen te behalen. Dit zal ook niet makkelijk worden, aangezien hij aan een heel nieuwe auto en mensen moet wennen.

Tevens komt er ook nog eens bij dat hij zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher moet vervangen. Dit zorgt natuurlijk voor veel druk. Ook bij Ferrari ligt de druk hoog, de laatste titel die ze haalden dateert alweer uit het jaar 2004, het jaar waarin de Scuderia oppermachtig was.

2007
Op 18 maart 2007 was het dan zo ver. De openings-GP van het seizoen 2007 is die van Australië en is de eerste race voor Räikkönen in een Ferrari. Räikkönen begon in de kwalificaties goed en startte vanaf pole position. Räikkönen stond zijn eerste plaats niet meer af, op vier ronden na vanwege zijn pitstop. Hij hield Alonso [die als tweede eindigde] op 7 seconden afstand. Debutant Lewis Hamilton eindigde op een derde plaats met zijn Mclaren.

Het is een seizoen van ups and downs, Raikkonen loopt al vroeg achter de feiten en de McLaren aan. Gelukkig rommelt het bij McLaren, omdat Alonso voor onrust zorgt omdat hij tegen de verwachting in geen nummer 1 status krijgt.

In Japan eindigt hij op 30 september als derde achter winnaar Hamilton en zijn landgenoot Heikki Kovalainen. Zo staan er voor de eerste maal in de geschiedenis van het wereldkampioenschap Formule 1 twee Finnen op het podium. Met nog twee Grote Prijzen te gaan en een achterstand van 17 punten op Hamilton zijn Räikkönens kansen op een eerste wereldtitel wel heel erg klein geworden.

Maar als hij een week later de Grote Prijs van China wint en Hamilton in die race de finish niet haalt, behoudt hij toch nog een pietepeuterige kansje op de titel. Met 7 punten achterstand op de Brit trekt hij naar de seizoensafsluiter in Brazilië, waar Hamilton in de fout gaat.

Uiteindelijk wint de Fin de laatste Formule 1 race van het seizoen. Met een voorsprong van één punt op zowel Alonso als Hamilton, wordt “The Iceman” na Keke Rosberg (1982) en Mika Häkkinen (1998,1999) de derde Finse wereldkampioen in de Formule 1.

2008
In 2008 verdedigt hij zijn titel bij Ferrari. Maar de eerste race in Australië verliep niet vlekkeloos. In de kwalificatie was er een probleem met de brandstofpomp en in de race begaf de motor het. Na de diskwalificatie van Rubens Barrichello pakte hij toch nog één punt.

In Spa Francorchamps (de 13e race van het seizoen) was Räikkönen goed onderweg voor de zege. Toen het in de laatste 3 ronden begon te regenen werd het als maar moeilijker om op de baan te blijven aangezien hij reed met droogweerbanden. Na een spannend duel met Lewis Hamilton crashte Räikkönen op het einde van de race. Hamilton won, teamgenoot Massa werd 2e.

Na de race werd Hamilton bestraft vanwege een onreglementaire inhaalmanouvre op Räikkönen na het afsnijden van de Bus stop Chicane en was de overwinning voor Felipe Massa. Voor Räikkönen maakte dit niet veel uit, hij werd 18e.

In Singapore reed hij goed maar met nog een paar rondes te gaan rijdt hij de auto de muur in en loopt hij dus weer belangrijke punten mis.

2009
In 2009 kenden Ferrari en Kimi een niet zo goed seizoen. Massa ontsnapt maar net aan de dood, als hij een veer van BrawnGP tegen zijn helm krijgt. Kimi staat er alleen voor, aangezien Luca Badoer totaal niet mee kon komen.

Kimi scoorde voor zijn team wel de eerste WK-Punten van het seizoen. En met een slechte auto wist hij toch één overwinning te boeken op Spa-Francorchamps, met een verrassende Fisichella met zijn Force India in zijn kielzog. Fisichella neemt het vervolgens over van Badoer, maar ook hij kan niets met de hopeloze Ferrari.

Eind juli 2009 deed Räikkönen mee als rallyrijder in de Rally van Finland. Hij presteerde hier goed, en sloot een overstap naar rally na de afloop van zijn contract bij Ferrari niet uit. Nadat eind 2009 zijn contract is afgekocht door Ferrari [Räikkönen had nog een contract tot en met 2010] maakte hij de overstap naar het Wereldkampioenschap Rally.

2010
Räikkönen rijdt voor het Citroën Junior Team, maar komt alleen in het nieuws als hij de auto van de baan rijdt.

2011
Räikkönen vormt zijn eigen team, ICE 1 RACING. Dit is een motorcross team en rally team in 1 gevormd. Tijdens de rally van Zweden in 2011 reed Kimi fantastische klassementsproeven met als hoogtepunt een 4e plaats op SS15 (en was op sommige ook sneller dan achtvoudig wereldkampioen Sébastien Loeb).

Dan maakt Räikkönen op 28 november 2011 bekend dat hij terugkeert naar de F1 en wel voor het team van Genii Lotus Renault…