Alessandro Zanardi is weer een gouden medaille rijker. De oud-Formule 1 coureur behaalde op de paralympische spelen in Rio de Janeiro de eerste plaats tijdens de tijdrit Handbiken.

Zanardi wist in de H5-klasse twintig kilometer af te leggen in 28 minuten en 36 seconden. Daarmee versloeg hij de man die zilver won, Stuart Tripp, met twee seconden. Nederland greep met Tim de Vries net naast de medailles, hij werd vierde.

Het is de derde gouden medaille die Zanardi behaalt op een paralympisch evenement. Vier jaar gelden in Londen was hij ook al de sterkste tijdens de tijdrit, en haalde hij nog een keer goud bij de wegwedstrijd.

Autosport carrière
Alessandro Zanardi reed tussen 1991 en 1994 een aantal Formule 1 races voor Jordan, Minardi en Lotus. In de beginjaren mocht hij nooit een vol seizoen rijden. Toch kwam in die tijd zijn beste resultaat. Tijdens de Grote Prijs van Brazilië scoorde hij zijn eerste en laatste punt door zesde te worden.

In de Amerikaanse CART series maakt Zanardi meer indruk. Hij maakt zijn debuut in 1996 voor Chip Ganassi Racing en wordt meteen derde in de eindstand met drie zeges. Vervolgens boekt hij met hetzelfde team zijn grootste successen in 1997 en 1998. Beide jaren stelt hij de titel veilig.

In 1999 keert Zanardi terug naar zijn grote liefde, de Formule 1. Ditmaal mag hij wel een vol seizoen rijden, voor Williams. Het wordt een moeizaam seizoen waarin geen punten gescoord worden, terwijl teamgenoot Ralf Schumacher regelmatig op het podium terug te vinden is. Een zevende plek op Monza is zijn beste resultaat, en dat is niet voldoende om Frank Williams te overtuigen hem in 2000 weer te laten racen. Gedesillusioneerd vertrekt Zanardi terug naar Amerika.

In Amerika kan hij in 2001 aan de slag voor No Munn Racing, wederom in de CART series. Ook hier verloopt het seizoen moeizaam, met een vierde plaats in Toronto als beste resultaat. In Duitsland op de Lausitzring lijkt alles echter op zijn plaats te vallen. Zanardi leidt de race comfortabel en lijkt de zege veilig te kunnen stellen. Na zijn pitstop slaat echter het noodlot toe. Hij spint op koude banden vanuit de apren de baan op en wordt op volle snelheid geraakt door Alex Tagliani. Zanardi raakt zwaar gewond bij de crash, en als gevolg hiervan worden beide benen van de Italiaan geamputeerd. Zijn benen moet hij voor de rest van zijn leven missen, maar hij heeft het in elk geval overleefd.

Opgeven zit echter niet in het bloed van Zanardi. Hij revalideert en in 2005 staat hij aan de start van het World Touring Car Championship met een BMW 320si die hij volledig met zijn handen kan besturen. In de vijf jaar dat hij actief is wint hij vier wedstrijden. Ondanks zijn handicap krijgt hij zelfs nog de kans om de laatste ronden in zijn Indycar bolide af te maken op de Lausitzring, en mag hij op Valencia een Formule 1 bolide van BMW Sauber testen.

Na zijn WTCC carrière legt Zanardi zich toe op het handbiken. In 2014 keert hij terug in de racerij, wederom met BMW. Hij rijdt een groot deel van het seizoen voor het team in de Blancpain Sprint Series, met een vijfde plek als beste resultaat. In 2015 neemt hij deel aan de 24 uren van Spa Francorchamps. Het is tot op heden het laatste optreden van Zanardi in de autosport.

De sympathieke Alessandro Zanardi oogste in de autosportwereld al veel respect dankzij zijn sublieme titels in de CART series, maar vergaarde het respect van de hele wereld door zijn doorzettingsvermogen en discipline na zijn bijna fatale crash. Het paralympische goud is hem meer dan gegund.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

Leave a Reply

Your email address will not be published.