De verhalen over Patrick Friesacher en de superlicentie kloppen niet. Eerder werd er vermeld dat de Oostenrijker via een speciale procedure een licentie moet verwerven, maar Friesacher heeft automatisch recht op een superlicentie.

Volgens de regels kan een rijder die in de afgelopen twee jaar in de top 4 van de F3000 eindigde een superlicentie krijgen en Friesacher eindigde vorig seizoen als vijfde, in 2003 was hij overigens ook vijfde.
Maar omdat de jonge Oostenrijker 6 podiums en 11 keer een top 6 plaats heeft gehaald in de afgelopen 2 seizoenen heeft hij er evenveel recht op. In een uitbreiding van dat artikel staat namelijk dat je ook 5 podiumplaatsen, of 10 keer in de top 6 moet eindigen om ook automatisch een licentie te krijgen.

Wie zich wel zorgen moeten maken zijn de twee Jordan rijders en Christijan Albers. Zij moeten via een speciale procedure een superlicentie bekomen. Zo moeten ze minstens 300km hebben afgelegd in een moderne F1 wagen, tegen een normale racesnelheid. De driehonderd kilometer moet op twee dagen worden gehaald om geldig te zijn.

Dan wordt hun dossier doorgestuurd naar het zogenaamde “permanente bureau”. Daar beslissen Max Mosley, Bernie Ecclestone, Jean Todt en Ron Dennis of ze een licentie verlenen. Ze moeten het unaniem eens zijn, anders wordt het dossier doorverwezen naar de gehele Commissie.

Hierdoor moet een Formule1 Commissie worden samengeroepen, iets wat heden ten dage niet echt “populair” is zullen we maar zeggen. In het verleden werden er trouwens ook faxstemmingen gehouden al betwijfelen enkele mensen tegenwoordig of deze wel geldig zijn omdat ze niet vermeld worden in het Concorde Akkoord.

Door de huidige situatie kan je dus vermoeden dat de licenties zonder al te veel problemen zullen worden toegekend.

Met dank aan Don Rockard voor de rechtzetting.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *