Guido Forti, de voormalig teambaas van het Forti Corse Formule 1-team, is overleden op 72-jarige leeftijd. Guido Forti richtte eind jaren zeventig samen met zakenman Paolo Guerci het Forti Corse-team, gevestigd in Alessandria in het noorden van Italië, op.

In de beginjaren streed het team in de Formule Ford- en Formule 3-klassen, zowel op Italiaans als op Europees niveau. Dankzij de kwaliteiten van het team, de auto’s, en coureurs als Franco Forini, Enrico Bertaggia en Gianni Morbidelli, werden in de jaren tachtig regelmatig overwinningen behaald. Dus midden jaren negentig leek de overstap naar de Formule 1 logisch.

In 1995 was het zover: Forti Corse maakte deel uit van de koningsklasse van de autosport. Wel was de basis iets wat wankel, omdat het project voor een groot deel werd gefinancierd door het geld dat coureur Pedro Diniz meebracht. Het debuutjaar werd met nul punten geen succes. De Forti FG01 bleek niet echt een geweldige auto.

De Forti FG03 van 1996 was een [veel] betere auto, maar Pedro Diniz was inmiddels vertrokken naar Ligier en met hem ook zijn geld. Het team gaf niet op en op de baan lieten Luca Badoer en Andrea Montermini zien dat er over de winter de nodige progressie was geboekt.

De financiële problemen werden al snel groter. De oplossing van deze problemen leek nabij toen het team voor iets meer dan 50 procent werd overgenomen door het Formule 3000-team Shannon Racing. Een geschil over wie nu eigenlijk de baas was van het team, resulteerde in een rechtszaak en later in het faillissement van het Italiaanse team.

Guido Forti keerde in 2002 en 2003 nog even kort terug in de autosport. In de Euro Formule 3000 bekleedde hij de rol van teammanager.