Vier veranderingen in drie jaar tijd. Viermaal een ander kwalificatiesysteem. Nog nooit eerder is dit gebeurt in de geschiedenis van de autosport, en nog steeds zijn de besprekingen niet over. Het is nog maar net aangepast of men wilt het weer veranderen in de komende maanden. De beslissing om de tweede kwalificatiesessie op zondagochtend te schrappen en weer over te stappen naar ��n enkele sessie werd in Monaco snel beslist en met een warm onthaal ontvangen. Nu spreekt men al van een tijdelijke oplossing, en onder meer Ron Dennis vind dat het dringend tijd is voor een definitieve beslissing. Hij is niet de enige.

F1 Ron Dennis “Ik geloof best dat de kwalificatie opnieuw zal veranderen voor volgend seizoen. De teams hebben een voorlopige schets van het systeem nodig binnen vier tot acht weken, om de bouw van onze nieuwe wagens te kunnen beginnen,” zegt McLaren-baas Ron Dennis. “We moeten weten hoe groot we onze benzinetanks moeten bouwen, en dat hangt veelal samen met het kwalificatiesysteem. Er zullen zeker discussies en besprekingen over volgen, maar of dat binnen die tijdspanne zal zijn valt af te wachten.”

Technish Directeur van Williams, Sam Michael, vind het systeem van de omgekeerde racevolgorde als start van de kwalificatie verkeerd. “Het zou goed zijn om de kwalificatie niet aan de vorige race te koppelen,” zegt Michael. “Als je een slecht resultaat hebt behaald wordt je nog eens extra afgestraft en duurt het twee races meer eer je weer staat waar je hoort te staan. De samenstelling van de tijden, zoals we tot nu toe gehad hebben, was verwarrend, deed weinig goeds aan de sport en de verandering is fantastisch voor de sport. Wat we nu hebben is veel beter dan we hadden en ik ben er zeker van dat het tot tenminste het einde van het seizoen blijft.”

In het algemeen wordt aangenomen dat er nog veel zal moeten veranderen eer iedereen tevreden is. Opperhoofd Bernie Ecclestone zal daarin een belangrijke rol spelen, dara zijn we het allemaal wel mee eens. Ide�en zijn er in overvloed, bijvoorbeeld een shoot-out van de top tien zoals men in de DTM ziet. De laatste tien blijven zoals ze zich gekwalificeerd hadden, de eerste tien rijden nog een extra rondje voor de strijd om de polepositie. Ook het aloude systeem wordt weer opgehaald, twaalf rondjes rijden naar keuze binnen het uur. Dat allemaal werd in de laatste vergaderingen op tafel gelegd.

“Ik denk dat iedereen het kwalificatiesysteem wilt verbeteren, en dus veranderen,” zegt Ron Dennis, die zich aangetrokken voelt tot de GPWC, het kampioenschap van de autoconstructeurs. “Maar ons voornaamste doel is een volledig ander soort Grand Prix-racen vanaf 2008. We zoeken naar een algemeen beeld dat meer spektakel voor het publiek zal opleveren. Daardoor zal niemand een verandering tegenhouden. Op het moment dat we definitief gaan beslissen voor 2008, wordt de kwalificatie het belangrijkste onderdeel.”

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter