Ongelofelijk, maar wel waar.

Dat zinnetje schreven we vorig week ook al toen bleek dat de teams, de FIA en Bernie Ecclestone (FOM) het er niet over eens werden om het oude kwalificatiesysteem uit 2015 opnieuw in te voeren na de grote prijs van Australië.
Doordat dit format toen zelfs niet eens op tafel lag, stemde de teams ook niet in met een voorstel voor een hybride van de nieuwe eliminatiekwalificatie, en zo bleef het falende systeem staan voor een tweede kans in Bahrein.

Zaterdag zag iedereen die de sport een beetje volgt duidelijk, dat het eliminatiesysteem opnieuw keihard door het ijs ging, en ook opnieuw riepen zowel teams, coureurs als de fans hun ongenoegen uit.

Zaterdagavond, na de kwalificatie kwamen de grote heren van de teams, de FIA en Bernie Ecclestone opnieuw samen om een mogelijke verandering van de kwalificatie te bespreken voor de grote prijs van China.

Na een anderhalf uur durend overleg kwam men echter naar buiten met de mededeling, dat er geen besluit genomen was en dat men aanstaande donderdag opnieuw bij elkaar zal komen.

De teams zijn geneigd om naar het oude systeem terug te gaan, maar daar denken de FIA (Jean Todt) en FOM ( Bernie Ecclestone) anders over.
De organisatoren vinden de races op zondag te voorspelbaar en eisen een aangepaste kwalificatie op zaterdag die daar wat aan verandert, waarmee de FIA door FOM met de opdracht wordt opgezadeld om hiervoor een systeem te bedenken.

Volgens geruchten lag ondanks beloftes van de FIA het systeem uit 2015 weer niet op tafel, en kwam de FIA met een nieuw systeem op de proppen waarbij men de kwalificatie uit 2015 als basis gebruikt voor een combinatiesysteem waarbij de tijd een gemiddelde is van twee snelle ronden in elk van de drie segmenten.

Omdat de teams overvallen werden door dit nieuwe voorstel werd er geen akkoord bereikt tussen de partijen en zullen de renstallen de komende dagen gebruiken om het voorstel van de FIA te evalueren.

Het ziet er hierdoor niet naar uit, dat de kwalificatie nog verreden zal worden zoals dat in 2015 gebeurde.

De FIA en FOM lijken erop gebrand om hoe dan ook de kwalificatie zodanig te veranderen, dat er vaker verrassingen ontstaan in de startopstelling.

reageer hier


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!